İpotek tesis ücreti, konut kredisi kullanılacağı anlarda müşterilerden alınmakta olan masraf kalemlerinden bir tanesidir. İpotek fek ücreti teminat olarak gösterilen, evin üstüne konulan ipoteğin işlemleri için talep edilir. İpotek fek ücreti 2019 ortalama olarak 150 ile 450 TL arasında değişen bir ücrettir. Fakat kredi ile alınan konut kredisi, tapu işlemlerinin içerisinde alınan paradan muaf tutulur. Yani yasal olarak herhangi bir ödeme yapılması gerekmez.
Bazı bankalar bu noktada evrak gideri ile çalışanlarının maaş tutarlarını karşılamak için bu parayı sizden isterler. Konut kredisi alınırken bankalar, ipotek koyma ücretini zaten almaktadır. Kredi borcunuzu bitirdiğinizde, yeniden ipotek kaldırmak için para talep ediyorlar. Şimdiye kadar bu konuda onlarca dava olmasına karşılık net bir karar çıkmamıştır.
İpotek Fek Yazısı Nedir?
Konut kredisi kullanımından sonra alınan konutun borcunun hepsinin ödenmesinin ardından bankanın hazırlamış olduğu resmî belgeye fek yazısı adı verilir. Fek yazısı bankadan alınarak tapuya iletilir. Tapu Sicil Müdürlüğü gerekli olan bütün incelemeleri yamasının ardından konut üzerinde yer alan ipotek resmi olarak tapudan kaldırılır.
Unutulmaması gereken ipotek fekki için bankaya olan bütün borcun tüketici tarafından ödenmiş olması gerekir. Borcun kapatılmasından sonra ipotek fekki yazısı alınır. Her ne kadar tüketiciler borçlarının tamamını ödeseler dahi bazı durumlarda ipotek şerhini kaldırmayı unutabiliyorlar. Dilerseniz fek yazısı alabilmek için bankaya dilekçe de vermeniz mümkün. Verilen dilekçe doğrultusunda banka fek yazısını hazırlamak zorundadır. Bu işlem, ipoteğin fek edilmesi anlamını taşır ve konut üstündeki ipoteğin tapuda yer alan kayıtlardan kaldırılması anlamını taşımaktadır.
İpotek Fek Ücreti Yasal mıdır?
Bu ücret, teminat olarak gösterilmekte olan konutun üstüne konulan ipotek işlemleri için bankalar tarafından talep ediliyor. Torba kanun ile beraber birtakım yetkinlikler kazanmış olan BDDK, bankalarla yapmış olduğu görüşmeler doğrultusunda tüketicilerden istenilen masraf kalemleriyle alakalı düzenlemeler gerçekleştirdi. Bu düzenlemelere göre konut kredisi alan kişileri ilgilendiren ipotek fek ücreti, artık kaldırılıyor. Dolayısıyla kredi kapatma sırasında bankanın isteği doğrultusunda istenilen ipotek fek ücreti, bundan sonra tüketicilerden alınamayacak. Eğer banka, sizden ipotek fek ücreti talep ederse konut kredisi alan kişiler itiraz etme hakkına sahiptir.
İpotek Fek Harcı 2019
Konut kredi borcu sona eren tüketicilerin, evi üstüne alabilmek için ilk olarak evin üstünde bulunan ipoteği ortadan kaldırması gereklidir. Tapu dairesi tarafından yapılan bu işleme ipoteğin fek edilmesi adı verilir.
İpoteğin fek edilebilmesi için bankanızdan ipotek fek yazısı alınır. Yazı teslim alındıktan sonra Tapu Sicil Müdürlüğü’ne banka tarafından gönderiliyor ya da elden veriliyor. Genelde fek yazısı ipotek alacaklısı banka tarafından verilir. İpotek fek harçları bankalar arasında değişiklik gösteriyor. Fek için konut kredisi alan kişiler ortalama olarak 150 ile 450 TL arası fek harcı ödüyor.
Halkbank İpotek Fek Ücreti 2019
Halkbank’ın müşterilerinden talep ettiği ipotek fek ücret tutarı 250 TL’dir.
Akbank İpotek Fek Ücreti
Akbank’ın müşterilerinden istediği ipotek fek ücreti 150 TL’dir.
İpotek fekki ücreti hakkında tapu ile bankaya önemli bir oranda ödeme yapılmaktadır. İpotek fekki konusunda genel bir fiyat bulunmaz ve bu sözleşme bankalara göre değişiklik gösterir. Bankaların müşterilerinden istemiş olduğu tutar 150 TL ile 450 TL arasında değişiklik gösteriyor. Bankadan bankaya fiyat değişiklik göstermesinin yanı sıra tapuda da 50 TL ile 150 TL arasındadır. Tüketicilerin bu ücretleri ödemesinin ardından tapu müşteriye geçer. Bu şekilde mülkün bütün hakları size ait olur.