‘’İnternet Posta Çeki’’ işleminin kısaltılması olarak kullanılan ‘’İPÇ şifresi’’, T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü (PTT) üzerinden açılacak posta çeki hesabına ait işlem yapmak için gerekli olan şifredir. İPÇ şifresi kullanılarak PTT üzerinden yapılacak para transferi (Para yatırma-çekme) işlemlerinden fatura ödeme işlemlerine, hesap bilgilerini görüntülemeden bankacılık işlemlerine kadar birçok işlem gerçekleştirilebilmektedir.
İPÇ şifresi sahibi olmak için öncelikle ‘’İnteraktif Posta Çeki’’ hesabının açılmış olması gerekmektedir. Hesap açıldıktan sonra PTT şubeleri aracılığıyla şifre için başvuruda bulunulması gerekmektedir. Gerekli işlemler tamamlandıktan sonra oluşturulan ilk İPÇ şifresi sistemde kayıtlı olan telefon numarasına SMS olarak gönderilmektedir. PTT tarafından oluşturulmuş olan ilk şifre PTT’nin internet adresine giriş yapılarak kolay bir şekilde değiştirilebilmektedir.
İPÇ Şifresi Alma
İPÇ şifresi PTT şubelerinden kolaylıkla alınabildiği gibi PTT’ye ait olan internet sitesine giriş yapıldıktan sonra ‘’Yeni Şifre Al’’ butonu tıklandıktan sonra telefon, T.C. kimlik numarası gibi güvenlik sorularının eksiksiz ve doğru olarak doldurulması gerekmektedir. Bilgiler doldurulduktan sonra sisteme kayıt edilen cep telefon numarasına oluşturulan şifre SMS olarak gönderilmektedir. Tüm bilgilerin doldurularak İPÇ şifre alım işlemi yaklaşık iki dakika gibi kısa bir sürede tamamlanmaktadır.
İPÇ şifresi alarak ‘’İnteraktif Posta Çeki’’ hesabı için şifre alım işlemi tamamlandığı için şifre ile giriş yapılarak hesap üzerinden birçok işlem kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. (Fatura ödeme, bakiye sorgulama, para çekme ya da para gönderme,…)
İnternet Posta Çeki (İPÇ) Hesabı Açtırma
İPÇ şifresi alabilmek için öncelikle ‘’İnternet Posta Çeki’’ adı verilen ve kısaca İPÇ olarak bilinmekte olan hesaba sahip olunmak gerekmektedir. ‘’İnternet Posta Çeki’’ hesabı açtırabilmek için kişinin PTT şubelerine T.C. Kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı ile şahsen başvurması gerekmektedir. Ayrıca başvuru sırasında 5 TL gibi bir ücret talep edilemekte olup, İPÇ hesabı açıldıktan sonra hesaba yatırılmaktadır. Kısaca hesap açılması sırasında herhangi bir maddi zarar söz konusu olmamaktadır.
İPÇ hesabı açıldıktan sonra hesap sahibi istediği zaman hesabı kapatabileceği gibi açılan hesap için herhangi bir yıllık hesap işletim ücreti ya da aidat gibi farklı başlıklar altında bir ücret kesilmemektedir. İPÇ hesap açma işlemleri tamamlandıktan sonra hesap kartı 2 hafta ile 4 hafta arasında güvenlik bilgileri sırasında belirtilen adrese teslim edilmektedir. İPÇ şifresi alınması sırasında hesap kartı direk teslim edilmemektedir.
İPÇ Şifresi Unutma
İPÇ şifresi alındıktan sonra şifrenin unutulması durumunda PTT’ye ait olan internet sitesine girilerek ‘’Şifremi Unuttum’’ menüsüne girilerek güvenlik bilgilerinin doldurulması yeterli olmaktadır. Böylelikle şifre sıfırlanarak, yeni şifre oluşturulmasına izin verilmektedir.
İPÇ Şifre Bloke Kaldırma
İPÇ şifresi için bloke üst üste şifrenin hatalı girilmesi nedeniyle güvenlik amacıyla konulmaktadır. Şifrenin unutulması durumuna karşı üç kez hatalı giriş hakkı tanınmakta olup, dördüncü seferde de şifrenin yanlış girilmesi durumunda İPÇ şifresi devre dışı bırakılmaktadır. İPÇ şifresine bloke konulması durumunda hiçbir şekilde hesaba girilemez ve blokenin hesap sahibi tarafından kaldırılması gerekmektedir. Bloke kaldırma işleminin gerçekleşmesi için hesap sahibinin PTT şubelerinden herhangi birine giderek bildirimde bulunması gereklidir ki görevli personel tarafından hesap sahibi hakkında bazı bilgiler istenmekte ve bilgi doğrulaması yapıldıktan sonra İPÇ şifresi bloke kaldırma işlemi gerçekleştirilmektedir.
Hesap sahibinin PTT şubelerine gitme gibi bir şansı yoksa PTT Müşteri Hizmetleri aranılarak, operatörün saydığı menülerden uygun olan menüye giriş yapılarak müşteri temsilcisi ile birlikte bloke kaldırma işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Genel olarak PTT Bank işlemleri ‘’1’’ numaralı menü üzerinden gerçekleştirilmekte olup, bekleme süresi yoğunluğa göre değişkenlik göstermektedir.
İPÇ Şifre Güvenliği
İPÇ şifresi oluşturulurken hesap güvenliğinin sağlanması adına şifrelerin cep telefonu, doğum tarihi ya da ardışık sayılar gibi kolay tercihler olmamasına dikkat edilmelidir. PTT tarafından İPÇ sistemini korumak adına SSL güvenlik sertifikası kullanılmaktadır ve bu sayede bilgilerin kopyalanmasının önüne geçilmektedir. Güvenlik sertifikası olmasına rağmen belirttiğimiz özelliklere sahip olan şifrelerin tercih edilmesi hesapların ele geçirilmesine neden olacağı için mümkün olduğu kadar zor şifreler tercih edilmelidir.