Kişiler düzenli gelirlerine ve gelmesine kesin baktığı gelirlerine güvenerek gelecek planlarının arasına borçlanarak ulaşma olanaklarını da katarlar. İnsan duyguları böyledir ve gelecek paramızın yerini çok öncesinden belirleriz.
Ancak tüm güzel umutlara rağmen yapılan girişimler muhasebesini yapamadığımız durumlar yüzünden rotadan çıkabilir. Birçok zengin yatırımcılar dahi bu hataya geçmişte düşmüştür ve son örnekleri olmayacaklardır.
Kısacası her şey maddi açıdan yolunda giderken, güzel olan her şeyin değişmesiyle kişisel ekonomik bunalım dönemi başlayabilir. Bu başlangıç ile terse dönen parasal açı zamanla artçı deprem gibi dem vurur insana. Borçlarımızı ödemediğimiz zaman alacaklıların kapısını çaldığı kurum ise İcra Müdürlükleri.
İcranın Gelmesi Durumu
Ödemeler yapılmadığı zaman ödeme yapmamız gereken kurum veya banka icra yoluna gidebilir. Alacaklının yasal hakkıdır bu. Haciz işlemine kadar gidebilecek olan bu işlemde ilk olarak alacaklı kişi İcra Müdürlükleri’ne bir takip talebinde bulunur. Burada borçlu olan kişiye bir ödeme emri çıkarılır ve gönderilir. Çıkarılan emir hızlı ve normal olarak iki yollu gönderilir. Adından da anlaşılacağı üzere hızlı yol ile alacaklı biraz daha fazla masraf ödeyerek tebligatın gitmesini hızlandırır. Borçlu olan kişi kendisine gönderilen ödeme emrinde yer alan yükümlülükleri yerine getirmezse bu sefer tam olarak icra işlemi başlatılır.
Gelen icra takibine borcu olan kişi 7 gün içerisinde itiraz etme hakkına sahiptir. İtiraz gerçekleşmediği takdirde sürenin dolmasının ardından 3 iş günü içerisinde haciz işlemlerine başlanabilir. Haciz işlemi başladığı zaman üzerinde haciz olan bir mal varsa bu mala tekrar haciz konulamıyor.
Alacaklı olan kişi ise borcun belirtilen tarihte ödenmemesi durumunda 30 gün daha bekleyerek icra takibini başlatabilir. Bankalar ise olaya biraz daha farklı yaklaşım gösterir. Çünkü kişileri direk icraya vermekten çok gerekli iletişimi kurarak anlaşma yoluna gitmeye çalışırlar ve borcun ifasını beklerler. Onlar için en son alternatif yoldur bu. Banka icra takibini 90 gün gecikme sonunda başlatır ve borçlular ile bu noktadan sonra vekili olan avukatlar sürdürür. İlk 30 gün borcu tahsil etmeye çalışan bankalar 60 gün gecikmenin ardından dosyayı avukata sevk edebiliyor. Sonrasında ise hukuk bürosu size bir ihtarname gönderiyor ve borcunuzu ödemenizi talep ediyor.