HGS olarak bilinen Hızlı Geçiş Sistemi, köprüleri ve ücretli otoyolları hızlı bir şekilde geçmek adına tercih edilen hızlı ödeme yapılan bir sistemdir. Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), 2012 yılından beri kullanılmakta olan bir sistem olup, HGS müşteri hizmetleri sayesinde kullanıcılar bakiye sorgulamadan ihlal sorgulamaya birçok konuda 7/24 hizmet alabilmektedir.
Kartlı ve etiketli olmak üzere iki farklı şekilde kullanılabilme özelliğine sahip HGS, kullanıcıların istekleri doğrultusunda satın alınabilmektedir. Etiketli HGS’de ön cama yapıştırılmak üzere küçük bir kağıt olarak satın alınırken; kartlı HGS’de kullanım için banka kartına benzer bir kart satın alınmaktadır. Kartlı ve etiketli fark etmeksizin her iki HGS çeşidi de PTT tarafından yönetilmektedir.
HGS işlemlerinin Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılmakta olup, şu adreslerden ulaşım sağlayabilirsiniz;
- KGM ye ait mail adresinden “hgs@kgm.gov.tr“,
- 0 850 460 60 60 KGM HGS çarı merkezinden,
- 444 1 788 numaralı HGS çağrı merkezinden,
- Geçiş ihlali cezalarına http://hgsmusteri.ptt.gov.tr adlı internet sitesinden
HGS Nedir? Nasıl Çalışır?
HGS, köprülerde ve ücretli otoyollarda tır, kamyon, araba gibi araçların gişelerden doğrudan geçiş yapmasını sağlayan bir ödeme sistemidir.
Ödeme şekli olarak HGS kartı kullanılabileceği gibi HGS etiketi de kullanılabilmektedir. HGS etiketi, Radyo Frekansı ile Tanıma (RFID) adı verilen sistemle çalışmaktadır. Araçların ön camına yapıştırılan etiket sistem tarafından doğrulandıktan sonra otomatik olarak ödeme gerçekleşmektedir. Ödemenin gerçekleşmemesi durumunda araç sahibine 15 günlük bir ek ödeme süresi tanınmaktadır.
HGS etiketi araçla ilişkilendirildiği için yeni araç alıp, uzun süre araç değiştirmeyecek kullanıcılar için hem ödeme hem de saklama açısından yapıştırılarak kullanıldığı için kolaylık sağlamaktadır.
HGS kartı ise gişelerde okutularak kullanılır. Farklı araçlar kullanan ya da sık sık araç değiştiren kullanıcılar açısından kullanım kolaylığı sağlamaktadır.
HGS Nasıl Alınır?
HGS satın almak için PTT şubeleri dışında bankalar ve anlaşmalı benzin istasyonları hizmet vermektedir. HGS başvurusu yapmak için T.C. kimlik numarası bulunan kimlik kartı ile birlikte araç ruhsatı ve ruhsat fotokopisi istenmektedir. Bu belgeler eşliğinde HGS etiketi ya da HGS kartı alındıktan sonra bakiye yüklemesi yapmak gerekmektedir. Aldıktan sonra aramaya yapıştırma adımları için HGS Etiketi Nasıl Yapıştırılır? Kart ve Etiket Farkı konusuna göz atınız.
PTT dışında HGS başvurusu ya da HGS bakiye yükleme işlemlerinin yapılabildiği anlaşmalı bankalar:
- Albaraka Türk
- Ziraat Bankası
- Akbank
- Kuveyt Türk
- İş Bankası
- Yapı Kredi Bankası
- Halk Bankası
- QNB Finansbank
- Garanti BBVA
- Denizbank
- TEB
PTT şubeleri ve anlaşmalı bankalar dışında anlaşmalı benzin istasyonlarından HGS başvurusu ya da HGS bakiye yükleme işlemleri yapılabilmektedir.
- Shell
- Türkiye Petrol
- Petrol Ofisi
- Opet
- Total
- BP
HGS Etiket ve HGS Kart Ücreti Ne Kadardır?
HGS etiketi ya da HGS kartı PTT şubeleri, anlaşmalı bankalar ile anlaşmalı benzin istasyonlarından istenilen evrakların sunulması durumunda kolaylıkla alınabilmektedir. HGS etiket ücreti 15 TL ve HGS kart ücreti 30 TL’dir. HGS çeşitlerinden hangisi alınırsa alınsın kart ya da etiket ücreti dışında ilk sefer bakiye yüklenmesi de zorunludur.
HGS çağrı merkezi numarası nedir?
0 850 460 60 60 ve 444 1 788 numaralarından çağrı merkezine ulaşabilirsiniz.
Geçiş ihlali cezası nasıl ödenir?
Geçiş ihlal cezalarına https://hgsmusteri.ptt.gov.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.
HGS ürün no nedir?
HGS etiketi üzerindeki, barkodun altındaki 10 haneli numaradır.
HGS etiket ücreti kaç TL?
Yapışkan etiket ücreti 15TL, kart tipi etiket ücreti 30TL dir.