Hgs kart özellikleri
HGS Kart Özellikleri

HGS, ülkemizde araçların otoyol ve köprü geçişlerinde kullanıldığı pratik bir ödeme sistemidir. Daha önce KGS ve OGS olarak bilinen otoyol geçiş sistemleri yerini HGS’ye bıraktı. 2012 yılından beri kullanılan HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) yöntemi sayesinde gişe çıkışlarında yaşanan trafik sıkışıklığı ve vakit kaybının da önüne geçilmiş oldu.

Otomobil, motosiklet, kamyon, otobüs, minibüs, tır gibi araçlar otoyol ve köprü geçişlerinde bu aboneliği kullanabilirler. HGS geçişleriyle ilgili tüm inceleme, itiraz ve düzeltme gibi işlemler Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır.

Ülkemizde geçişi ücretli olan otoyol ve köprüleri kullanan yabancı plakalı araçların da geçiş ihlali yaşamamaları için HGS aboneliği başlatmaları ve hesaplarında geçiş ücretini karşılayacak bakiye bulundurmaları zorunludur.

Abonelik başlatmadan ücretli geçiş yapan yabancı plakalı araçların borcunu ödemeden gümrük kapısından çıkış yapmak isteyenlerin ülkeyi terk etmelerine izin verilmemektedir. Borç tutarı yine 15 gün içerisinde ödenmezse ceza uygulaması ve ardından faiz uygulaması yapılır.

HGS Kart Özellikleri

HGS sistemi, kart ve etiket olmak üzere iki ürün şeklinde tanımlanmaktadır. Etiket ve kart plakaya tanımlı olduğu için başka araçlar için kullanılamaz. Hangi ürünü kullanmak istediğinize, başvuruda siz karar vermektesiniz.

HGS etiket, aracın ön camına yapıştırılarak kullanılır ve gişelerden geçerken ödeme, radyo frekansı aracılığıyla teknolojisi kullanılarak ürünün içindeki bakiyeden otomatik olarak çekilir. Eğer aracınıza tanımlı bir abonelik yoksa bankalar ya da PTT üzerinden başvuruda bulunabilirsiniz. Ulaşım kolaylığı açısından bankalar daha çok tercih edildiği için HGS etiket veriliyor.

Hgs kart
Hgs kart

HGS kart da aynı sistemle çalışır. Ancak HGS kart, zannedildiği gibi fiziksel bir kartın geçişlerde gösterilmesi gibi bir durum yoktur. HGS kart direk plakaya tanımlanır ve geçişlerde sistem plakayı tanıyarak otomatik olarak kart bakiyesinden çekilir. Kart sisteminde T.C. kimlik numaranız ve plakanızın kayıtlı olduğu bir kart alırsınız ancak bu kartı geçiş yaparken yanınızda bulundurmak zorunda değilsiniz.

HGS için başvuruda bulunmak için sizden bazı evraklar istenecektir. Başvurunuzu bireysel olarak yapacaksanız kimlik, ruhsat ya da ruhsat fotokopisi ile yapılmaktadır. Eğer araç kurum adına kayıtlı ise, başvuru sırasında Temsil Belgesi, araç ruhsat veya ruhsat fotokopisi istenmektedir.

HGS Kart Plaka Değiştirme

Eğer aracınızı sattıysanız ya da yeni bir araç kullanacaksanız plakanıza tanımlı HGS plaka güncelleme işlemi yapılmaktadır. Bu işlem PTT merkez ya da iş yerlerinden başvuruda bulunarak yapılmaktadır.

Güncelleme işlemi tamamlandıktan sonra HGS kartınızı kullanmaya devam edebilirsiniz. Eğer kart yeni bir plakaya güncellenmeyecekse yine PTT merkezlerinden “Plaka Sıfırlama” işlemi yaptırılmalıdır.
Plaka sıfırlama işleminde ileride başka bir araç kullanmanız olasıysa plaka güncellenmesi için bekleme işlemi yapılır.

Eğer kartınızı banka üzerinden aldıysanız yine bankanız ile iletişime geçerek süreç ile ilgili detayları öğrenebilirsiniz.

HGS etiket için yine PTT veya ilgili bankalara başvuruda bulunarak süreci başlatabilirsiniz. Öte yandan istediğiniz zaman HGS ürünlerini iptal edebilirsiniz. İptal başvurusunu artık e-devlet üzerinden T.C. kimlik bilgilerinizle birlikte online olarak yapabilirsiniz. İptal edilecek ürünün içindeki bakiye gerekli kontroller yapıldıktan sonra 7 gün içerisinde eğer alacaksanız yeni HGS ürününün içine aktarılabilir. Eğer yeni bir HGS ürünü kullanmayacaksanız, ürün içindeki bakiye, 1 ay sonrasında PTT merkezlerinden tarafınıza iadesi yapılır.

HGS etiket kullanımı yapan bir kişi tercih ettiği zaman kart kullanımına da geçebilir. Bu işlem için de yine PTT ya da ürünün alındığı banka üzerinden işlem yapılır. Eski ürün içindeki bakiye yeni alınan ürüne devredilir.

HGS Kart Nasıl Para Yüklenir?

Hem kart hem de etiket kullanan kişiler, kredi kartı ile bakiye yüklemesi yapılabilir. Kredi kartı haricinde PTT işyerlerinden, Pttmatiklerden, e-devlet üzerinden ya da  http://hgsmusteri.ptt.gov.tr ve pttavm.com sitelerinden, PttBank Mobil ve HGS’nin Mobil Uygulaması üzerinden, anlaşmalı bankalarla dolum işlemleri kolaylıkla yapılabilmektedir.

Öte yandan HGS hesabında geçiş ücretini karşılayacak bakiyenin bulundurulması zorunludur. Hesap bakiyenizi sürek kontrol etmek istemiyorsanız HGS hesabınıza kredi kartı üzerinden otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz.

Eğer hesabınızda yeterli bakiye olmadan gişelerden geçiş yaptıysanız, geçişten sonra on beş gün içerisinde gerekli miktar yatırılmazsa, ilgili geçişler için tebligat işlemleri yapılır. Tutarın hesaba yatırılmaması durumunda, yapılan geçiş ücreti on beş gün içerisinde hesaba yatırılmazsa on bir kat cezalı olarak tahsil edilmektedir.

Kullandığınız otoyol ücretinin ne kadar olduğunu geçiş yaptığınızda gişeden görebilirsiniz. Plakanızın ya da etiketinizin okunması sırasında dijital ekranda çekilen tutar gösterilmektedir. Ücret kullanılan otoyol mesafesine göre hesaplanmaktadır.

Kaçak Geçiş Sorgulama

HGS gişelerinden ödeme yapmadan geçişler “Kaçak Geçiş” olarak tanımlanır. Aracınıza ait kaçak geçiş yapılıp yapılmadığını HGS müşteri hizmetlerinin web sayfasından, e-devlet üzerinde kayıtlı plakanızdan, PTT web sitesi üzerinden sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz.

Geçiş ihlalinin tespiti durumunda ilgili ücretin ödenmesi için sistem 15 gün süre tanır. Bu süre içinde ödeme yapılmadığı takdirde geçiş yapılan ücret tutarını, cezalı olarak tam 11 kat olarak tahsil edilmektedir. Yine belirlenen süre geçmişse ve ödeme hala yapılmamışsa bu sefer ceza üzerinde faiz uygulaması başlatılır. Ve ödeme yapılan süreye kadar her geçen gün faiz işler.

Birçok araç sahibi HGS cezalarını ödemediği için, faiz uygulaması nedeniyle yüksek rakamlarla karşılaşabilirler. Bu nedenle Kara Yolları Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen yönetmelikle HGS cezaları artık yapılandırılabiliyor. Yapılanma sayesinde borç ödemeye teşvik ve borcu rahatlatmak amacıyla taksitlendirme imkânı sağlanmış oldu. Borç taksitlendirme işlemi ile biriken tüm HGS borçları için geçerlidir. HGS borcu taksitlendirme talebi için Karayolları Genel Müdürlüğüne başvuruda bulunabilirsiniz.

Hgs uygulama 1
Kaçak geçiş sorgulama

Bazı durumlarda, araç sahipleri HGS ürününe sahip olsa da kaçak geçiş yapmış görünebilir. Böyle bir durum HGS etiket ürününün, barkodu okuyamamasından kaynaklanabilir. Eğer aracınızda HGS etiket ürünü kullanacaksanız, aracınızın camı filtre kaplama olmamalı, metalik cama sahip olmamalıdır.

Eğer aracınız metalik cama sahipse yeni bir ürün alarak HGS etiketinizi aynanın arkasındaki ve çerçevesindeki siyah noktalı alana yapıştırabilirsiniz. Yine HGS müşteri hizmetlerinin web sayfasında ürünün nasıl kullanılacağıyla ilgili kullanım kılavuzuna ulaşabilirsiniz.

Bu durumun haricinde etiketinizin deforme olup olmadığını ve kullanım kılavuzunda belirtildiği gibi yapıştırıldığını kontrol etmeniz önerilir.

Eğer ki belirtilen sorunların hiçbiri yoksa ve kaçak geçiş itirazı da yapabilirsiniz. Kaçak geçiş itirazı Karayolları Genel Müdürlüğüne e-posta göndererek ya da HGS müşteri hizmetlerini arayarak itiraz talebinizi iletebilir, detaylı bilgi talep edebilirsiniz.

Karayolları Genel Müdürlüğü sizden Geçiş İhlali İtiraz Dilekçesi göndermenizi talep edebilir. Bunun için belli formatta bir dilekçe örneği yoktur. Ancak daha önce yazılan dilekçe örneklerine internet sitelerinden ulaşabilirsiniz.

HGS borcunuz varsa, Karayolları Müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalar üzerinden veya PTT’nin online sistemi üzerinden kolayca ödeme yapabilirsiniz. Ayrıca online olarak ödeme yapmak isterseniz de kullandığınız bankanın mobil uygulaması üzerinden bu işlemi hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir