Ücretli yollarda kullanılan kameralı sistemler sayesinde araçların plakaları dikkate alınmak üzere HGS etiketi üzerinden otoyol ücret kesintisi yapılmaktadır. Konu ile ilgili araç sahipleri araç alır almaz ‘’HGS Etiketi Nasıl Yapıştırılır?’’ sorusuna cevap ararken, kaçak geçiş yapmamak adına tedbir almayı amaçlamaktadır. Araç içine yapıştırılması gereken HGS etiketi kamera tanıma sistemleri tarafından net görülebilecek alana yapıştırılmalıdır.
HGS Etiketi Nereye Yapıştırılmalıdır?
HGS etiketi rahatlıkla okunabilmek adına dikiz aynası hizasına genellikle yapıştırılmaktadır. Yeni araç sahipleri HGS etiketinin tam olarak nereye yapıştırılacağını bilmediği için konu hakkında araştırma yapmaktadır.
Yapışkanlı özelliği sayesinde kolaylıkla yapışabilen HGS etiketi büyük bir etiket değildir ve araç sahibinin sürüş anında görüş alanını kapatmayacak şekilde yapışkanı çıkarıldıktan sonra dikiz aynasına yakın bölgeler tercih edilecek şekilde yapıştırılmalıdır.
HGS Arabaya Nasıl Takılır?
HGS arabaya takılırken bazı kurallara uygun şekilde yapıştırılması HGS etiketinin rahat okunmasını sağlayacağı için cezai yaptırımlara maruz kalmanın önüne geçmektedir.
- HGS etiketi aracın iç tarafına yapıştırılmalıdır.
- Etiketin yapıştırılacağı ön camın yapıştırma öncesinde iş kısımdan silinip kurulanması gerekmektedir. Camın temiz olması HGS etiketinin montajının uzun süre kalıcı olmasına yardımcı olacaktır.
- Cam yüzey temizliği yapıldıktan sonra HGS etiketini yapışma özelliği olmayan arya yüzeyden ayırmak gerekmektedir. HGS etiketinin tek seferde yapıştırılması kalıcılık açısından önemlidir. Yapıştırdıktan sonra HGS etiketini sökmeye çalışmak zarar verebilmektedir.
Yapıştırılacak yüzeyin metalik cam olup olmadığına bakılarak HGS etiketi yapıştırma işlemlerinin cam özelliğine uygun yapılması gerekmektedir.
- Araç camı metalik cam değilse; HGS etiketinin camı yatay olacak şekilde ortalaması ve aynanın montaj ayağına 5 cm aşağıda kalacak şekilde yapıştırılması gerekmektedir.
- Ön cama aynası monteli araçlar, HGS etiketinin camı yatay olacak şekilde ortalaması ve aynanın montaj ayağına 5 cm aşağıda kalacak şekilde yapıştırılması gerekmektedir.
- Tavana aynası tavana monteli araçlar Ön camı yatay şekilde ortalayacak şekilde üst kısımdan 5-10 cm aşağıda olacak şekilde HGS etiketi yapıştırılmalıdır.
HGS etiketi cama yapıştırıldıktan sonra tekrar çıkarıldığında kullanılamaz hale gelebileceği için yapıştırılan HGS etiketini tekrar çıkarmaya çalışılmamalıdır.
Ön Camı Metalik Film Kaplı Araçlarda HGS Etiketi Nasıl Yapıştırılır?
PTT şubelerinden HGS etiketi alınırken görevli personel tarafından yapıştırmaya yönelik genel bilgilendirme yapılmaktadır. HGS performansı ön camı metalik film kaplı ise zayıflayabileceği için PTT’nin internet sitesinde farklı araç modellerine yönelik HGS etiket yapıştırma yöntemi hakkında kısa bilgiler verilmektedir.
- AUDI A8/S8 1995-2001 model araçlarda ön cam metalik olduğu için harici bir HGS etiketi ya da HGS kartı kullanılması gerekmektedir.
- BMW “Climate Comfort” seçeneğindeki modellerde HGS etiketi aynanın arkasında bulunana renksiz bölüme ‘’U’’ şeklinde olan alana yapıştırılmalıdır.
- FIAT ve CITROEN marka araçlarda metalik cam genellikle standart özellikler içerisinde yer almaktadır ve araç kullanım kılavuzunda konu hakkında bilgi verilmektedir. Gerekli inceleme yapıldıktan sonra şayet ön cam metalik cam ise, HGS etiketi aynanın arkasında bulunana renksiz bölüme ‘’U’’ şeklinde olan alana yapıştırılmalıdır.
- LEXUS 1992 sonrası modellerde HGS etiketi ön cama monteli araçlara göre yapıştırılmalıdır. LS400 1990-1992 modellerde metalik ön cam bulunduğu için HGS etiketi aynanın arkasında bulunana renksiz bölüme ‘’U’’ şeklinde olan alana yapıştırılmalıdır.
- MERCEDES-BENZ A Class model ve S430 model araçlarda HGS etiketi ön camın üst kısmında bulunan noktalı siyah şeridin altında kalan alana yapıştırılmalıdır. C180 / 240 / 200 ya da CLK 230 ve ML Serisi modellerde HGS etiketi ışık ya da yağmur sensörlerinin sağ ya da sol kısmına yapıştırılmalıdır. Mercedes’e ait diğer modellerde ise HGS etiketi ön cam aynası çevresinde özel olarak ayrılmış yere yapıştırılmalıdır.
- Peugeot marka araçlarda metalik cam genellikle standart özellikler içerisinde yer almaktadır. Aynanın arkasında bulunan siyah noktalı ve gölgeli kısma HGS etiketi yapıştırılmalıdır.
- Renault Clio Sport model araçlarda metalik ön cam opsiyonlu sunulmaktadır. Şayet ön cam metalik değilse, aynanın arkasında bulunan siyah noktalı ve gölgeli kısma HGS etiketi yapıştırılmalıdır. Modelin ön camın metalik olması durumunda HGS etiketi aynanın arkasında bulunana renksiz bölüme ‘’U’’ şeklinde olan alana yapıştırılmalıdır.
HGS Kart ve Etiket Farkı Nedir?
HGS kart ve etiket farkı, etiketin cama yapıştırılıyor olmasıdır. Uzun süre kullanılacak araçlarda HGS etiketinin kullanılması kontrol açıdan kolaylık sağlamanın dışında hızlı geçebilmek adına kolaylık sağlamaktadır. Özellikle bankalar tarafından kolay kullanımı nedeniyle HGS etiketi verilmektedir.