Hesap isletim ucreti yasalmi
hesap isletim ucreti yasalmi

Bankaların şubelerinde, bankacılık işlemlerinin yerine getirilmesi için açılan hesaplardan, belli periyotlarda kesilen paralar Hesap İşletim Ücreti adı altında kesilmektedir.

Kesilen Hesap İşletim Ücretleri

Tüketici Hakem Heyetlerine başvuruların artması, alınacak kararların çoğalmasının ardından bankaların hangi kalemlerden kesinti yapabileceği konusunda Ekim 2014 tarihinde yönetmelik yayımlandı. Bu yönetmelik ile hakem heyetlerinin iş yükü azalırken posta ücreti olarak çıkan yük devletten kalkarak kararı kaybeden kurum üzerine yüklendi. Aralık 2016 tarihi itibariyle karar için istenilen savunma ve çıkan kararların tebligatlı postalanması için 33 TL ücret kesilmektedir.

2014 Ekim’inde çıkan düzenleme ile Hesap İşletim Ücreti yasal hale getirildi. Bununla birlikte yılda bir olmak üzere kesinti yapılmasının yolu açıldı. Böylelikle beraber bankalar 3 ile 6 ayda bir kişilerin hesabından işletim ücreti kesintiyi yapmaya başladı. Ancak kişi açtığı hesapta 6 ay boyunca bir hareket yaşanmazsa bankalar bu ücreti kesemezler. Kesinti yapılmadan önce kişiye bildirmekle yükümlü olan bankalar 60-140 TL arası yıllık para kesintisi yapmaktadırlar.

Hesap İşletim Ücreti Kesilmesi İptal Edildi mi?

Bütün bunlardan sonra bazı tüketici dernekleri ve vakıflar ile bazı vatandaşlar kişisel olarak bu ücrete itirazda bulundular. Bu itirazlar sonucu 2015 yılında Danıştay kesintinin yapılmasındaki yasal dayanak olan Yönetmeliği bazı maddelerine durdurma kararı aldı. bu karar sonrası yönetmelikte düzeltme ve yenileme çalışması henüz yapılmadı.

Duyarlı vatandaşların çabaları ile bu ücret kesintisi iptal olmaya çalışılsa da duyarsız ve bilgisi olmayan vatandaşların hesaplarından bu ücret kesilmeye devam edilmektedir. Bir çok insana kesintinin miktarı küçük gelirken, bazıları ise hiç önemsememektedir. Bu durum bankaların işine yaramakta ve kazanç sağlamaya devam etmektedirler.

Vatandaşlar Hesap işletim Ücretleri kesintilerine bankalara itiraz etseler de olumsuz cevap almaktadırlar. Bu konuda başvuru yapabileceğiniz en yakın kuruluş Kaymakamlıklar bünyesinde faaliyet gösteren Tüketici Heyetleridir. Hiç bir ücret talep etmeden heyetler sizin adınıza karar alacaklardır. Bu başvurulura ile bir çok banka kararlara ait posta ücretini de ödememek adına kişilerin hesabına parayı iade etmektedirler. İadeler ile heyet “Karar vermeye yer olmadığına” diye karar alarak bir akıma iptal etmektedirler.

Bu günlerde heyetlerde yapılan başvurular hesap sahipleri lehine karar vermektedirler.

Sonuç olarak Hesap İşletim Ücreti Ekim 2014’te çıkarılan Yönetmelik ile yasal hale getirilirken 2015 yılı Danıştay kararı ile bu yönetmelikte belirtilen kesinti durdurulmuştur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir