Bu makalemizde bankaların hangi hesaplardan hesap işletim ücretini kesmelerinin yasal olup olmadığını, hangi bankaların ne kadar sürede hesap işletim ücretini kestiklerini, hangi durumlarda bu ücreti tahsil etmekdiklerin anlatacağız.
Öncelikle makale tarihi 7 Nisan 2022 olup, bilgiler yayın tarihi itibariyle tamamen günceldir. Bankalar arasında bu ücretlerin tahsili ve miktarları arasında farklılık göstermektedir.
Bankaların Hesap İşletim Ücreti Alması Yasal mı?
03 Ekim 2014 tarih ve 29138 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren FİNANSAL TÜKETİCİLERDEN ALINACAK ÜCRETLERE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDAKİ YÖNETMELİK ile bankalar müşterilerinden Hesap İletim Ücreti tahsil etmeye başladılar.
Bankalar çıkan bu yönetmelik hükümleri çerçevesinde 6 aylık dönemler halinde müşterilerinin vadesiz mevduat grubundaki hesaplarından Hesap İşletim Ücretini sunulan bankacılık hizmetlerine istinaden tahsil etmektedirler. T.C. Ziraat Bankası ile Finansbank hesap işletim ücretini 3 ayda bir almaktadır.
Bankalar müşterilerinden kesecekleri Hesap İşletim Ücretinin miktarını internet sitelerinde ilan etmek zorunda olup; kesintinin yapılacağını müşterinin kendisine bildirilmek zorunludur.
Ancak burada özellikle belirtmek istediğimiz bankada bulunan vadesiz hesabınızda 6 ay (180 gün) boyunca her hangi bir hareket bulunmazsa bankalar sizden Hesap İşletim Ücreti alamazlar.
Bankalar Hangi Hesaplardan Hesap İşletim Ücreti Almazlar?
Bankalar kendi mevzuatları çerçevesinde, Ekim 2014 tarihinden bu yana bazı vadesiz hesaplardan Hesap İşletim Ücreti tahsilatı yapmamaktadırlar. Peki hangi durumlarda Hesap İşletim Ücreti almazlar bunu bankalar nezdinde inceleyelim.
AKBANK
AKBANK, Esnek birikim hesabı olan bireysel müşterilerinden, vadesiz altın hesabı olanlardan ve maaş anlaşması yapan kamu kurum ve kuruluşları ile firma çalışanlarından Hesap İşletim Ücreti almamaktadır.
İŞ BANKASI
İş Bankası, banka üzerindeki hesap ve kredi kartında en az 2 otomatik fatura ödeme talimatı olanlar bireysel müşterileri, kumbara fonu bulunan vadesiz hesaplardan, 28 yaş altındaki üniversite öğrencilerine ait vadesiz hesaplarından, SGK kapsamında emekli maaşı alanların maaşın yatırıldığı vadesiz hesaplarından Hesap İşletim Ücretini almamaktadır.
VAKIFBANK
Vakıfbank kendi mevzuat hükümleri çerçevesinde maaş protokolü yapan kurumların çalışanlarının maaşlarının yattığı hesaplardan, SGK kapsamında emeklilerin maaşlarının yatırıldığı hesaplardan, aktif olarak internet aboneliği hesaplarından, Tüketici kredileri hesapları için açılan hesaplardan ve havuz hesaplarından Hesap İşletim Ücreti almamaktadır.
ZİRAAT BANKASI
Ziraat Bankası maaş ödemesi yapılan vadesiz hesaplardan, düzenli otomatik ödeme talimatı veren ve son bir yıl içinde en az 1 fatura ödemesi gerçekleşen hesaplardan hesap işletim ücreti almamaktadır.
YAPI ve KREDİ BANKASI
Yapı Kredi Bankası tüketici kredisi geri ödemesi için açılmış vadesiz hesaplardan, kredi kartı borcu geri ödemesi için açılan hesaplardan, Banka kampanyası olan Meşe Temel Bankacılık’a üye olanlardan, Ardıç Yatırım ile Çınar Mortgage paketine üye olanlardan, Kobi bankacılığından, maaş alan müşterilerinin hesaplarından, Emekli maaşı yatan hesaplardan hesap işletim ücreti almamaktadır.
BBVA GARANTİ BANKASI
Garanti Bankası maaş ödemesi yapan firma hesabından, maaş alan müşterilerin maaş yattığı hesaptan, yatan süre boyunca hesap işletim ücreti almamaktadır.
Konu hakkındaki sorularınızı aşağıda bulunan yorumlar bölümünden sorabilirsiniz.
Danıştay durdurmadımı hesap işletim ücretini