Bu makalemizde Hesap İşletim Ücreti alınır mı, hesap işletim ücretleri neye göre alınır, kesilen hesap işletim ücretini geri alabilir miyiz, nasıl alırız, ne gibi durumlarda hesap işletim ücreti kesilmez gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız.
Hesap İşletim Ücreti Alınıyor mu?
Vatandaşlar bankacılık işlemleri, çalıştığı iş yerine bağlı olarak maaş bankası gibi nedenlerden dolayı Bankalarda vadesiz hesap açmak durumunda kalırlar. Bankalar müşterilerine vermiş olduğu hizmetlerden dolayı (hesabın açılması, işletilmesi, hesap ile ilgili hareketlerin saklanması vb.) müşterilerinden hesap işletim ücreti kesmektedirler.
Kesilen Hesap İşletim Ücretleri Yasal mı?
Bankacılık Denetleme Kurulu 3 Ekim 2014 tarih ve 29138 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile bankaların müşterilerinden hangi kalemlerde ücret keseceğini belirleme yoluna gitmiştir. İlgili yönetmeliğin Ürün ve Hizmet Sınıflandırması adı altındaki ek’inde belirtildiği gibi Bankalar kendi bünyesinde bulunan hesaplardan Vatandaşların isteği olsun olmasın Hesap İşletim Ücreti kesebileceklerdir.
Tahsil Edilen Hesap İşletim Ücreti Geri Alınabilir mi?
Tahsil edilen hesap işletim ücreti ilgili kuruluşların karar birimleri (adli, İdari ve yetkili diğer makamların kararları) tarafından alınan kararlar ile tüketiciye iade edilmesi gerekebilir. Ancak bunun için yazılı karar olması gerekmektedir. Bununla ilgili bankalar tüketiciye iade edebileceği bir sistemi kurmakla yükümlüdür.
Tahsil Edilen Hesap İşletim Ücreti Hakkında Tüketiciye Bilgi Verilmek Zorunludur.
Bankalar tüketicilerin kendi hizmetlerinden faydalanması halinde tüketicilerinden keseceği ücretleri tüketiciye bildirmek zorundadır ve bu bilgilendirme için ücret talep edemezler.
Hangi Durumlarda Bankalar Hesap İşletim Ücreti Kesemezler?
Her hangi bir bankada hesabınız var ve siz bu hesaptan 180 gün süreyle hiçbir işlem yapmazsanız, hesapta her hangi bir hareketlilik olmazsa hesap işletim ücretini bankalar kesemezler. Eğer hesabınızda hareketlilik olurda banka hesap işletim ücretini kesemezse banka bunu 12 ay süre ile bekletmek zorundadır ve hakkınızda icra takibi başlatamaz. 12 ay geçtikten sonra banka hesap işletim ücretini yine tahsil edemezse bu banka tarafından iptal edilir.
Bankalar müşterilerinden keseceği hesap işletim ücreti ve buna bağlı olarak faiz, kâr payı oranı ve ücretlerini internet sitelerinde yayınlamak zorundadırlar. Müşterisi olduğunuz bankanın sitesinden bu miktarları öğrenebilirsiniz.
Bazı bankalar şu anda müşterilerinden kestiği Hesap İşletim Ücretlerini hizmet verdiği müşterilerinin talepleri doğrultusunda geri iadesini sağlamaktadırlar. Bu durum bankaların kendi içerisindeki işleyişten kaynaklanıp bankalar arasında farklılık göstermektedir. Bunun için eğer hesabınızdan kesinti yapıldıysa Banka Müşteri Hizmetleri ile görüşmenizde fayda olacaktır.
3 Ekim 2014 tarihinden önceki son 10 yıl içerisinde hesaplarınızdan Hesap İşletim Ücreti adı altında ücretler kesilmiş olabilir. Bu kesintileri ikametinizin bulunduğu Kaymakamlıktaki Tüketici Hakem Heyetlerine dilekçeniz ve kesinti yapıldığına dair dayanak belgeniz ile başvurmanız halinde Heyet tarafından sizin adınıza bir karar çıkacaktır.
Tüketici Hakem Heyetlerine Başvuru dilekçe örneklerine https://kredicim.net/tuketici-hakem-heyetine-basvuru-dilekce-ornekleri/ sayfasından ulaşabilirsiniz.
Konu ile ilgili yönetmeliği ayrıntılı olarak http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/10/20141003-8.htm adresinden incelebilirsiniz.
Konu hakkındaki sorularını aşağıda bulunan yorumlar bölümünden sorabilirsiniz.
Ticari krediler üzerinden hesap işletim ücreti kesiliyor. Aslında bankalar bizlerden böyle kesinti yapmaması lazım.
Benim hesabımdan her ay hesap işletim ücreti kesiliyor. Önüne geçemez oldum. Ne yapabilirim.