Genc ciftci hibe kredileri
genc ciftci hibe kredileri

Çiftçilere verilen hibe kredi ve desteklerin ardından kentlerde yaşayan kişiler iş bulamayan kişilerde dahil olmak üzere gözünü şu an tarım ve hayvancılığa dikmiş durumda. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı ile TBMM ile yürütülen ortak komisyon ile yapılan tespitler neticesinde 18-40 yaşlarındaki genç çiftçilere 30 bin liraya kadar projeler karşılığında karşılıksız hibe kredi desteği veriliyor. Destek 2016 yılında başladı ve bu yılın sonuna kadar devam edecek.

40 yaşına kadar çiftçilikle uğraşanlara toplamda 1 milyar 443 milyon lira hibe desteği verilmesi planlandı. Önceki yıl genç çiftçi hibe kredisi çerçevesinde 31 bin 45 kişiye toplamda 931 milyon lira hibe kredi desteği sağlandı. Bu yıl içerisinde de ayrılan ödenek yaklaşık 503 milyon lira. Bu anlamda destek nüfusu 20 binden az olan yerleşim yerlerinde çiftçilik yapan 40 yaşına kadar gençleri kapsıyor.

Başvuru Şartları Neler?

  • Kırsal alanda yaşayan 18-40 arasında yaşı bulunanlar, (18’nden gün almak, 41’nden gün almamak)
  • Nüfusu 20 binden az olan yerleşim birimlerinde ikamet edenler,
  • Okur yazarlığı bulunmak,
  • Başvurduğu tarihte maaşlı olarak çalışıyor olmak ve eğitiminin devam etmiyor olması
  • Basil usülde vergi mükellefi olunması

Ocak 2016 ile 31 Aralık 2018 tarihleri arasında kırsal kesimde arama şartı aranılan genç çiftçi hibe kredi desteği sadece bir kez verilirken verilecek destek 30 bin liraya kadar olacak. Yani herkes 30 bin lira kredi desteği alamayacak.

Başvuru Nereye Yapılacak?

Genç çiftçiye hibe kredi desteği

İnternet Üzerinden başvurularda https://gencciftci.tarim.gov.tr/Account/Login adresine giriş yapılarak yapılması gündemde. Bu adresten giriş yapılarak Adı Soyadı, baba adı, cep telefonu girişi ile kendinizin belirlediği şifreleri giriş yaparak genç çiftçi kayıt işlemini tamamlamış oluyorsunuz. Buradan alacağınız başvuru belgesi ile birlikte İkamet ettiğiniz yerleşim biriminin bağlı olduğu Tarım, Gıda ve Hayvancılık İlçe Müdürlüklerine şahsen yapılacak olan başvurular küçük ve büyükbaş hayvancılık, arıcılık, kanatlı hayvan besleyiciliği, örtü altı tesisi ve tesis yapımı, tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesi, işlenmesi, paketlenmesi gibi alanlar için yapılacak.

Hangi Belgeler İsteniyor

Bağlı bulunduğunuz Tarım İlçe Müdürlüğüne bağlı olarak sistemde bütün bilgiler kayıtlı olmuş olsa da, güncel olarak istenilen belgeler şu şekilde,

  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  • İkametgah Belgesi
  • Öğrenim Belgesi
  • Taahhütname (Tarım Müdürlüğünden temin edilebilir)
  • Hazırlanılan proje dosyası (Projenizi tanıtan form)
  • Ücretli çalışan şartı aranıldığından Gelir Belgesi
  • Engeli bulunan kişilerin Sağlık Raporu
  • SGK Kayıt Dökümü

Şehit yakınlarının da başvurabildiği genç çiftçi hibe desteği sonucunda projenizin onaylanması halinde destek kapsamında üç yıl boyunca yapmış olduğunuz proje yetkililer tarafından denetleme altında tutulacak. Genç Çiftçi Hibe Desteğinden faydalanmak için başvuran genç çiftçilerin çoğunluğu bu destekten faydalanabilmek için büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığı için proje hazırlamış durumda.

Destek 50 Bin Liraya Çıkabilir!

Bu yıl içerisinde başlanılan diğer projeler ile Genç Çiftçilere kredinin yanı sıra 300 koyun projesine sayılı günler kaldı. Köye dönüş projesi de denilen bu destek için başvuran kişilerin işlemlerini bitirmeleri önemli. 30 Bin lira karşılıksız hibe desteğinin bu yıl 50 bin lira seviyelerine çıkarılması planlanıyor. Desteğin sağlanması için istenilen taahhüdün başlıca konusu köye dönüşün yapılması ve burada projenin bitmesine kadar kırsal bölgede ikamet edilmesi gerekiyor. Köyde ikamet eden ve tarım arazisi bulunan kişiler  ayrıca 300 koyun projesine başvuru yapabilecekler.

300 Koyuna Kadar Geri Ödemeli Destek

Arazisi bulunan çiftçilere mevcut arazilerinin ipotek ettirilmesi koşuluyla 300 koyuna kadar geri ödemeli destek verilmesi ile doğacak kuzuların yetiştirilip satılması ile devlete olan borcun ödenmesi planlanıyor. Burada kuzuların satın alınması adına devlet güvence vermiş oluyor. Doğacak 150 kuzunun alımı içi 700-800 lira seviyelerinde bir bedelin ödenmesi söz konusu olacak.

Çiftçiye Her Türlü Destek Veriliyor

Devlet son dönemde yaptığı projeler ile çiftçinin yanında olduğunu her daim gösteriyor. Geri ödemesiz, faizsiz ve uzun dönemde geri ödemeli olarak verilen desteklerin yenilerinin yapılması bekleniyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir