Dizel mi yoksa benzinli bir araç mı sorusu özellikle ülkemizde otomobil meraklılarının en çok merak ettiği konuların başında gelmektedir. Verilere baktığımızda bu sorunun cevabının dizelden yana kullanıldığı görüyoruz. Zira aynı marka ve modelin dizel versiyonun benzinli versiyonuna göre daha pahalı olmasına rağmen tercih dizelden yana. Kullanıcın dizel araç tercihindeki en büyük nedenlerden biri kuşkusuz ki yakıt maliyeti. Ancak son zamanlarda dizel ve benzin fiyatlarının eşitlenmesi dizel araçların bu konudaki avantajını kaybettiriyor.Fakat dizel araçların geleceğini tehlike sokan konu tam olarak bu değil.
Dizel Araçlar Yasaklanıyor Mu?
Dizel araçların insan sağlığı ve çevre kirliliği üzerindeki olumsuz etkilerinin ortaya çıkmasıyla birlikte Avrupa ülkelerinde bu araçların satışlarının azaldığını söyleyebiliriz. Hava kirliliği konusunda benzinli araçların çokta masum olduğu düşünülmemelidir.
Dev alman otomobil firmasının dizel motorlu araçlarındaki emisyon ölçüm değerlerinde hileli yazılım kullanması dizel yakıt tartışmalarını daha da körüklemiştir. Bu tartışmalar üzerine Amerika ve bazı Avrupa ülkeleri bu firmanın dizel motorlu araçlarını ülkelerinde yasaklama yoluna gitmiştir.
Dizel araçların saldıkları karbon emisyonun küresel ısınmaya sebep olduğu, insan vücudunda kansere sebebiyet verdiği bir çok araştırmada ortaya çıkarılmıştır.
Avrupa ülkelerinde dizel araçlara karşı oluşan olumsuz tutumun , bu araçların satış rakamlarını oldukça düşürdüğü görülmüştür. Otomobil üreticileri daha zararsız ve düşük emisyon değerli dizel yakıt konusunda çalışmalar yapsa da, geleceğe dönük yatırımlarının elektrikli ve hibrit yakıtlar üzerine olduğunu söyleyebiliriz.
Geleceğin Otomobilleri Hangi Yakıtı Kullanacak?
Yakın gelecekte fosil yakıt kullanan araçların olmayacağına kesin gözüyle bakılıyor.Peki gelecekte otomobillerde hangi enerji kaynağı kullanılacak? Bir çok alternatif enerji kaynağı olsa da kullanılabilirlik yönünden geleceğin otomobillerinin elektrikli olabileceğini söyleyebiliriz.
Aslında elektrikli otomobillerin serüveni o kadar da yeni değil. Elektrikli otomobil teknolojisi 19.yüzyıl başlarından beri kullanılmaktadır.Ancak bu otomobiller üretim maliyetleri sebebiyle içten yanmalı motorlara karşı rekabet edememiştir. Günümüz bir çok Avrupa ülkesinde elektrikli araç kullanımın yaygınlaştığını görüyoruz. Ülkemizde de elektrikli otomobiller tanınmaya başlasa da bu otomobillerin yaygınlaşması için devletimize büyük görevler düşüyor. Vergi indirimi ve teşviklerle insanların elektrikli araçlara yönelimleri artırılabilir.
Sizce elektrikli araçların ülkemizde yaygınlaşması ne kadar zaman alır? Yorumlarda belirtirseniz seviniriz.
Ayrıca Elektrik Araçlarda MTV nasıl olduğunu öğrenmek için konuyu okuyabilirsiniz.