Fitch, Türkiye’nin kredi notunu düşürdü. Fitch türkiye kredi notu BB-’den B+’ya düştü. Ayrıca 2 Aralık 2021 tarihinde kredi not görünümü “erken” iken Türkiye’deki son finansal hareketlilikten sonra kredi not görünümümüz “negatif” olarak değiştirildi. Türkiye’deki yüksek enflasyon fitch türkiye notu üzerindeki değişimlere sebebiyet verdi.
Açıklanan kredi notuna göre yani B+’ya göre aynı nota sahip olduğumuz ülkeler;
- Bahreyn
- Mısır
- Jamaika
- Türkmenistan
- Ermenistan
- Benin
- Seyşeller
- Uganda
- Ruanda
- Kenya olarak açıklandı.
Fitch türkiye kredi notu için yayınladığı raporda Türkiye’nin enflasyonu üzerinde de tahminler yaparak, 2022’de ortalama %41, 2023 yılında ise %28 enflasyon olacağını öngördü.
Fitch, döviz korumalı mevduat için de açıklamalarda bulundu. Fitch’e göre döviz korumalı mevduatın enflasyonu düşürme yönünde istikrarlı olarak sürdürülebilir bir şekilde hafifletemeyeceğini de belirtti. Yaptıkları açıklamada Türkiye’nin zayıf politika güvenirliliğinden, yüksek enflasyonundan, yüksek dış finansman gereksinimlerinden, jeopolitik olarak risk taşımasından dolayı fitch Türkiye kredi notu düşüşü yaşandığı belirlendi. Fitch’in Türkiye için araştırma ve değerlendirmelerine buradan ulaşabilirsiniz.
Fitch Nedir?
Fitch Ratings olarak da bilinen Fitch Derecelendirme kuruluşu, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından oluşturulmuş istatistiksel bir derecelendirme kuruluşudur. Fitch Ratings, S&P olarak daha çok gördüğümüz Standart & Poor’s şirketi ve Moody’s ile aynı seviyede olan dünyanın en büyük kredi derecelendirme kuruluşlarından birisidir.
Fitch Ratings, dünya üzerinde iki merkeze sahiptir. Bunlar Amerika’da New York’ta ve İngiltere’de ise Londra’dadır. Bununla birlikte Fitch Ratings, ilk olarak New York’ta John Knowles Fitch tarafından 24 Aralık 1914 yılında kurulmuştur.
Fitch Ratings’in derecelendirme şekli AAA’dan D’ye kadardır. Bu sistem ilk olarak 1924 yılında tanıtılmıştır. Ancak sonrasında S&P şirketi tarafından lisansı satın alınmıştır. Bu doğrultuda S&P şirketi de Fitch şirketi de +/- değerler kullanmaktadır. Fitch türkiye notuBB- iken Türkiye için edinilen görüş; finansal ve ekonomik belirsizlikler ile yüz yüze olabileceğimiz doğrultusundaydı. Ayrıca İhracat yönünde olumsuz olan ekonomik koşullardan dolayı yükümlülüğünü yerine getirme kapasitesinin bozulabileceği ön görülüyordu.
Şu anda fitch türkiye kredi notu B+’ya düşürüldü. Bu durumda Türkiye için finansal ve ekonomik koşullara karşı oldukça hassas olduğu görülüyor. Menkul kıymetler için zamanında ödeyememe riski ve korunma faktörleri, sektör ve ihracat açısından yüksek dalgalanma olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Bu durum son zamanlarda yükselen enflasyondan, doların dalgalanmasından ve ekonomideki belirsizlikten dolayı ortaya çıkmış oluyor.
Türkiye Kredi Notu Neden Önemli?
Türkiye’nin kredi notu, Türkiye’de ekonomik olarak ne seviyede olduğumuzu gösteren bir kriterdir. Türkiye’nin kredi notunu, kendi kredi notunuz gibi düşünebilirsiniz. Kredi notu düştükçe bankaların size olan güveni azalır ve size yatırım yapmak istemezler. Ülkelerin de tam anlamıyla kredi notu bu yüzden önemlidir. Bir ülkenin kredi notu düştükçe ihracattan menkul kıymetlere yapılan yatırıma kadar her alanda güvensizlik ortamı ortaya çıkar.
Türkiye’de uluslararası herkes tarafından tanınan kredi derecelendirme kuruluşları tarafından değerlendirilmektedir. Fitch Ratings’in fitch türkiye notu üzerinde değişiklik yaparak kredi notumuzu BB-’den B+’ya düşürmesi sonucunda diğer ülkeler tarafından yatırım yapılabilir ülke olarak görünmememiz sonucunda fon girişi engellenmiş olacaktır. Bu durum sonucunda döviz rezervlerinin ülkeye girişi engellendiği için ekonomide daha büyük sıkıntılar oluşmaya başlayacaktır.
Bir ülke yatırım yapılabilir notu aldığında ülkeye önemli derecede yatırım yapılır ve ekonomi de aynı oranda iyileşmeye başlar. Bu durum sonucunda hem döviz üstündeki baskı kaybolur hem de enflasyon düşmeye başlar. Ülkenin kalkınması yabancı yatırımcıları da ülkeye çekecektir. Ancak şu anda Türk lirası üzerindeki dalgalanma ve döviz üzerindeki borçlanma durumundan dolayı Türkiye’nin kredi notu yükselmemektedir.
Fitch Türkiye Notu Ne Zaman Açıklanır?
“Ülkeler Kredi Derecelendirmesi İnceleme Takvimi” ne göre sonraki açıklamalar 8 Temmuz ve 18 Kasım’da (2022) yapılacak. Türkiye’nin son fitch Türkiye notu “durağan” dan “negatif” e alınmıştı. Bunun üzerine 8 Temmuz günü Türkiye için ne şekilde bir açıklama yapılacağı merak ediliyor. Fitch 8 Temmuz günü Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama Anonim Şirketi için de değerlendirme yapacak. Fitch’in Türkiye için araştırma ve değerlendirmelerine buradan ulaşabilirsiniz.
Yapılacak açıklama sonucunda açıklanacak fitch Türkiye notu ekonomi üzerinde oldukça önemli bir yer alıyor. Çünkü açıklanacak nota göre yatırım yapılabilir bir ülke olup olmadığımız da tartışılmış oluyor. Fitch uluslararası olarak tanınan bir şirket olduğu için tüm ülkeler tarafından kabul görüyor.
En erken 8 Temmuz tarihinde yapılacak olan açıklama sonucunda hane halkının alım gücü üzerinde de tahminde bulunabileceğiz. Fitch ve diğer şirketlerin yaptığı açıklamalar neticesinde şu an için Türkiye’deki alım gücünün kısıtlı olduğunu anlıyoruz.
Fitch Türkiye Notu Hangi Bankaları Etkiler?
Fitch Ratings yaptığı açıklamalarda Türk bankalarının çoğunun kredi notlarının baskı altında kalmaya devam etmekte olduğunu açıklamıştı. Ayrıca Türkiye’nin makro ve siyasi oynaklığının enflasyondan ve para birimimizdeki değişkenlikten kaynaklandığını belirtti. Ayrıca Fitch, Türk bankalarının döviz borçlanması ya da yüksek riskli sektörlerin sonuçları nedeniyle bankaların varlık kalitelerinde düşüş olduğunu vurguladı.
Bu durumda fitch Türkiye kredi notu üzerindeki negatif eğilim Türk bankalarının tümünü etkileyebilir. Yatırım açısından, döviz açısından ya da menkul kıymetler açısından sıkıntıda olmak ülke içindeki tüm bankaları etkileyecektir. Çünkü TL üzerinde yaşanan değer kaydı bankaların kredi profilleri üzerindeki risklerini artırmaktadır.
Fitch Ratings şirketi tarafından ekim ayında yayımlanan bir raporda zorlu operasyonel ortamdan dolayı Türk bankalarının kredi notlarının baskı altında olduğu açıklanmıştı. Ayrıca Fitch, Türkiye’nin kuru üzerinde oluşan oynaklığı da yakından takip ettiklerini açıkladı. Yaşanılan oynaklığın makroekonomik olarak ve finansal olarak ne şekilde geliştiğini de takip ettiklerini belirtti. Bu durum neticesinde bir sonraki fitch Türkiye kredi notu merak konusu. Sonuç olarak da Türkiye’de bulunan tüm bankalar Türkiye’nin kredi notundan büyük ölçüde etkileniyor.
S&P ve Moody’s Türkiye Kredi Notu
Fitch Ratings’ten daha kıdemli ve büyük olan S&P yani Standart & Poor’s şirketi Türkiye’nin yerel para cinsinden kredi notunu düşürdüğünü açıkladı. S&P şirketi de fitch türkiye kredi notugibi Türkiye’nin kredi notunu BB-’den B+’a düşürdü. Ayrıca yine Fitch şirketi gibi S&P şirketi de kredi notunu “negatif” olarak açıkladı.
Türkiye’de pahalılığın artması ile birlikte artan gıda ve enerji fiyatları üzerinde duruldu. Aynı zamanda Rusya ve Ukrayna savaşının Türkiye üzerinde yaratacağı etki de göz önünde bulundurularak not verildi.
Moody’s şirketi de Türkiye için açıkladığı notu teyit ederek bir önceki notunda değişiklik yapmadı ve notunu B2 olarak açıkladı. B2 olarak açıklamasının sebebi ise “öngörülemeyen politikalar”. S&P şirketi ve Fitch aynı oranda açıklama yapmıştı ancak B2 diğer iki şirketin açıkladığı oranın bir kademe altına denk geliyor. Bu durumda Türkiye’nin “Yüksek Düzeyde Spekülatif” olduğunu gösteriyor.
Moody’s Türkiye için yapılan politikalar neticesinde hane halkının alım gücünün daha fazla zorlaşacağına değindi. Ayrıca düşük faiz oranlarına rağmen büyümede keskin bir yavaşlama olacağını da belitti. Bu durum da yatırımcılar açısından geri çekilmeye sebebiyet vermektedir. Yatırım yapılmadıkça ekonomi üzerindeki gerileme aynı şekilde devam edecektir.