1 5
1 5

Tevdihat hesabı genel olarak mevduat hesaplarına verilen isim olmakla birlikte yabancı para birimleri söz konusu olduğunda döviz kelimesi eklenerek ‘’Döviz Tevdiat Hesabı’’ olarak isimlendirilmektedir. Kısaca ‘’DTH’’ olarak bilinen döviz tevdiat hesabı, yurt içi ya da yurt dışında yaşamakta olan kişilerin bankalarda bulunan yabancı para birimli hesaplarına verilen genel isimdir. Bankada dolar ya da euro gibi yabancı para birimleri ile hesabı olan herkes döviz tevdiat hesabı sahibi dir şeklinde yorum yapmak yanlış olmayacaktır.

Tevdiat hesabı (DTH) sahibi olmak için herhangi bankadan döviz hesabı açılması yeterli olmaktadır. Açılacak hesabın vadesiz ya da vadeli döviz hesabı olmasına karar verebilecek kişi ise, hesap sahibidir.

Döviz tevdiat hesabı sayesinde bireysel müşterilerin döviz kuru hesapları dışında hesaplarında bulunan döviz miktarları ülkenin ekonomisi hakkında bilgi sahibi olunmasına yardımcı olmaktadır. Merkez Bankası’nın da dahil olduğu sistem ile ülkenin para birim değerini anlamak kolay olurken; döviz tevdiat hesap (DTH) sayısının çok olması ve hesaplarda yer alan döviz miktarlarının yüksek olması ülke ekonomisinin kötüleştiği noktasında uyarıda bulunmaktadır. Tabii ki böyle bir durumda söz konusu olması halinde de döviz fiyatlarında artışlar yaşanması kaçınılmaz sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır.

Döviz tevdiat hesabı

Döviz Tevdiat Hesabı Takibi

Döviz Tevdiat Hesabı (DTH) Merkez Bankası tarafından takip edilmektedir ve elde edilen sonuçlar ile değerler Merkez Bankası tarafından perşembe günleri düzenli olarak yapılmaktadır. Yurt içinde döviz metduatları hakkında detaylar paylaşılırken, sunulan paylaşımlar kurumların ya da vatandaşların döviz ile ilgili analiz yapmasına yardımcı olmaktadır. Dövize yatırım yapıp yapmama konusunda karar verme sürecinde iken, Merkez Bankası kontrolünde yapılmakta olan ekonomik düzenlemelere yönelik bilgi sahibi olmak sürecin doğru yönlendirilmesine yardımcı olacaktır.

Ülkemizde ya da farklı ülkelerde yaşayan vatandaşların döviz tevdiat hesabı (DTH) için taleplerinin artması durumunda ülke ekonomisi için ciddi sorun olduğu anlamına geldiği için dolarizasyon olarak adlandırılan döviz tevdiat hesap oranları ve hesap durumları sıkı takip edilmektedir. Dolarizasyonda büyük değişimlerin olması durumunda ise, gerekli müdahalenin acil şekilde yapılması özellikle dış borcu yüksek olan ülkelerin dikkat etmesi gereken bir noktadır.

Döviz tevdiat hesabı

Döviz Tevdiat Hesapları ve Vergi Oranları

Döviz tevdiat hesabı (DTH) için belli kurallar dahilinde vergi alınmaktadır. Kurallar dahilinde açılan döviz hesabı vadesiz döviz hesabı olarak açılıyorsa herhangi bir vergi uygulamasına maruz kalmamaktadır. Şayet vade süresi belirlenerek açılan ve ekstra gelir kazanmasını sağlayan vadeli döviz hesapları için vergi uygulaması söz konusudur. Cumhurbaşkanlığı’nın açıkladığı kararname kapsamında 21 Mart tarihinde Resmi Gazete’de de yayınlanan son düzenleme ile uygulanan vergi oranlarında değişikliğe gidilmiştir. Yapılan son düzenlemeye göre vadesi en fazla 1 yıl olan hesaplar için % 16 oranında alınan vergi oranı % 20’ye yükseltilirken; 1 yıldan daha uzun vadeli döviz hesapları için % 13 olan vergi oranı % 18’e yükseltilmiştir.

Döviz Tevdiat Hesabı (DTH) açarken bazı hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle vadeli hesaplarda vade miktarına göre kar etmek isteyen yatırımcının vergi oranlarını göz ardı etmemesi gerekmektedir. Her ne kadar vade sayesinde yatırım miktarı artırılmak istense de, alınan vergi oranları ana paradan kayba bile neden olabilmektedir. Bu nedenle hesap hangi bankadan açılacak olursa olsun, bankaların faiz oranlarının ve vergi miktarlarının önceden öğrenilmesi sürecin doğru yönetilmesine yardımcı olacaktır. Bunun için yatırılacak tutara işleyecek faiz oranı, alınacak olan vergi oranından daha düşük ise; vadesiz döviz hesabı tercih etmek ya da vadeli TL hesabı açtırmak doğru tercih olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir