Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nin Merkez Bankası ve yönetim kurulunun Washington’da olduğu FED, 1913 yılında kuruldu. FED para politikalarını belirlerken Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) olarak bilinen kurul tarafından kararlar alınmaktadır.
Komite, 5 bölgesel FED başkanından oluşurken, Federal Rezerv Yasası ile kurulmuş olan ve ülkenin merkez bankası olarak kamu yararı doğrultusunda ülke ekonomisi ile ilgili kararlar alarak etkin bir işleyiş sağlamaktadır.
Adını kurulduğu Federal Rezerv Yasası’ndan alan FED, sağlıklı bir işeyiş içinde görevini yerine getirirken Amerika Birleşik Devletleri lehine işleyişi teşvik amacıyla yasa kapsamında belirlenen beş işlevi yerine getirmektedir.
FED’in Görevleri Nelerdir?
FED’in açılımı Federal Rezerve’dir. Federal Rezerv Yasası kapsamında kamu yararına işleyişi doğru bir şekilde yürütmek adına FED’in görevleri belirlenmiştir.
- Para politikasını Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ekonomi istihdamını maksimum düzeyde sağlamak üzere istikrarlı fiyatlar ve sağlıklı uzun vadeli faiz oranlarıyla yürütmektir.
- Finansal sistemdeki istikrarı desteklerken, ABD dışında ülke dışındaki gelişmeleri izlemek ve gerekli olduğunda aktif olarak katılım sağlayarak finansal sistemde oluşabilecek riskleri en aza indirgemek ve risk oluşumunu sınırlandırmaktır.
- Bireysel olarak kurulmuş olan finansal kurumların sağlamlığını ve güvenliğini bireysel finansal kurumların finansal sisteme etkilerini izleyerek desteklemektedir.
- ABD Hükümeti ile bankacılık endüstrisinde ABD Doları ile ödeme gibi işlemleri kolaylaştıran hizmetler sunmaktır. Ödemeler dışında uzlaştırma sistemine yönelik gerekli güvenliği sağlayarak verimliliğin artmasını desteklemektir.
- Denetim ve incelemenin tüketici odaklı olması yönünde faaliyet gösterirken, ortaya çıkan tüketici sorunlarına karşı gerekli araştırma ve analizi yapmaktır. Yapılan çalışmalar sonunda tüketici kanunlarını ve ekonomi kalkınma faaliyetlerini yönlendirerek tüketici haklarını koruyan toplumun gelişmesini desteklemektedir.
FED’in Sorumlulukları Nelerdir?
23 Aralık 1913 tarihinde ABD Başkanı Woodrow Wilson tarafında Federal Rezerv Yasası’na göre kurulan FED’in sorumlulukları dört ana başlık altında belirlenmiştir.
- Para ve kredi koşullarında gerekli oluşumu sağlayarak istihdam ve istikrarlı fiyatlarla ülke para politikasını yürütmek
- Ülkedeki bankacılık ve finansal sisteme yönelik güvenliği sağlayarak tüketicilerin kredi haklarını korumak ve bu kapsamda bankalar ile finansal kuruluşları denetlemek ve gerekli durumlarda düzenlemek
- Finansal sistemde istikrarı sağlamak adına finansal piyasalarda oluşabilecek riskleri kontrol altına alabilmek
- ABD Hükümeti başta olmak üzere ABD finans kurumları ile yabancı resmi kurumlara finansal olarak hizmet sunmak, ödemeler konusunda sistemin işletilmesini ve denetlenmesini sağlamak
FED Toplantısı Ne Zaman Yapılıyor?
FED’in Yönetim Kurulu 2022 yılı itibarıyla Richard H. Clarida, Jerome H. Powell, Lael Braniard, Michelle W. Bowman, Randal K. Quarles ve Christopher J. Waller isimlerden oluşmaktadır. 5 Şubat 2018 tarihinde FED Başkanı olarak göreve gelen Jerome H. Powell’ın görev süresi 4 yıllık olduğu için 2022 yılı itibarıyla sona erecektir.
FED toplantısı yaklaşık 6 haftada bir yapılmaktadır ve toplantı sırasında konulara yönelik fikir ayrılıkları söz konusu olduğunda ‘’Güvercinler’’ ve ‘’Şahinler’’ olarak iki guruba ayrılarak sonuca ulaşmak adına çalışmalar yapmaktadır. Toplantı Washington’da bulunan merkezde yapılırken, alınan kararlar FOMC’nin bildirileri olarak yaklaşık üç hafta sonra yayımlanmaktadır.
Küresel piyasalar tarafından yakından takip edilen FED toplantı tarihleri 2022 yılı için FED’in internet sitesinde yayımlanmıştır. Ocak ve mart ayı toplantıları yapılmış olup, en yakın toplantı tarihi mayıs ayı için belirlenmiştir.
- 25-26 Ocak 2022
- 15-16 Mart 2022 (Ekonomik öngörülere ait toplantı)
- 3-4 Mayıs 2022
- 14-15 Haziran 2022 (Ekonomik öngörülere ait toplantı)
- 26-27 Temmuz 2022
- 20-21 Eylül 2022 (Ekonomik öngörülere ait toplantı)
- 1-2 Kasım 2022
- 13-14 Aralık 2022 (Ekonomik öngörülere ait toplantı)
Ayrıca yeni yıla yönelik 31 Ocak 2023 ve 1 Şubat 2023 tarihlerinde iki günü kapsayan bir toplantı planlanmış olup, en son aralık ayında yapılacak toplantıda yeni yıla dair FED toplantı tarihi kesin olarak belirlenecektir.
FED Yapısı Nasıldır?
Bölgesel FED’lerin Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bazı kentlerdeki (New York, Kansas City, Dallas, San Francisco, Boston, …) merkez başkanları, kendilerine özel yönetim kurulları tarafından 5 yılda bir yapılan seçimle belirlenmektedir. Bölgesel FED’ler ulaştıkları istatistiki veriler ve ekonomik tahminlerle alınan politika kararlarda bütün bölgelerin temsil edilmesine yardımcı olmaktadır. Bölgesel FED’ler tarafından yapılan çalışmalar, ABD Başkanı tarafından atanan ve kongrenin onaylandığı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) olarak bilinen yönetim kurulu tarafından kararlar alınmaktadır.
FED’in Faiz Artırım Kararının Doları Etkisi Nasıl Olur?
Fed’in faiz artırım kararının dolara etkisi dolara olan talebi arttıracağı için dolar diğer para birimleri karşısında değer kazanır. Yalnız burada unutulmaması gereken hedef faiz oranı arttırıldığında diğer para birimlerinin faiz oranlarının değişmemiş olmasıdır.
FED tarafından faiz artırma kararının alınma sebebi, dolar cinsindeki fonlarda getirinin risksiz olması yani kısaca faiz sayesinde doların ABD’ye dönmesidir. Hatta alınan faiz artırımı kararı nedeniyle başka para birimlerinde daha düşük faizlerde fonlarını değerlendiren yatırımcılarda fonlarını dolara çevirerek para biriminin değer kazanmasını sağlayabilecektir. Arada oluşan faiz farkı yatırımcıya cazip gelerek dolara olan ilgiyi arttıracaktır.
FED faiz artırımı kararında faiz artış oranını beklenti üzerinde yaparsa, dolar üzerinde oluşturacağı etkide büyük olur ve dolar fiyatlarında piyasada yükselmeye söz konusu olacaktır. Dolarda artışla birlikte hisse senedi ve tahvil fiyatları geri çekilme söz konusu olurken, faiz artışının etkisi reel sektörde gecikmeli olarak hissedilir.
FED faiz artırımı risksiz bir getiri olarak çok daha fazla faize yatırıma neden olurken, kurumsal ve bireysel borçlanma kredi faizlerinin artmasından dolayı azalarak ekonomik aktivitelerde ve harcamalarda azalma söz konusu olacaktır. ABD Doları’ndaki artış nedeniyle ithalat artarken, ihracat azalacak ve ABD’nin dış ticaret açığında büyüme söz konusu olacaktır.
FED’in Faiz Artırım Kararının Altına Etkisi Nasıl Olur?
FED’in faiz artırımı kararının altına etkisi her zaman aynı etkiyi oluşturmaz. Diğer yatırım araçlarına göre daha uzun vadeli yatırım aracı olarak kullanılan altın, faiz artırımı ya da faiz indirimleri karşısında sabit getiri sağlayan bir yatırım aracı olmadığı değişkendir. Ama faiz artırımı karşısında altın fiyatlarında kısa süreli düşüş yaşanması doğal bir tepkidir ve bu da her zaman düşüş olarak tepki vermesi anlamına gelmemektedir. Dünyada yaşanmakta olan siyasi, jeopolitik ya da ekonomik gerilimler arttıkça para birimlerine olan güven azaldığı için altın değer kazanmaktadır.
FED’in Faiz İndirimi Kararı Doları ve Altını Nasıl Etkiler?
FED’in faiz indirimi kararı alması durumunda dünyadaki olumsuz gelişmelerden etkilenen tüm ülkelerde olduğu gibi ABD’de artan enflasyon karşısında riske gireceği için FED’in böyle bir karar alması zor gibi görünmektedir. Ama tüm bunlara rağmen FED faiz indirimi kararı alması durumunda altın fiyatları uluslararası piyasalar için dolar üzerinden fiyatlandığı için faiz indirimi sonucunda dolar değer kaybedeceği altının yükselmesi söz konusu olacaktır.
Böylelikle değer kaybeden ABD doları karşısında yatırımcılar hem düşen faizler hem de doların düşmesi nedeniyle yeni yatırım araçlarını tercih edecektir. Bu nedenle para birimlerine olan güvensizlik nedeniyle uzun vadeli yatırımlarda güvenli liman olarak görülen altın yatırımcı sayısını arttırırken, dolara olan ilgi azalacaktır.
FED neyin kısaltmasıdır?
Federal Reserve‘nin kısaltmasıdır. Amerikan merkez bankasına verilen addır.
FED’in ortakları kimler?
Federal Rezerv sistemine üye olan ticari bankalar tarafından oluşmaktadır.
FED devlete mi ait?
Federal hükümete ait bir kurumdur.