İnsanların yıllarca çalışarak, emek vermesinden sonra emeklilik hakkını kazanabilmek ve yaşamlarının son demini huzur içinde geçirebilmek için çaba göstermektedir. İnsanların en büyük dileklerinden ve hayallerinden biri olan emekliliğin erken hak edilebilmesi için devletin yapmış olduğu düzenlemeler ve haklar vardır. Peki erken emekli olabilmek için şartlar ne? Hangi adımlar sonucunda erken emekli olabiliriz? Sizler için araştırma yaptık.
Erken Emekli Olmanın Yolları
Gençlik dönemi sonrası yaşam içerisindeki telaşı iş olan insanların meslek edinip buldukları işlerde yıllarını vermesinden sonra emekli olabilmeleri için SGK hükümlerine göre belli bir yaş aralığını doldurmaları ve yeterli gün sayısı kadar prim ödemelerinin yapılması gerekiyor. Ancak bazı haklardan dolayı çalışanların emeklilik yaşlarını öne çekilebilmesi mümkün.
Kadınların Doğum Borçlanması İle Erken Emeklilik
Erken emekli olmanın yollarından birisi kadınların doğum imkanı ile kazanılıyor. Çalışan anne sigortalı olarak çalışmaya başlamasından sonra yaptığı üç doğum için borçlanma karşılığı 6 yıl erken emekli olabiliyor. 2160 gün erken emekli olmak için bu üç çocuğun sigortalı tarihinden sonra doğması genel şart. Ayrıca doğum sonrası çocukların en az iki yıl sağ olma şartı da bulunmaktadır.
Askerlik Borçlanması İle Erken Emeklilik
Erkeklerin ise en önemli vazifelerinden birisi olan askerlik dönemi kişinin prim kazanmasına olanak sağlarken askerlik süresi boyunca emeklilik yaşını geriye çekerek erken emekli olma şansını yakalamış oluyor. Burada da tabi askerlikten sonra işe başlayan kişinin borçlanması ile bu mümkün oluyor. Borçlanılan süre kadar emeklilik yaşı geriye çekilmiş oluyor. Yani bir yıl borçlanma yaparsa kişi bir yıl erken emeklilik alternatifi doğmuş oluyor.
Emekli olabilmenin bir şartı ise 15 yıl çalışma, 3600 gün prim ödemesi yapan kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaşını doldurandanlar kısmi emeklilik ile bu imkandan faydalanıyor. Ancak emeklilikte miad olarak kabul edilen tarihlerden birisi olan 1999 yılından sonra sigortalı olarak işe başlayan kişiler ise 25 yıl çalışma ve 4500 gün prim ödeyerek bu haktan yararlanabiliyor. 9 Eylül 1999 tarihinden sonra çalışmaya başlayan kişilerde çalışma gün sayısı ve yaşları kademeli olarak artarak 65 yaşına kadar çıkabilmektedir.
Engelli Olma ve Malülen Emeklilik
Erken Emeklilik bir başka yolu ise engelli olma ev malüllük ile olabiliyor. Malülen emeklilik için çalışırken ortaya çıkan çalışmasına engel olabilecek rahatsızlıklar ile oluyor. Çalışma gücünü yüzde 60 oranında kaybedenler tam teşekküllü hastanelerden alabilecekleri raporlara istinaden bu haktan yararlanıyorlar. Bunun için ise en az 10 yıl emekli olması ve 1800 gün prim ödemesinin sağlanması şart. Engelli olarak çalışanlarda ise bu durum biraz daha farklı. Engelli raporu yüzde 40 oranında olan çalışanlar vergi indirimi ile birlikte 15 çalışma ve 3600 prim ödemesi ve işe giriş tarihlerine bağlı olarak 18 yıl 4680 günlük prim ödemesiyle emekli olabiliyorlar.
Yıpranma Sonucu Erken Emeklilik
Bir diğer erken emekli olma hakkı ise ağır işlerde çalışan işçi ve memurlar için geçerli. Ağır iş olarak tabir edilen Gazeteciler, Gemilerde çalışanlar, Madenlerde çalışan işçiler, Polisler işe giriş tarihlerinin geri çekilmesiyle bu hakkı kazanıyorlar. Bu tür işlerde çalışanlar 12 ay çalıştıktan sonra 15 çalışmış gibi 3 aylık bir kazancı oluyor.