Kanunen bankalar müşterilerinden kesecekleri her türlü masraf ve miktarlarını internet sitelerinden ve yazılı bir şekilde duyurmakla yükümlüdür. Bu anlamda istediğiniz bankanın resmi web sitesi üzerinden kesilecek hesap işletim ücreti miktarını öğrenmeniz de mümkün.
Hesap İşletim Ücretinin kesilmesiyle ilgili bir çalışma yapılmasının ardından bankaların bu ücretleri tahsil etmesi yasallaşsa da, özellikle tüketici dernekleri tarafından açılan iptal başvuruları neticesinde Danıştay bu ücretlerin durdurulması kararı almıştır. Burada merak edilen soru ise bankalar bu ücretleri bu karardan sonra kesiyorlar mı, yoksa kesmiyorlar mı?
Bankaların bu karar sonrası kendi mevzuatları içerisinde bir çelişkiye düştüğünü söyleyebiliriz. Çünkü internet sitelerinde gerekli araştırma yaptığınızda bankaların genelinde böyle bir kesinti kaleminin bulunduğunu ama kesinti miktarının ne kadar olduğu hakkında yazılı bir metin bulunmamaktadır. Belki de hâlâ kesinti yapılabilmenin yolunun açılması gibi bir beklenti içinde olduklarından mıdır bilinmez ama yapılan kesintinin iadesinin yapılması için Tüketici Hakem Heyetlerine başvurularda bitme noktasına gelmiş durumdadır.
En Yüksek Hesap İşletim Ücretini Hangi Bankalar Alıyor?
Günümüzde bankalar bazı hesaplardan hesap işletim ücreti almıyor olsa da bankalar arasında hala müşterilerinden hesap işletim ücreti alan bankalar vardır. Bankalar hesap işletim ücretini yıllık olarak alırlar. Bazı bankalar müşterilerinden bu parayı toplu olarak almak yerine genellikle 2 taksite bölerler ve 6 aylık dönemlerde alırlar.
Vadesiz hesaplardan alınan hesap işletim ücretleri her bankaya göre farklıdır. Bazı bankalar almazken bazı bankalar hesap işletim ücretleri alır. Hesap işletim ücretleri arasında en yüksek işletim ücreti alan banka QNB Finansbank’tır. Finansbank müşterilerinden 153 TL tahsil etmektedir. En fazla hesap işletim ücreti alan ikinci banka ise aldığı 150,00 Lira ile Garanti Bankası’dır. En fazla alan üçüncü banka ise 137,00 TL ile Deniz Bankası’dır. Hesap İşletim Ücretleri ile ilgili yazımızda daha ayrıntılı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Hesap İşletim Ücretini Geri Alabilir miyim?
Banka müşterileri bazen bankaların aldığı bu hesap işletim ücretlerinin yasal olmadığını düşünerek bu konuda bankaları Tüketici Hakem Heyetlerine şikâyet edebiliyorlar. Bu şikayetler sonucunda müşteriler genellikle istedikleri sonucu elde edebilirler. Ancak heyetlerden çıkan kararları nihai karar değildir ve taraflara tebliğiyle birlikte 15 gün içinde itiraz süresi vardır. Bu süre içinde banka gerekli itirazda bulunmazsa kişiden kesilen bu masrafın iade edilmesi gerekir.
Vatandaş Hesap İşletim Ücretinin İadesini Nasıl Alır?
Ücretin iadesiyle ilgili vatandaşın bilgisi olmamasından dolayı, yada yeteri kadar takip edilmemesinden kaynaklanan sebeplerden dolayı müşteri hakkını arayamamaktadır. Böyle durumlar yaşandığından kişi miktarın düşüklüğü ne kadar olursa olsun bankaları icraya vererek hakkı olan parayı almalıdır. Ya da vatandaş farklı bir pencereden bakarak aynı durumda borçlu olan kişinin kendisi olduğunu düşünürse sizce banka sizi icraya vermekten kaçınır mıydı?