Bankalarda kullanmış olduğumuz çeşitli isimler altındaki krediler üzerinden bankaların belirlediği oranlarda dosya masrafı adı altında ücret kesintisi uygulaması yapılmaktaydı. Son düzenlemeler ile bu kesinti kalemlerinde ve miktarlarında değişikliğe gidildi. Bir anlamda tüketicilere ve bankalara kolaylıklar sağlanmış oldu.
Yapılan Dosya Masrafı Kesintisi Yasal mı?
Yasalarda bulunan açıklardan da faydalanarak uzun yıllar boyunca bankalar kişilerin ve kurumların kullandıkları kredi hesaplarında dosya masrafı kesintisi yaptılar. Öyle ki yapılan kesintinin ne kadar olacağına dair bir yasal zeminleri bile bulunmamaktaydı. Bu durumdan faydalanan finans kuruluşları zor durumda olan, kredi notu düşüklüğü gibi nedenlerden dolayı kredi alamayacak kişilere yüksek dosya masraf kesintileri ile krediler verildi ve vatandaşlar mağdur edildi. Kredi kullanırken bankalar hazır halde bulunan küçük puntolarla yazılmış sayfalarca sözleşmeleri imzalatırken vatandaşlar sözleşme nüshalarını bile alamıyorlardı.
Bu durum zamanla daha ileri gitti. Bankalar dosya masrafı keserken İstihbarat ücreti kesintisine başladılar. Aynı anda kredi işlem ücreti, kredi tahsis ücreti, komisyon ücreti gibi isimler altında bir çok kesinti ile vatandaşların mağdur edilmesine devam edildi.
2014 Ekim’inde çıkarılan bir yönetmelik ile kesintilere nokta koyulmasına sebep olurken bazı kesintilerin yolu açılmış oldu. Ancak ne kadar kesinti yapılacağı üzerinde bir şeffaflık yaşanmaya başlanıldı. Dosya masrafı ve diğer masraf kesintileri masal olurken alınan kredi miktarının binde beşi oranında Kredi Tahsis Ücreti kesilmesi yasal hale geldi. Bir çok banka yaptığı kampanyalar ile bu kesintileri yapmadıkları gibi bir çoğu düşük kesintiler yapmaya başladı.
Kesilen Dosya Masraflarını Geri Alabilir miyim?
2014 Ekim tarihinden önceki Dosya Masrafı kesintilerini alabilmeniz için kesintinin yapıldığını gösteren belgeniz ve dilekçeniz ile hakem heyetine başvurabilirsiniz. Bu tarihten önceki son on yıllık bütün kesintileri için başvura yapabilmeniz mümkün. Ancak bu tarihten sonra bu isim altında ücret kesilmemektedir. Hakem heyetince çıkan karar sonrası bankanızdan bu ücretleri alabilirsiniz. Ancak bankanın bu karara itirazı bulunabilir ve tüketici mahkemesine gidebilir. Böylece süreç uzar. Basit yargılama ile yapılan duruşma soncu genelde vatandaş lehine çıkar. Ancak vatandaş kaybederse mahkeme masrafını ve banka avukatına ait vekalet ücretini ödemek zorunda kalır.
Banka süreci içerisinde itiraz etmezse ve paranızı ödemezse sizin yapacağınız yaklaşık 50 TL masraf ödeyerek bankayı icraya vermek olur. Vatandaş olarak böyle bir şeyden kaçınmayın. Sizler nasıl kredinizi ödemediğinizde banka haciz kaldırabiliyorsa sizlerinde bunu yapmanız hakkınız olacaktır.
Sonuç olarak özetlersek Ekim 2014 sonrası bankalar krediler üzerinden sadece binde beş oranında kredi tahsis ücreti ve vergilerini kesebilmektedirler. Bu kesintiler dışında ücretlerin kesilmesi ya da bu masraflardan fazla ücret alınması halinde mutlaka itiraz edilmelidir.