Ülkemizde müsait şartlarda toprağa ehil olan bölgelerde yapılan uygulamalar ile ceviz ağaçları elde edilmesine ceviz yetiştiriciliği denilmektedir. Organik maddede zengin olan topraklarda ve orta, ince tekstürlü killi kumlu topraklarda kökler daha derine gittiği için ceviz yetiştiriciliğine daha uygundur.
Bu özelliklere ehil olan topraklardan büyütülen ağaçlar baskın bir şekilde gelişim gösterir. Türkiye’de son 10 yılda çok karlı bir yatırım aracı haline gelen ceviz yetiştiriciliği, dünyada ve ülkemizde hızla ceviz tüketiminin artması sebebi ile daha karlı bir hale gelmektedir. TUİK rakamlarına göre ülkemizde 185 bin ton dolaylarında ceviz üretimi olmaktadır. Ancak bunun yanında da ceviz tüketimi sıklaştığı için üretim yetmemektedir. Bu yüzden de ceviz yetiştiriciliğinde devlet desteği ile birçok kişi bu iş sahasına yatırım yapmaktadır.
Devlet Desteği Nasıl Alınabilir?
Yerli üretimi desteklemek amacı ile çiftçilere ceviz yetiştiriciliğinde devlet desteği verilmektedir. Bu nedenle üreticiler devlet desteğiyle tarımsal faaliyetlerini geliştirmek istiyorlarsa destekleme başvurusunda bulunabilirler. Başvuru için gerekli belgeler hazırlanarak, Tarım İl veya İlçe Müdürlüklerine müracaatta bulunulması gereklidir.
Tarım İl Müdürlüklerine yapılan bu başvuru projelendirilecektir. Projelendirme aşamasının ardından ise ceviz ekilecek bölgede toprak analizi yaptırılmaktadır. Ekim yapılacak alanın büyüklüğü, elektrik ve su ile ilgili durumu, cinsi, dikim sıklığı gibi durumlar değerlendirilmektedir. Daha sonra bu analizlerin uygun görülmesi gerekmektedir.
Destek kredisinin verilmesindeki en büyük amaç; ülke içerisindeki ceviz üretimi arttırmak ve ağaçlandırma çalışmalarında katma değeri yüksek meyveli çeşitlere yönelmektir. Ayrıca kırsal alanda ekonomik faaliyetler için çeşitlendirme sağlamak ve bu alanlarda yaşayan vatandaşların gelir seviyelerinin yükselmesini sağlamakta cevize destek sağlanmasının sebepleri arasındadır.
Şartlar Nedir?
Tarımsal çalışmalarını genişletmek maksadıyla devlet desteği almaya karar veren çiftçiler, dönüm başına verilebilecek krediyi öğrenmek isterler. İlgili kurumlar tarafından ceviz yetiştiriciliği için ödeme yapılması onaylanırsa, dönüm başına bin lira civarında kredi alınabilmektedir. Bu kredinin geri ödemesi ise 15 yıl sonra yapılıyor. Söz konusu sürenin sonunda ödemeler tek seferde geri alınmaktadır. İptal edilen krediler ile ilgili mevzuatların değişkenlik gösterdiği de unutulmamalıdır.
Ceviz yetiştiriciliği sektörüne patlama düzeyinde bir ilgi olduğu için devlet teşvikleri haricinde bankalarda kredi verebilme yarışına girdi gözüyle bakılmaktadır. Bu sebeple devlet desteği koşullarını sağlayamayan çiftçiler, mali durumları nedeniyle üretimlerini arttıracak uygulamalar yapamıyor ve kredi kullanmak istiyorsa çeşitli banka desteklerini de göz önünde bulundurabilirler.
Kimler Özel Ağaçlandırma Yapabilir?
Gerçek kişiler ve tüzel kişiler özel ağaçlandırma yapabilmektedirler. Tüzel kişiler; köy tüzel kişilikleri, vakıflar, dernekler, köye hizmet götürme birlikleri, tarımsal kalkınma kooperatifleri olabilir.