Özellikle gençlerin en popüler araba süsleme işlemi olan cam filminin takılma nedeni genel olarak güzel görünmesini sağlayan unsur olsa da; birçok kesim sağlık problemleri, içinin görünesini istemeyenler ve çok fazla güneş alan bölgelerde güneşten korunmak için olduğunu söyleyebiliriz. Elbette camın siyah olmasının tartışılabilecek çok fazla güvenlik kurusu oluşturabilir.
Maddi olarak harcama yaparak camını koyu filmler ile kapatan kişiler bu durumun devam etmesi için çaba harcarken yapılan polis uygulamasında yola devam edilebilmesi için camdaki filmlerin sökülmesini istemekteydiler. Bu durum tüketicilerin ayrıca para cezası ile tecziye edilmeleri sonucu kesilen cezaların iptali için açılan davalar adli makamları ayrıca işgal eden bir konu olarak dikkatleri üzerine topluyordu.
Cam Filmi Takılması Yasal Hale Geldi.
Yapılan yasal düzenleme sonrası 26 Ekim 2016 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğin 14. Maddesine trafiğe çıkan araçlara cam filmi takılmasının yolu açılırken bu yolun engellerinin kaldırılması için ayrıca şartlar oluştu. Bu şartların en başında ise takılan filmlerin onaylı ve standartlara uygun olarak üretilen ürünlerden olması olarak getirildi. Araçların İmal, Tadil ve Montajı ile ilgili yönetmelikte değişen ve cam filmi için getirilen şartlar genel olarak şöyle;
Cam Filmi Takılmasının Şartları
Aracın ön camına film kaplaması kesinlikle yapılmazken, kaplama işlemi aracın içerisinden yapılmalıdır. Kaplanan filmin dış ışık yansıtma oranı % 15’in üzerinde koyulukta kaplama yapılamıyor ve pvc kaplama yapılmaması gerekiyor. Güneş ışıklarından korunmasının % 98 olmalı ki araçtaki kişileri UV ışınlarından korumalıdır. Yani filmin markası, kalınlığı, kimyasal bileşenleri ve ışık geçirgenliği standartlara uygun olmalı ki takılmasına olanak verilsin.
Buraya kadar her şey anlaşılır fakat benim özellikle anlamadığım nokta kaplanan filmin onaylı olup olmadığının, gerekli ışık şartlarını taşıyıp taşımadığı gibi hususların nasıl anlaşılacağı. Fiziki bakış ile kimsenin anlayamayacağı hususlar olduğunu söylemekte fayda görüyorum. Burada bu işin yapılmasına vesile olan kişinin takılan filmin markasını, özelliklerini gösterir bir belge ya da fatura sunması gerekiyor ki Emniyet güçleri bunun için işlem yapmadan yoluna izin versin. Bizler toplum olarak yasaları esnetme özelliğine sahibiz. Her ne kadar serbest bırakılan bir unsur olsa da en sonuna kadar kullanırız.
Çıkarılan yasa ile büyük tartışmalara neden olan film kaplama işleminin yasal zeminlerdeki arayışları rafa kaldırılmış durumda. Fakat yine düzenlemelere uygun olması şart ve bu koşullara uymayanlara yine idari para cezası kesiliyor. Bu miktar şu an için 189 lira olsa da; süresi gelince TUİK tarafından yapılan muayeneden geçemeyeceği de notlarımız arasında.
Emniyet Güçlerine Yardımcı Olunmalı
Araç kullanıcıları olarak bizlerin bizim ve trafikteki başka kişilerin güvenliği için çıkarılan yasalara uymak zorundayız ki bununla birlikte bu işin kontrolünü sağlayan görevlilere de kolaylık sağlamalıyız. Onlar maddi manevi ceza keserken bizleri düşünerek yaptıkları işlerden dolayı sıkıntıya girerken haksız tartışmalara taraf olmak zorunda kalıyorlar.