Geçtiğimiz yıla kadar isteğe bağlı olarak yapılırken bazı şartlar nedeniyle zorunlu hale getirilen Bireysel Emeklilik Sistemi hakkında herkesin belli başlı bir fikri bulunuyor olsa da, bilinmeyen yüzü de bir hayli fazla. Kişinin kendi muhasebesine göre kimilerine göre çok iyi görülürken kimileri için ise kayıptan başka bir şey değil. Fakat birikim yapamayanlar için oldukça önemli bir adım olduğunu belirtmekte fayda bulunuyor.
Bireysel Emeklilik Sistemine Üyelik
Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) otomatik olarak aylık kesilen miktarlar üzerinden belli bir sene üyeliği bulunan ya da 50’li yaşlara gelmiş insanlar emekliliğe hak kazanıyor ve isterse parasını toplu şekilde ya da aylık taksitler halinde emeklilik aylığı gibi alabiliyor. Sisteme kesilen ücretin sizin seçtiğiniz risk gruplarına göre yüksek veya daha düşük oranlarda getirisi olan hisse senetleri ya da tahviller üzerinden değerlendirmeye alınıyor.
Neden BES
Bireysel Emekliliğin önemini artırmak, insanların birikim yaparak ekonomiye katkı vermeleri ve bu katkı ile ekonomiyi canlandırma projeleri arasında zorunlu BES kapsamı getirilmesinin ardından bu kapsam biraz daha genişletildi. İsteğe bağlı olarak üye olanlardan çok zorunlu hale getirilen yönetmelik ile sisteme üye edilen kişiler iki aylık sürelerini değerlendirmeye almadan bu sistemden ayrılma çabasına girdi. İş yerlerinden sigorta şirketleri ile yapılan protokoller ile sisteme üye edilen kişiler hızlı üyelik sistemine girerken bu üyelikten ayrılmak biraz daha uzun bir süreç haline gelmiş oldu.
Ne Kadar Kesiliyor?
Kişinin maaşı ve gelir durumu ile isteğine bağlı olarak 150 lira ve daha fazla oranlarda kesintiye uğrayan aylık kesinti ücretinin iptali için sistemin dijital online giriş sisteminden iptal edilebilirken aynı zamanda finans şirketlerinin telefonları ile de yapılabiliyor. Üyeliğin sonlandırılmasında zorunlu olarak ilk iki ay içinde kişinin zararı söz konusu olmazken daha uzun sürelerde yapılan üyelik sonlandırmalarında kesintilere maruz kalınabiliyor. Bu kesintiler dahilinde üyeliğinizden birebir görüşerek ayrılabiliyor iken sisteme dahil eden bankalar üyelik sonlandırmalarda pek sizinle muhatap olamayabiliyorlar. Bu nedenle en uygun üyelik sonlandırma telefon üzerinden rahatça yapılabilir. Firmalara göre en yaygın olan Bireysel Emeklilik BES iptal telefon numaraları ise şu şekilde;
BES İptal Telefon Numaraları
Anadolu Hayat BES İptali : Müşteri Hizmetleri numarası olan 444 55 00 aranması halinde dijital sekreter sizi gerekli bölüme aktarıyor. Burada yapacağınız görüşme ile ne yapmanız gerektiği hususunda yönlendiriliyorsunuz.
Ziraat Bankası BES İptali : İnternet sitesi üzerinden hızlı bir şekilde ayrılabileceğiniz sigorta sisteminin telefon numarası ise 0 850 222 97 00. Üyelik iptal başvurusu sonrasında birkaç gün içerisinde üyeliğiniz sonlandırılıyor.
Allianz BES İptali : 0850 399 99 99 numarası ile müşterilerine hizmet veren Allianz iptal başvurularına olumlu cevap veriyor.
Vakıfbank BES İptali : Vakıfbank Emeklilik Sisteminden ayrılmak için arayacağınız müşteri hizmetleri numarası 444 92 37.
Diğer Firmalar İse Şöyle.
Garanti Bankası BES İptali : 444 03 36
Fibabank BES İptali : 444 82 88
Halkbank BES İptali : 444 44 00
Aegon BES İptali : 0 850 222 03 12
Cigna Finans BES İptali : 444 09 84
Groupama BES İptali : 0 212 367 67 67