Özellikle düşük faiz oranları nedeniyle kamu bankaları banka yapılandırma için yoğun talep alsa da, diğer bankalarda da olduğu gibi faiz zararı nedeniyle yapılandırma taleplerine, bankalardan olumlu cevap verilmiyor. Çünkü bankalar yüksek faiz oranları nedeniyle mevduat hesaplarında oluşan yoğun talebe bir de kredi yapılandırması ekleyerek faiz zararını artırmak istemiyor.
Banka Yapılandırma Nedir?
Acil olarak nakit ihtiyacı olması durumunda başvurulan yollar arasında yer alan banka yapılandırma, mevcut kredi borcunun güncel yapılandırma faiz oranlarına göre hesaplanması sonucunda vade süresinin uzaması olarak tanımlanabilir. Yapılandırma ile birlikte vade süresinde uzama olduğu gibi aylık ödenen taksit tutarlarında da düşme gözlemlenir.
Yalnız burada dikkat edilmesi gereken yapılandırma faiz oranlarıdır. Çünkü yapılandırma faiz oranları, güncel faiz oranlarından farklı ve yüksek olabilir. Bu nedenle bankadan yapılandırma faiz oranı öğrenilerek, ödenmekte olan kredi tutarına göre daha uygun bir ödeme planı söz konusu ise yapılandırma sağlıklı bir karar olacaktır.
Banka Yapılandırma Şartları Nelerdir?
Banka yapılandırma için ihtiyaç kredilerinde ya da kredi kartı ödemelerinde anapara ya da faiz ödemelerinde gecikme yaşayan kişiler, kimlik belgeleri ve maaş bordrosu ile birlikte başvuruda bulunarak yapılandırma talebinde bulunabilir. Banka yapılandırması maksimum 60 ay vade ile yapılmakta olup, faiz oranları vade oranına göre belirlenmektedir
Banka yapılandırma yasal mevzuat çerçevesinde yapılacak olup, vatandaşın lehine ek kriterler dikkate alınarak değerlendirilir. Ayrıca hayat sigortası özellikle ihtiyaç kredilerinde isteğe bağlı olarak yapılırken, yapılandırma sırasında müşteriden kefil istenmemektedir.
Banka yapılandırma için herhangi bir başvuru ücreti alınmamalıdır ve birleştiren ihtiyaç kredisi altında hem kredi kartları hem de ihtiyaç kredileri yapılandırabilmektedir. Ayrıca borç için bir sınır bulunmamakla birlikte kredi kartı yapılandırmalarında kişinin gelir düzeyi dikkate alınarak, ödeme kriterleri belirlenmektedir.
Banka Yapılandırma Yapmadığında Ne Yapılmalı?
Banka yapılandırma, gecikmiş ve ödenememiş kredi kartı ya da ihtiyaç kredileri için yapılmakta olup, yasal takibe girmiş borçlar için herhangi bir yapılandırma yapılamamaktadır. Banka faiz oranlarından dolayı konut kredisi yapılandırma taleplerine de olumsuz cevap verebilmektedir. Ayrıca yapılandırma sırasında ödeme kriterleri de dikkate alınacağı için banka yapılandırma yapmayabilir ve bu durumda başka bir banka üzerinden borç transfer talebinde bulunularak, borç kapama tercih edilebilir. Ama kriterlerin gerçekleşmesine karşın yine banka yapılandırma yapmıyorsa, yapılandırma yapmayan banka şikayet edilebilir.
Yapılandırma Yapmayan Banka, Nereye Şikayet Edilmelidir?
Yapılandırma yapmayan banka ile ilgili şikayet için birçok kanal bulunmaktadır.
- Şikayet yöntemlerin başında bankaya yapılacak dilekçe ile başvuru dışında, internet şubesi ya da çağrı merkezi aracılığıyla da sorunun bankaya iletilmesi de yer alabilir. Burada başvurunun nereden yapıldığı önemli olmamakla birlikte önemli olan verilen bilgilerin doğru olmasıdır. Eğer şikayet bankaya yazılı olarak iletilmişse, 30 gün içerisinde çözüm getirerek bankanın geri dönmesi gerekmektedir. Bankanın kredi kartı ile ilgili sorunlara cevap verme süresi ise, 20 gündür ama banka bilgi vererek müşteriden 10 günlük ek süre isteyebilir.
- Banka tarafından çözüm bulunamaması durumunda şikayet için bir üst merci Türkiye Hakem Heyeti’dir. Dilekçe yazılarak posta, faks ya da elden gönderilerek, banka ile yazışma dilekçeleri de konularak Türkiye Hakem Heyeti’ne ulaştırılması gerekir.
- Son olarak da elektronik ortam üzerinden Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu şikayet formu doldurularak, şikayette bulunmak istiyorum bölümüne tıklanarak, açılan sayfada sorunlar anlatılarak gerekli yönergelerin takip edilmesi sonucunda yapılandırma yapmayan banka şikayet edilebilir.
Banka Yapılandırma Faiz Oranları
Banka yapılandırma işlemi sırasında yeni bir kredi açılışı söz konusu olduğu için faiz oranları bankalara göre değişkenlik göstermekle birlikte kredi vadesi de faiz oranı üzerinde etkili olmaktadır. Maksimum 60 ay vade ile yapılan banka yapılandırması faiz oranları kamu bankalarında daha düşük olmaktadır.
Banka yapılandırma sayesinde ihtiyaç kredisini yapılandırma yoluyla, vadeyi uzatarak taksit miktarını düşürmek söz konusu olabileceği gibi taksit miktarını artırarak vadede kısaltılabilmektedir.
Banka Yapılandırma Yapmak Zorunda mı?
Kredi ya da kredi kartı taksitlerinin ödenememesi durumunda tüketici, bankasına yapılandırma talebi ile başvurmalıdır. Yoksa banka tüketicinin kredi siciline bakarak, bir yapılandırma yapmaktadır ve bunun sonucunda yüksek faizlerle yapılandırma söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle gecikme yaşanması ihtimali durumunda bankaya bildirimde bulunarak, banka yapılandırma talebinde bulunulması durumunda yasal takip başlatılmayacağı için kişinin banka sicili de çok daha fazla olumsuz etkilenmeyecek ve sorun kısa sürede çözülmüş olacaktır. Yoksa banka tarafından borcun ödenmemesi durumunda tüketici icraya verilecek ve daha yüksek faizlere hatta daha ağır yaptırımlara maruz kalacaktır.