Gelir durumu düşük olan ve ev sahibi olmayan emekliler için yeni projeler ile vatandaşa hizmet vermeye çalışan Başbakanlık Toplu Konut İdaresinin yapacağı yeni projeler hazırlık aşamasında.
300 Lira’dan başlayan taksitlerle ev sahibi yapmak için TOKİ tarafından 65 bin konut inşa edilebilecek. Bu konutların yüzde 25’ini ise emeklilere ayırması beklenen TOKİ, gelecek taleplere göre yeni projeler üretebilecek.
Yeni projelerini Valiliklere ileten TOKİ, Valilikler ve Kaymakamlıklar aracılığıyla alınan talepleri değerlendirerek gerekli çalışmaları yapar, yaklaşık maliyetleri çıkarır ve konut fiyatlarını belirliyor.
2017 yılında yapılması hedeflenen konutların 16 bin 250 tanesine yerleşecek emekliler kira öder gibi ev sahibi olma fırsatını yakalamış olacaklar. Ancak talepler ile bu rakam artabilir.
Şu an TOKİ’nin emekliler için konut projesi uygulandığı iller şöyle; Çanakkale, Bursa, Balıkesir, Eskişehir, Afyon, Konya, Aksaray, Kayseri, Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Elazığ, Erzurum, Amasya, Kastamonu, Karabük, Zonguldak.
Emeklilerin TOKİ Başvurusu Nasıl Oluyor?
Emeklilerin konut başvurusu yapabilmesi için ilk şart ikametinin başvurusunu yaptığı ilde olması gerekiyor ve en aşağı bir yıl ikamet şartı bulunuyor. Yapılan satış duyurularında ayrıntılı bir şeklide şartlar belirtiliyor.
Emekliler TOKİ daire başvurularını ancak ilgili banka şubeleri aracılığıyla yapabiliyor. Başvuru sırasında emekli olduğuna dair dayanak belgesini ibraz etmek zorundalar. İki eş’te emekliyse başvuru sadece bir kişi tarafından yapılmalı.
Başvuru yapacak kişilerin ve aynı hanede ikamet eden çocukları adına tapuda kayıtlı bir gayrimenkulün de bulunmaması şartlardan biri.
Emeklilerin konut sahibi olabilmesi için gereken diğer şartlar ise şöyle;
- C. Vatandaşı olmak
- Daha önce TOKİ’den konut alımı yapılmamış olmak,
- Emeklinin yaşadığı hane gelirinin en fazla 3 bin 200 lira olması, (İstanbul için 3 bin 700 lira)
TOKİ Başvurusu için Gerekli Belgeler
- Kimlik Fotokopisi
- SGK’dan alınan emekli olduğuna dair belge
TOKİ’ye yapılan başvurular, tahsis edilen konut sayısını geçtiği takdirde kuraya tabili tutularak sözleşme imzalanması yoluyla yapılıyor. Bu kura sonucu hak kazananlar Vukuatlı Nüfus Kayıt örneği, Tapu Müdürlüklerinden kendisine ve çocuklarına ait tapu kaydının olmadığına dair belge, hane gelirlerini gösteren belge veya belgeler istenilmektedir. Bu belgeleri karşılayamayanların hakkı iptal edilir ve yerine yedek olarak seçilen kişi ile sözleşmeye devam edilir.
Bu yolla ev sahibi olan emekliler, aldıkları evin borcu bitene kadar bir başkasına devredemezler.
Emekli olan kişinin vefatı ile dul kalan eşler, eşinin emekliliği üzerinden yapılacak projelere