Gerçek kişi ve kurumların yapacakları alışverişler, yaptıkları hizmetlerden dolayı doğan alacakları ve özellikle bankalar ile yapılan kredi sözleşmeleri ve yapılan kesintilere itirazlar için İl ve İlçe Merkezlerinde Tüketici Hakem Heyetleri faaliyet göstermektedir.
Zamanla bir çok başvuruyu kapsamına alan Tüketici Hakem Heyetleri Türkiye genelinde 81 il ve 968 ilçe merkezinde faaliyet gösterirken milyonlarca dosya hakkında karar alarak vatandaşların mağduriyetlerini gidermeye devam ediyor.
2018 Yılı Tüketici Limitleri
Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bağlı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü 20 Aralık 2017 tarihinde 536341 sayılı yazı ile Valiliklere yapmış olduğu duyuruda;
- Değeri 4 bin liranın altında olan uyuşmazlıklara İlçe Tüketici Hakem Heyeti
- Büyükşehir statüsündeki illerde 4 bin – 6 bin lira arası İl Tüketici Hakem Heyeti
- Büyükşehir olmayan illerde 6 bin liranın altına İl Tüketici Hakem Heyetleri
- Büyükşehir olmayan illere bağlı olan ilçelerde 4 bin – 6 bin arasındaki uyuşmazlıklara il Tüketici Hakem heyetinin görevli olacağı açıklandı.
Tüketici Hakem Heyetlerine Limitler her yıl değişiklik göstermektedir. İl hakem heyeti limitleri her zaman yüksek olur. Artan hakem heyeti limitleri ile 2017 yılında ilçe hakem heyetlerinin limiti 3 Aralıkta yayımlanarak 2400 liraya çıkartıldı. İl Hakem heyetinin limiti ise 3610 lira. Bu rakamların üstü ise direk tüketici Mahkemelerini ilgilendiriyor.
2016 yılı limitleri ise ilçelerde 2.320 lira, illerde ise 3480 lira idi.
Tüketici Hakem Heyetlerine Neden Başvuruluyor?
Hakem heyetine başvuru yapabilmeniz için yüzlerce sebep sıralanabilir. Vatandaşların en çok başvuru yaptığı husus ise milyonların cebinde gezdirdiği kredi kartı üyelik ücretlerinin iadesi, çekilen krediler üzerinden kesilen kredi dosya masrafları, bankalar nezdinde açılan hesaplar için alınan Hesap İşletim Ücretleri bulunuyor. Bununla birlikte; hızlı işlem ücreti, kredi tahsis ücreti, ekspertiz ücretleri gibi kesintiler özellikle bankalar ile yapılan alışverişleri içeriyor.
Bankalar dışında aldığınız elbiseler, ayakkabılar, mobilyalar gibi her türlü kapsamı içerisine alan başvurular sonucu genel olarak tüketici lehine bir karar çıkıyor. Bu kara aşamasında tüketici dilekçeleri ile hakem heyetine başvuru yaparken dayanak belgelerini de sunmak zorunda. Alınan dilekçe ile hakem heyeti şikayet edilen kişi veya kurumdan savunmasını ister ve arkasından toplanan heyet mevcut delilere bakarak bir karar alır ve bunu taraflara tebliğ eder.
Karar öncesi alınan ürün ile ilgili bir başvuru bulunuyorsa ilgili uzmanların bilirkişiliğine başvurulur ve bilirkişi gerekli incelemesini yaparak hazırlayacağı raporu hakem heyetine sunar.
Çıkan kararlar nihai kararlar olmadığı gibi tebliğ edilmesinden sonra 15 gün içinde karara itiraz edilmesi gerekir. İtiraz gerçekleşmezse karar kesinleşir. Bankalar çıkan kararlara istinaden hemen ödeme yapabildikleri gibi bu ödemelerden imtina etmektedirler. Bu durumda bankanın kestiği ücretin iadesini alabilmeniz için icra kanalına başvuru yapabilirsiniz.
Tüketici Hakem Heyetine başvurabilmeniz için gerekli makalelerimizi size ayrıntılı olarak hazırlamıştık. Dilekçeleri indirmek için tıklayın. hesap_isletim_ucreti dosya_masrafı genel başvuru dilekçesi kredi_karti_aidati