Vergi affi 2016
vergi affi 2016

31 Ekim 2016, son tarih olarak belirlenen 2016 vergi affı, Maliye Bakanımız Naci AĞBAL’ın yaptığı açıklama ile 25 Kasım 2016 tarihine kadar uzatıldı.

Ağustos 2016 tarihinde çıkarılan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin Kanun Tasarısı ile bir çok ödeme vergi kapsamına girmişti. Vergi borçları, vergi cezaları, gecikme faizi, katkı payları, karayollarında kullanılan geçiş ücreti ödemeleri (HGS & OGS), öğrenim kredileri, katkı kredisi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ödemeleri, belediye borçları, idari para cezaları da dahil olmak üzere vergi affına uğrayan ödemelerin yapılandırılması böylece 25 Kasım 2016 tarihine kadar uzamış oldu.

30 Haziran 2016 tarihi öncesini kapsayan, ödenmeyen vergi ve cezalara  yapılandırılacak ücretler ile cezaların üzerine eklenecek faiz ve ceza ödemeleri silinerek affa gidilecek. Böylelikle vatandaş vergisini öderken faiz ve ceza yükümlülüğünden kurtulmuş olacak.

2016 Vergi Borcu Yapılandırma ile her hangi vergi borcunun ana kısmına taksitlendirme veya daha az ödeme tutarı getirilmişti. Maliye Bakanımız Naci AĞBAL’ın yaptığı açıklamaya göre;  6,3 milyon vatandaşın yararlanması beklenen vergi affından,  yaklaşık 93 milyar TL vergi alınacağı, yapılandırma ile 4,2 milyon trafik cezası ile 3,9 milyon motorlu taşıtlar vergisi (MTV) ödemelerinin yapılacağı bekleniyor.

Prim Borcunu Ödeyenler Hemen Emekli Olacak.

Sosyal Güvenlik Kuruluşuna prim borçları bulunan Bağ-Kur’lu vatandaşlarda;  bu aftan yararlanarak, borçlarından dolaya daha az prim ödemiş olacaklar. Prim borçlarından dolayı emekliliği gelmiş ancak emekli olamayan vatandaşlar borçlarının tamamını yapılandırma ile ödeyerek emekli olabilecekler. Gecikme zammının ve faizinin silineceği SGK prim affı ile , peşin ödemelerde % 75 oranında silinecek. SGK’ya borcu olan vatandaşlar peşin ödemenin yanında;  iki aylık vadelerde ödeme yapma imkanına sahipken,  aynı zamanda 6-36 ay vadeler ile borçlarını ödeyebilecekler.

Finans kuruluşları vergi affı kanunu kapsamında yaptıkları kampanyalar ile süresi dolan, ancak prim borçlarından dolayı emekli olamayan vatandaşlara Bağ-kur Kredisi vermeye başladı.  Bankalardan kullanacakları krediler ile hemen emekli olma şansı yakalayan vatandaşlar, emekli maaşları ile kredi geri ödemelerini de sağlamış olacaklar.

Ancak SGK borçlarının yapılandırılması durumunda; vatandaş taksitlerinin ilk ikisini süresinin içerisinde ödememesi halinde, bir yıl içerisinde taksitlerinin ikisinden fazlasını ödememesi yada eksik ödemesi halinde yapılandırma hakkını kaybetmiş olacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir