Ülkemizin işsizlik sorunlarının bir numaralı çözümcüsü haline gelen İŞKUR son yıllarda verilen teşvikler ile kendi adını duyururken, sunulan bu hizmetlerden hem iş arayanlar hem iş verenler yararlanır hale geldi. Ülke istihdamını artırmak adına olumlu adımları atarken sürekli yenilerini ekleyen İŞKUR bu istihdamı sağlarken düzenlediği eğitimler ve programlar ile kişileri meslek sahibi yaparken aynı zamanda cep harçlığını da veriyor ki, bu da iş arayanların eğitim alabilmek için geçirilen zamandan şikayetini engeller oldu.
18 ile 29 yaş arasındaki gençlere iş başı eğitim programı dahilinde günlük 75 Lira cep harçlığı verilmesi kişiyi meslek sahibi yaparken masrafını çıkarmasına aynı zamanda işverenler için de önemli bir iş yükünü alarak ekonomiye hayat vermesi anlamına geliyor.
18 – 29 Yaş Arası Gençlere Meslek Eğitimi
Verilen teşvik 18 – 29 yaş aralığındaki gençlere veriliyor. İŞKUR gençlere yenilenebilir enerji, Bulut Bilişim ve Kodlama ile siber güvenlik alanlarında eğitim programı düzenleyecek. Popüler işler için eğitim verilmesi kişilerin iş bulmasına yardımcı olacak. Verilecek eğitim dokuz aya kadar sürebilirken burada eğitim katılan gençlere eğitim programı süresince 75 TL destek verilecek. İş sahibi olunurken böyle bir destek önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
İŞKUR’dan 75 Lira Harçlık Nasıl Alınır?
İşsizlerin iş sahibi olması adına düzenlenen eğitim programlarını İŞKUR programa dahil olan iş verenler ile birlikte düzenliyor. Programa katılacak gençlerde aranan şartlara uyan 18 yaşını geçmiş herkes katılabiliyor. Öncelikle katılacak gencin İŞKUR’a iş müracaatı ile kayıtlı olması ve işinin olmaması gerekiyor. İşverenin birinci ve ikinci derece akrabası olmaması kaydıyla katılacakların aynı zamanda emekli olmaması, işverenin son üç ay içerisinde işçisi olmaması, son bir ay içerisinde sigorta priminin yatırılmaması ve önceki meslek ve iş danışmanlığı hizmetlerinden yararlanmamış olması gerekiyor.
İşbaşı Eğitim Programına Katılanların Sigorta Primleri
İŞKUR’un düzenlediği eğitim programına katılanlar öğrenci değilse normalde 54 Lira, öğrenciyse 40.5 lira, işsiz kalan kişiler ise günlük 27 lira cep harçlığı alabiliyor. Yapılan bu ödemelerin yanında kişiye iş kazası, meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası primleri de ödeniyor.
Bilişim Eğitimleri 6 Ay Sürüyor
Düzenlenen programlar dahilinde bilişim eğitimi ve imalat sektörü eğitimleri 3 – 6 ay arasında sürebiliyor. Diğer sektörlerdeki eğitimin süresi ise 3 ay.
Hangi Meslekler İçin Eğitim Veriliyor
İŞKUR tarafından 81 il’de düzenlenen iş eğitimleri oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Bunun için İŞKUR’un https://esube.iskur.gov.tr/Kurs/KursOnAir.aspx sayfasına giderek açılan ekranda aşağıdaki sorgulama ekranını buluyorsunuz. Burada belirtilen bölümlere kendinize yakın arama kriterlerini girerek istediğiniz sorgulamayı yapabiliyorsunuz.