Dünya piyasalarındaki yaşanan hareketlilik sonrası günübirlik politikalar mevcut döviz kurlarını ve altın fiyatlarında dalgalanmalara neden olarak finans sektörünü önemli etkilerde bulunmaktadır.
Gelişen olayların etkisi ile birlikte piyasalar 16 Nisan tarihinde yapılacak olan Anayasa referandumuna kilitlenmiş durumda. Herkesin cevabı merak ettiği soruların başında ise 16 Nisan sonrası Dolar ve Euro kurunun ne kadar olacağı ve altın fiyatlarındaki seyrin nasıl olacağı konusundadır.
Direnç, takip, endeks, veri ve parametre gibi teknik kelimelerin uzağında sizler için yakın geleceğimizde döviz ve altın kurlarından bahsetmek isteriz.
2016 yılı döviz kurları, altın fiyatları ve faizler bakımından oldukça zorlu bir yıl oldu. Döviz kurlarına yön veren Avrupa ve özellikle ABD’de gelişen olaylar etkisi görmeden gelemeyecek kadar büyük. ABD’de yapılan başkanlık seçimi, İngiltere’de yapılan AB referandumu, Fed’in faiz artırımına gitmesi etkilerken, ülkemizde ise öncesi ve sonrası olarak iki döneme damgasını vuran 15 Temmuz kalkışması, terör olayları ve Suriye politikası gibi etkenlerle özellikle dolar ve altın rekor üstüne rekor kırmış durumda.
Dolar Ne Olacak?
2017 yılına hızlı giren Dolar Şubat başında 3,77 lirada işlem görürken bu rakam 3,62 lira seviyelerine gerilemiş ancak gelişen olaylar sonrası 3,74 bandını görmüş durumdadır. Gerçekleştirilecek olan referanduma sayılı günler kala Dolar, Euro ve altın fiyatlarında dalgalanmalar yaşanacak.
Makalemizin konu başlığı olan asıl sorumuza gelinecek olursa oylama sonucu ne olursa olsun kurlarda dalgalanmalar oluşacak ve sonrasında ise yatay duruma gelecektir.
Ancak döviz kurlarının belirmesine yapılacak referandum sonrası yakalanacak siyasi istikrar ve güven sonrası piyasaların rahatlamasının ardından kur fiyatlarının düşme eğilimine gireceği, daha sonra ise yatay bir seyir alacağı düşünülmektedir.
16 Nisan Sonrası Euro Ne Olacak?
İngiltere’de oylanan AB referandumu sonucu geleceği tartışılan AB’de başka ülkelerin de halk oylamasına giderek sonuç alması bekleniyor. Birlikten çıkmalar tabi ki Euro kurunda önemli değişikliklere sebep olacak. Ancak bu değişiklikler uzun dönemde kendini gösterecek. 2008 yılında yaşanan ekonomik kriz ile Dolar toparlanma sürecine girmiş olsa da, Euro aynı performansı sergileyemedi. Zamanla güç kaybeden ve kaybedecek olan Euro 16 Nisan sonrasında dalgalanmaya yaşacak döviz kuru olarak karşımızda. Olacak gelişmeler yakından takip ediliyor ancak Dolar’da olduğu gibi Euro’da oylama sonucunda ani tepkimeler verse de yatay bir seyir izleyecektir.
16 Nisan Sonrası Altın Fiyatları Ne Olur?
7 Nisan tarihi itibariyle altın tüm zamanların rekorunu kırarak gram altın 152.43 lira seviyesine çıktı. Tüm dünya’nın güvenli liman olarak tabir ettiği altının sert yükselişinin nedeni ise ABD’nin Suriye’ye askeri müdahalede bulunması oldu. Yapılan müdahale piyasaları tedirgin ederken dolardaki artışta tetiklemiş durumda.
Dövizde olduğu gibi altında da Fed’in faiz politikası fiyatını etkilerken 2017 yılının altın yılı olacağı düşünülüyor. İngiltere’nin referandum sonucu AB’den ayrılması da altın fiyatını etkileyecek başka bir unsur.
Suriye müdahalesinin sıcağı sıcağına gösterdiği artış Türkiye’de yapılacak referanduma kadar inişli çıkışlı bir artış göstereceği, oylama sonrası çıkacak sonuç ile artışın devam edeceği ancak istikrar ve güven ile Suriye politikaları sonucu yatay bir seviyeye kalacağını düşünüyoruz.