Sms ucretleri
sms ucretleri

Vatandaşların mağdur edildiği bir konu da; bankaların bilgilendirme amaçlı müşterilerine gönderdiği SMS’ler üzerinden ücret tahsil etmesidir. Banka alacaklı olduğu kişiye gönderdiği son ödeme gününü hatırlatan bu mesajlar için ücret alabilmektedir. Alınan bu ücretler ne kadar doğrudur? Tüketici Kanununa göre bankalar yaptıkları kesintiler ile yapılması gereken ödemeleri kişiye ayrıntılı bir rapor ile bildirmekle zorunludur. Bu bilgilendirmeler posta yoluyla yapılabildiği gibi e-mail ya da telefon üzerinden SMS’lerle yapılır.

Bankaların Aldığı SMS Parası Yasal Mı?

Bankalar, müşterilerinden sürekli belli işlemler çerçevesinde para tahsiline gitmektedir. Bu alınan paraların belli bir bölümü yasalken belli bir bölümü hakkında yasalarda herhangi bir düzenleme olmadığı halde bankaların müşterilerinden aldığı paralarda vardır. Finans kuruluşları yasalarda bulunan açıkları kullanarak kişilerden bu ücretleri keser. Bu paralardan birisi ise bankaların müşterilerinden aldığı SMS ücretidir.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK)  tarafından bankaların neye para alabilecekleri ve neye para alamayacakları konusunda gerekli bazı düzenlemeler dönem dönem yapılmaktadır. Bu düzenlemeler çerçevesinde bankalar müşterilerinden artık gönderdikleri bilgilendirici SMS’ler için para alamayacaklar. Aynı zamanda kullanıcıların bankalara gönderdikleri SMS’ler de para alıp almama durumu kullanıcının operatörlerine bağlıdır.

Bankaların tüketiciye gönderdikleri SMS’ler hakkında yapılan açıklamalarda, borcunu ödemede güçlük çeken kişilerin birde bu SMS’ler için ödemeler yapması borcu olan kişiyi daha fazla mağdur ettiği ve bu ücretlerin alınmaması gerektiği uzmanlarca dile getirilmektedir.

Bankaların aldığı SMS ücretleri ve diğer ücretler konusunda BDDK’nın yapacağı düzenlemeler ile gerekli çalışmalar hala devam ediyor.

Kesilen SMS Ücretini Nasıl Geri Alırım?

Kişilerden SMS ücreti kesilmesi durumunda ise başvuru noktası ise ilk başta Tüketici Hakem Heyetleridir. Bağlı bulunduğunuz hakem heyetine başvuru ile sizden kesilen paraları alabilirsiniz. Ancak belirtmek isteriz ki hakem heyetleri yaptıkları posta işlemleri için 33 lira posta gideri ödemektedir. Bu ödeme kalemi İl Sanayi Ticaret Müdürlüğünün kalemlerinden karşılanır. Sizden yapılan kesintinin 5-10 lira seviyelerinde olduğunu düşünürseniz yüksek meblağlarda yapılan kesintiler için başvurmanız mantıklı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir