Aracınız için yaptırmış olduğunuz zorunlu trafik sigortasına ait poliçede belirtilen hususlar ile bir kişinin ölümü, yaralanması ve kaza dışında kalan üçüncü kişiler ile mallarına zarar gelmesiyle devreye girmektedir. Poliçede belirtilen limitler Hazine Müsteşarlığınca belirlenmektedir ve bu limitler dahilinde temin edilebilmektedir.
Ancak bu kazalar sonucu bedenen yaralanmalar ve ölümlü olanları için yapılması gerekenleri sıralamak istersek; öncelikle ne şekilde olursa olsun kaza tespit tutanağının olması gerekmektedir. Bu tutanak olmadan sigorta şirketinden bir talepte bulunulamaz ve gerçekleşen kusur bu tutanak ile tespit edilebilir. Kaza Tespit Tutanağı Düzenlemek İçin Gerekli Belgeler ile birlikte hastaneden alınacak iş göremez raporu ile birlikte tazminat talebi esnasında ibraz edilmesi gerekecektir.
Bu tür olaylarda insanlar genel olarak bürokratik engeller ile başvuruların zorluğunu düşünmektedirler ancak bu kadar zor bir durum bulunmamaktadır. Hiç bir şey bilmiyorsanız ve bu işlerden uğraşmaktan uzak durmak istiyorsanız piyasada bu işi sizler için yapabilecek takipçiler ve avukatlar yeteri kadar vardır.
Bedeni hasarlardan doğabilecek tazminatların hesaplanması için birçok sebep vardır. Bu sebepler yorumlara açık olarak net kararların çıkmasını engellediğinden mahkeme ile yargı kararlarına gerek duyulabilir. Adli olarak gerçekleşen yargılamalarda bilirkişi raporları ile başka hesaplar yapılmakta ve karşınıza ek hesaplar çıkarılabilmektedir. Yargılama öncesinde sigorta şirketince para ödemesi yapılmış olsa bile dava süresince uzayan hasar talebi tekrar işlenerek asgari ücretteki artış miktarları ile artar.
Sonuç olarak; kaza sonrası gerçekleşen bedeni hasarlarda ve ölümlü olaylar sonucu tazminat talebiyle birlikte, poliçede belirtilen hususlar ve limitler dahilinde mağdur edilen kişi ve yakınlarına sigorta şirketince ödeme yapılacaktır.