Ziraat Bankası aracılığıyla kredi kullanılması durumunda ya da maaş hesabı açılmasında banka tarafından kredili mevduat hesabı tanımlanmaktadır. Kısaca KMH olarak bilinen kredili mevduat hesabı kullanılarak, nakit ihtiyacı duyan müşteriler ya da maaş müşterisi olan müşteriler maaş ödemesi yapılmadan önce bile rahatlıkla nakit çekim işlemi gerçekleştirebilir. Aynı zamanda Ziraat Bankası’na kredi borcu bulunması durumunda vadesiz hesapta para yok ise, kredi borç ödemesi de kredili mevduat hesabından kesilmektedir. Böyle bakıldığında oldukça kullanışlı ve faydalı bir hesap olarak görülse de kredili mevduat hesabında faiz günlük işlemektedir. Bu nedenle KMH üzerinden para kullanılması durumunda gecikme olmadan yatırılması yüksek faiz tutarları ödememek ve kredi puanının olumsuz etkilenmemesi adına çok önemlidir.
Özellikle müşterilerin maaş bankası değişmesi durumunda ya da kredi ödemesinin bitmesi halinde herhangi bir işlem yapılmadığı sürece kredili mevduat hesapları açık kalmaktadır. Hesabın kullanılmaması durumunda ya da kullanılmasını gerektirecek bir durum kalmadığında Ziraat Bankası KMH kapatma talebinde bulunmak için banka prosedürlerine uygun işlemlerin yapılması gerekmektedir.
Ziraat Bankası KMH Limit Belirleme
Ziraat Bankası KMH limit belirleme işlemleri, bankanın inisiyatifinde değerlendirilmekte olup, banka tarafından başvuruda bulunan kişinin geliri ve kredi notu dikkate alınarak gerekli hesaplamalar yapılır. Üst KMH limiti belirlenirken, en fazla aylık gelirin 3 katı olacak şekilde sınırlandırma yapılmaktadır.
Ziraat Bankası KMH Faiz Hesaplaması
Ziraat Bankası KMH faiz hesaplaması yapılırken, hafta sonu ve resmi tatillerde dahil edilmek üzere günlük olarak yapılmaktadır. Kredili mevduat hesabının bağlı bulunduğu hesaba para girişi olduğu zaman kullanılan KMH üzerinden kullanılan limit otomatik olarak düşülmektedir. Ziraat Bankası KMH için faiz belirleme her ayın son günü olmak üzere hesaba yansıtılmaktadır. KMH üzerinden çekilen para aynı gün içerisinde tekrar yatırılsa bile 1 günlük olmak üzere faiz işlemesi söz konusu olmaktadır.
Ziraat Bankası KMH Faiz Oranları
Ziraat Bankası Kredili Mevduat Hesabı (KHM) ile hesabınızda para bulunmaması durumunda para çekme işlemi yapabilir, otomatik ödeme talimatlarınızı gerçekleştirebilir hatta banka kartınızla hesabınızda para varmış gibi alışveriş dahi yapabilirsiniz. Kredi mevduat hesabınızdan Bankart sayesinde ATM’ler aracılığıyla 7/24 kredi kullanabilir ve kredi kullandığınız günler üzerinden faiz ödemesi gerçekleştirirsiniz. Yani faiz eksiye düştüğünüz günler için hesaplanır ve hesabınıza para yatırılması durumunda sıfırlanarak, bakiyeniz tekrar yenilenir. Ziraat Bankası Kredili Mevduat Hesabı (KMH) faiz oranları 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından belirlenmiş olup, aylık faiz oranı %1,40 ve gecikme faiz oranı da %1,70 olarak açıklanmıştır. Kısaca Ziraat Bankası da dahil olmak üzere hiçbir banka bu faiz oranlarından daha yüksek bir faiz oranı belirleyemez ve uygulayamaz.
Ziraat Bankası KMH Asgari Ödeme Tutarı
KMH asgari ödeme tutarına bakıldığında bankalar arasında farklılıklar görülmekle birlikte, Ziraat Bankası KMH asgari ödeme tutarı hesaplanırken, kullanılan anapara dışında mevcut ek ödemeler asgari tutar bedeli olarak hesaplanmaktadır. Yani hesap kesim tarihinde faiz ve vergiler dahil edilmek üzere toplam dönem borcunun yaklaşık %30’u asgari ödeme tutarı olarak belirlenmektedir. Şayet tüm KMH borcunuzu ödeyemeyeceksiniz bile, en azından asgari ödeme tutarını son ödeme tarihini geciktirmeden ödemeniz kredi notunuzun olumsuz etkilenmesini engelleyecektir.
Ziraat Bankası KMH Ödenmezse Ne Olur?
Ziraat Bankası Kredili Mevduat Hesabı, genel olarak bir kredi türü olarak geçtiği için ödemelerin gecikmesi durumunda aylık en fazla %1,70 olacak şekilde gecikme faizi uygulanmaktadır. Ayrıca iki ay üst üste herhangi bir ödeme yapılmaması durumunda banka tarafından bilgilendirme yapılmakta ve yine de ödemenin gerçekleşmemesi durumunda yasal işlemlere başlanılır. 3 dönem ödeme yapılmadığı durumunda ise diğer kredi türlerinde olduğu gibi haciz işlemleri başlatılmaktadır.
Ziraat Bankası KMH Kapatma İşlemleri
Farklı nedenlerden dolayı Ziraat Bankası KMH kapatma işlemi gerçekleştirmek istiyorsanız, bankalara göre takip edilecek süreç değişkenlik göstermekle birlikte öncelikle bilmeniz gereken telefon bankacılığı, internet bankacılığı ya da Ziraat Mobil uygulaması üzerinden Ziraat Bankası KMH kapatma işlemi gerçekleştirilmemektedir. Ek hesap olarak da bilinen kredili mevduat hesabını kapatmak için Ziraat Bankası şubeleri üzerinden işlemlerinizi bireysel müşteri temsilcileri aracılığıyla gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Zaten telefon bankacılığını bile kullanmak isteseniz dahi, müşteri temsilcisi tarafından da şubelere davet edilirsiniz.
Ziraat Bankası şubelerine gittiğiniz zaman sıra almanız gerekmektedir ki bunun için ‘’Bireysel Müşteri Hizmetleri’’ için numara almanız gerekmektedir. Sıranız geldikten sonra borç bilgileriniz bireysel müşteri temsilcisi tarafından kontrol edilir ve şayet borcunuz yoksa sistem üzerinden çıkarılacak olan bir dilekçe imzalatılarak Ziraat Bankası KMH kapatma işleminiz gerçekleştirilir.
Genel anlamda kredili mevduat hesabınızı kapatmamanız adına bireysel müşteri temsilcisi tarafından farklı yöntemler denenebilir ki burada ne kadar net davranırsanız, o kadar kısa sürede sorun yaşamadan kredili mevduat hesabınızı kapatabilirsiniz.
Ayrıca son olarak dikkat etmeniz gereken bir durum ise, kredili mevduat hesabınızı kapattırmaya karar verdiğiniz an borcunuzun olmaması dışında artı bir paranın olmamasına dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Çünkü hesabınızda para bulunması durumunda Ziraat Bankası KMH kapatma işleminiz yapılırken, 15 TL ya da 20 TL gibi hesap kullanma adı altında hesabınızdan ekstra bir ücret kesilmektedir.
HER İŞİMİZİ ŞUBEYE GİDEREK YAPACAKSAK MOBİL BANKACILIĞI NİYE YAPTINIZ