1 2
1 2

’Varant hesabı nasıl açılır?’’ sorusu merak edilen konular arasında yer almakla birlikte öncelikle varant hesabı öncesinde bir yatırım hesabı açılması gerekmektedir. Yalnız yatırım hesabı açılırken banka ya da aracı kuruma varant piyasasında işlem yapılacağına dair bilgi verilmesi gerekmektedir. Hatta varant hesabı açılırken risk bildirim formları doldurulması gerekmektedir. Daha sonra rahatlıkla varant işlemleri gerçekleştirilebilmektedir.

Varant hesabı açmadan önce unutulmaması gereken ise, varantların yüksek risk taşımalarıdır. Bu nedenle varant piyasasına dair bilgisi  bulunmayan yatırımcıların yatırım uzmanlarından destek alarak bilgi sahibi olmaları önemli bir detaydır.

Varant hesabı nasıl açılır?

Ziraat Bankası Varant Hesabı

Ziraat Bankası bünyesinde hizmet veren Ziraat Yatırım bünyesinde yatırım hesabı açıldıktan sonra ‘’Varantlara İlişkin Risk Bildirim Formu’’ doldurulmalıdır ki işlemler şubelerden gerçekleştirilmelidir. Form doldurulup Ziraat Bankası varant hesabı açıldıktan sonra internet bankacılığı, mobil bankacılık ya da telefon bankacılığı üzerinden varant alım-satım emirleri kolay ve hızlı bir şekilde verilebilmektedir.

Varant alım-satım emirleri müzayede seans saatleri içerisinde verilebilmektedir. Bunun için ilk seans 10:00 – 13:00 saatleri arasında faaliyet gösterirken; ikinci seans 14:00 – 18:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Yapı Kredi Varant Hesabı

Yapı Kredi Varant Hesabı risk bildirim formunun doldurulma zorunluluğu nedeniyle şubelerden açılabilmektedir. Varant hesabı açıldıktan sonra varant fiyatı üzerinde etkili olan faktörler bulunmaktadır.

  • İşleme Koyma Fiyatı,
  • Dayanak Varlığın Fiyatı,
  • Vadeye kalan Gün Sayısı Volalite,
  • Piyasa Faiz Oranı,
  • Kar payı yani temettü varant fiyatları üzerinde etkilidir.

Yapı Kredi Varant Hesabı açıldıktan sonra yapılan alım-satım tutarlarına göre komisyon ve komisyon oranı üzerinden de %1+BSMV  tahsilatı yapılmaktadır. Tabii ki alınan komisyon tutarlarında işlem hacmi ile birlikte hizmet kanalı da etkili olmaktadır. Komisyon oranlarında yapılan değişiklik şayet yatırımcı aleyhine ise, yatırımcı yazılı bir şekilde bilgilendirilmektedir.

Varant hesabı nasıl açılır?

Varant Hesaplama Nasıl Yapılır?

Varant kar zarar hesaplama, kar ya da zarar realizasyonu sırasında yapılabileceği gibi varant işlem stratejisinde meydana gelen değişim sürecinde de yapılmaktadır ve çok da önem arz etmektedir.

Genel anlamda bakıldığında varant hesaplama yatırımcılar için karmaşık gelmektedir ve bu nedenle varant ihraççısı olan kurumlar tarafından hızlı bir şekilde hesaplama yapılabilmesi için uygulamalar sunulmaktadır. Zaten varant hesabına dair kar-zarar hesaplaması otomatik olarak yansıtılmakta olup, işlem strateji geliştirerek bilinçli bir yatırımcı olmak için varant hesaplama hakkında detayları bilmek faydalı olmaktadır.

Varant değeri, içsel derğeri ile zaman değeri dikkate alınarak hesaplanmaktadır. Zaman değerini bulmak için içsel değer ve kullanım fiyatı arasındaki fark alınmaktadır ki bulunan değer vade sonuna kadar ödenecek olan tutara karşılık gelmektedir.

Varant değerini artırmak için vade süresinin uzun seçilmesi doğru tercih olacaktır. Vade süresi azaldıkça vade değeri de azalacaktır. Bu sayede varantın vade tarihi doluncaya kadar fiyatta meydana gelen değişiklikler varant değerinde olumlu yönde artmaya neden olacaktır.

Varant hesaplama sırasında içsel değer, dayanak varlığın kar-zarar hesabında kullanılmaktadır. Yani spot fiyatlar dikkate alınarak hesaplamalar yapılırken, bazı varantlar VİOP kontrat değerleri dikkate alınarak hesaplanmaktadır.

Varant Hesaplarında Kar-Zarar İlişkisi

Varant kar-zarar ilişkisini inceleyebilmek için dayanak varlık fiyatına bakılmaktadır. Yani dayanak varlık fiyatı şayet kullanım fiyatından düşük ise alım varantları karda iken, kullanım fiyatından yüksek ise alım varantları zarardır.

Kar-zarar hesaplama işlemi satış varantları için yapılacaksa, kullanım fiyatına ve spot fiyatına bakılmaktadır. Şayet kullanım fiyatı spot fiyatından yüksek ise satım varantları karda iken, kullanım fiyatı spot fiyatından düşük ise satım varantları zarar anlamına gelmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir