Ziraat Bankası AŞ ve Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğince (TKK) düşük faizli tarımsal yatırım ve işletme kredisi kullandırılmasına ilişkin uygulama esasları belirlendi. Bakanlar Kurulunca Ocak başında verilen karar doğrultusunda küçüklü büyüklü çiftçilerin daha çok desteklenmesi amacıyla hayvan yetiştiriciliği, hayvansan üretim, sertifikalı tohum ve fide ile fidan kullanımlarında 100 bin liraya, yem bitkileri üretimi için ise 2 milyon 500 bin liraya kadar tamamına faiz indirimli kredi kullandırılmasının yolu açıldı.
Yürürlüğe Girdi
1 Ocak tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğ gereği tahsis edilecek sübvansiyonlu krediler çerçevesinde meyve suyu üretimi, salça, turşu, süt işleme, balık, tıbbi aromatik bitkilerin işlenerek paketlenmesi gibi hizmetlere desteklemeler verilecek.
Üretici konumundaki çiftçilerin yüzde yüzüne faizsiz kredi imkanından faydalanabilmesi için beş ve üzerinde büyükbaş hayvan işletmesi kurmaları (manda-damızlık sığırı) ve kapasitelerini yükseltmeleri gerekiyor. Verilen krediler ile temin edilen hayvanlar damızlık belgesine sahip olacak ve en az bir kez doğum yapmış, yaşı da 36 aylık, hayvan manda ise en az 48 aylık olmasına bakılacak.
Büyükbaş hayvan kategorisine giren düve için ise 50 baş ve daha üstü kapasitelerde işletmelerin kurulması, mevcut işletme bulunuyorsa bu kapasitenin üzerine çıkarılması talep edilecek.
Çiftçiler küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmak istiyorlarsa bunun için ise en az 50 baş koyun yada en az 25 baş keçi ve üzerindeki miktarlarda işletme kurulması isteniyor.
Faizsiz kredi tahsisi arıcılık işletmelerine de sağlanacak. Bunun için arıcılık sistemine kayıt ve 50 ile daha fazla kovanlı işletme kurulması bekleniyor.
Kanatlı Hayvan Sektörüne Faizsiz Kredi
Kanatlı hayvan yetiştiriciliği için sayılar bir hayli fazla görünüyor olsa da ürkütecek bir durum yok. Kanatlı damızlık yetiştiriciliğinde yumurta tavuğu için 7 bin 500, etlik piliç için 10 bin, kaz,ördek hindi gibi kanatlılar için 2 bin, deve kuşu için ise 50 ve daha üzerinde bir işletme ile krediye başvuru yapabiliyorsunuz.
Alınacak krediler sadece hayvanlar için değil bu hayvanların yetiştirilmesinde kullanılacak olan kümes, ahır, yumurta işleme ve paketleme gibi sektöre yönelik olarak alımlar içinde kullanılacak.
Seracılık İçin Kredi
Sera çiftçiliği yapanlar bu imkanlardan faydalanabilmeleri için en az 500 metre karelik, üzeri örtülü bitki üretimi yapanlar örtü altı sistemine üye olmaları halinde yüzde yüzüne faizsiz kredi alabiliyorlar.
Tohum üretimi için yetkilendirilmiş sertifika sahipleri yurt içinde tohum üretimi ile birlikte fide ve fidan üretimi için sözleşmeli üretim yapmaları gerekiyor.
Traktör Alımlarında Faizsiz Kredi
Çiftçilerin yüzde yüzüne faizsiz kredi ile traktör alabilmeleri için üretim faaliyetlerinin bitkisel üretim, büyükbaş ya da küçük başhayvan ile kanatlı hayvan üretimi gibi faaliyetlerden en az birini yapıyor olması önemli bir şart. Kullanılmamış ve ikinci el traktör alımında verilen kredide model olarak traktörün en az 8 yaş ve daha küçük olması şartı bulunuyor.
Bitkisel Üretimlerde Faiz İndirimli Kredi
Stratejik açıdan önemine binaen bazı bitkilerin üretimleri için faiz indirimli kredi tahsisi de sağlanacak. Bu nedenle belirlenen bitkiler arasında safran, pamuk, soya, susam, zeytin, tıbbi aromatik olarak gösterilen kekik, ada çayı, sığla çayı, sumak gibi bitkisel ürünlerin üretimi istenecek.
Su Ürünleri Kredilerinde Limit
Balık gibi su ürünlerinde faaliyet gösterenler işletmeleri için 100 bin liradan 5 milyon liraya kadar faizsiz kredi alabilecekler.