Kazaların en çok karşılaşıldığı alanlar karayollarıdır. Özellikle büyük şehirler gibi trafiğin yoğun olduğu yerlerde maddi hasarlı trafik kazalarının yaşanma ihtimali çok yüksektir. Zorunlu trafik sigortası, beklenmedik kaza olayları karşısında poliçe sahibini güvenceye alarak karşılaşılacak olumsuzluklarda can simidi niteliği taşır. Bu noktada trafik sigortası neleri karşılar sorusu aydınlatılması gereken bir sorudur.
Kasko sigortası ile zorunlu trafik sigortasının poliçe sahibine sunduğu teminatlar birbirinden farklıdır. Kasko, aracın hareket halinde ya da park halindeyken karşılaşacağınız kazalarda oluşan hasarın tamamını ya da büyük bir kısmını karşılar. Fakat trafik sigortasında, belli şartların oluşması durumunda karşı tarafın hasarının karşılanması söz konusudur.
Karayolları Trafik Kanunu esasları uyarınca, adından da anlaşılacağı gibi her motorlu araç için zorunlu trafik sigortası yaptırılmalıdır. Yaptırılan zorunlu trafik sigortası ile karşı tarafın hasarının belli teminat oranına kadar sigorta şirketince karşılanması mümkündür. Her sigorta şirketinin poliçe sahibine verdiği teminat birbirinden farklıdır. Bu kapsamda gerekli araştırmaları yaparak karşılaşacağınız kaza sonrasında mağduriyet yaşamayacağınız sigorta şirketlerine yönlenmeniz çok daha mantıklı olacaktır.
Zorunlu trafik sigortaları, maddi hasar oluşan kazalarda karşının masraflarını öder ve kaza hasarı giderilmiş olur. Zorunlu trafik sigortalarının diğer avantajlı yanı ise her trafik sigortası paketinde yıllık bir kereye mahsus olmak üzere araç çekici ve kurtarıcı hizmeti ücretsiz olarak sunulmaktadır. Bu hizmeti herhangi bir arıza kapsamında alabilirsiniz. Örneğin araç lastiği patlaması, motor arızası gibi sorunlar ile karşılaşıldığı zaman ücretsiz araç çekici hizmetinden faydalanabilirsiniz. Zorunlu trafik sigortası alırken içeriğine bakmayan birçok kullanıcı bu detayı kaçırabilir.
En sık başa gelen ve tamiratı geciktirilen kaza olayı ise ön camda hasar oluşması. Ön camda oluşan, onarılabilecek ufak hasarlar onarılmadığında gittikçe büyür ve ön cam birçok işlevini yitirir. Görüş mesafesini engelleyen veya tehlike arz eden hasarlı ön camların rutin Tüvtürk muayenesinden geçmesi de pek mümkün değildir. Ön cam hasarını sigorta karşılar mı sorusu merak edilmektedir. Çünkü araç ön camlarının orijinali ile değişmesi yüksek meblağlar tutmaktadır. Sigorta ise oluşan ön cam hasarını karşılamaz ve gidermez. Çünkü trafik sigortası yalnızca kaza durumunda karşı tarafın masrafını ödemek ile yükümlüdür. Ancak özel araç kaskosu yılda bir kez ücretsiz ön cam değişimini taahhüt etmektedir.
Trafik Sigortası Ne İşe Yarar?
Zorunlu trafik sigortası, olası bir kaza durumunda karşı tarafın maddi ve manevi olarak uğradığı zararın karşılanmasında bir can simidi görevi görür. Poliçe sahibine, karşı tarafın cam kırılmasından büyük hasarlara kadar birçok alanda teminat verilir. Bu zararları araç sahibinin kendisinin karşılaması çok büyük bir gider kalemidir. Bu durumda trafik sigortası, poliçe sahibi için bir güvencedir.
Yaptırdığınız zorunlu sigortanın teminatlarından yararlanmak için öncelikle poliçenizde belirtilen limit ve teminatları bilmeniz gerekir. Bu bilgilendirme sayesinde karşılaşacağınız kaza sonrasında oluşabilecek mağduriyetlerin de önüne geçebilirsiniz. Poliçe sahibinin ekstra taleplerine göre kapsam değişse de Anadolu Sigorta tarafından poliçe sahibine verilen teminatlar genellikle aşağıdaki hususları kapsar.
- Trafik kazası sonrasında karşı tarafın karşılaştığı maddi zararın tazmini,
- Lamba ya da elektrik direği gibi kamuya ait mallara kasti olmamak şartıyla zarar verilmesi durumunda oluşan zararın karşılanması,
- Dükkan ya da ev gibi, 3. Kişilere ait olan mallara zarar verilmesi durumunda oluşan zararın karşılanması,
- Ölümlü trafik kazalarında, ölen kişinin ailesine manevi tazminat ödenmesi ve defin giderlerinin karşılanması,
- Kaza sonrasında yaralanan kişilerin tedavi giderlerinin karşılanması ve kişinin çalışamaz duruma gelmesinden kaynaklı olarak uğradığı zararın karşılanması,
- Kaza sonucunda suçlu olmamanıza rağmen karşı taraf size dava açtıysa, tutacağınız avukat ücretinin karşılanması için zorunlu trafik sigortası teminatlarından istifade edilebilir.
Trafik Sigortası Hasar Ödemesi Kime Yapılır?
Zorunlu trafik sigortası kapsamında karşı tarafın karşılaştığı hasarın ödemesi yapılır. Bu ödemenin yapılabilmesi için her şeyden önce kazaya karışan kişilerin kaza tutanağı ile kaza bilgilerinin sigorta şirketine bildirilmesi gerekir. Kaza tutanağı taraflar arasında tutulabileceği gibi trafik polisi tarafından da tutulabilir.
Her sigorta poliçelerinde olduğu gibi zorunlu trafik sigortası poliçesinde de belli teminat oranları baz alınarak mağdur olan kişiye ödeme yapılır. Örneğin Anadolu Sigorta tarafından verilen teminat oranları 2022 yılı için şu şekildedir.
- Otomobil ve taksilerin kaza başı sağlık giderleri 2.500.000 TL, sakatlanma ve ölüm durumunda kaza başı 2.500.000 TL teminat verilir.
- Kamyonet, kamyon, minibüs ve çekiciler için kaza başı 5.000.000 TL sağlık gideri, sakatlanma ve ölüm durumlarında da yine 5.000.000 Tl teminat bedeli karşılanır.
- Tarım araçları ve özel amaçlı araçlarda, kaza başı teminat 2.500.000 TL, sakatlama ve ölüm durumlarında da 2.500.000 TL mağdur olan kişiye ya da ailesine ödeme yapılır.
- Motosikletlerde ise bu teminat oranı her iki başlık için 1.500.000 TL’dir.
Trafik Sigortası Karşı Tarafın Hasarının Ne Kadarını Öder?
Zorunlu trafik sigortası hasar ödemesinin yapılması için mağdur olan kişinin, kaza tutanağı ile birlikte ilgili sigorta şirketine müracaat etmesi gerekir. Yukarıda da değindiğimiz gibi hasar bedelinin ödenmesinde kazadaki kusur oranı baz alınır. Mağdur olan tarafın, hasar bedelinin tamamının karşılanması için sigorta sahibinin 8/8 oranında kusurlu bulunması gerekir. Bu nedenle kaza tutanağındaki kusur oranı dikkate alınır.
Araç sigortaları ve diğer sigortalar hakkında sıkça merak edilen soruların yanıtlarını, sigortalar ile ilgili kategoride ki yazılarımızda bulabilirsiniz.