Trafik sigortası, her aracın yaptırması gereken poliçe türlerinden biridir. Her ülkenin izlediği politikaya bağlı olarak sigortanın zorunlu olup olmama durumu farklıdır. Ülkemizde trafik sigortası, tüm motorlu araçlar için zorunludur. Trafik sigortası iptali ise sigorta poliçesinde tarafa tek taraflı hak olarak sunulmaktadır.
Araç sigortalarının zorunlu ve kasko olmak üzere iki farklı türü vardır. Zorunlu trafik sigortası, adından da anlaşılacağı gibi her araç için yaptırılması zorunlu olan bir sigorta türü olmasına karşın, kaskonun yaptırılması zorunlu değildir. Kasko sigortasında aracın her ne sebeple olursa olsun zarara uğraması durumunda zararın sigorta şirketi tarafından karşılanacağı teminat altına alınır. Zorunlu trafik sigortasında ise aracın karıştığı kazada karşı tarafın zararının karşılanması söz konusudur. Yani kasko, çok daha kapsamlı bir sigorta türüdür.
Araç sigorta poliçeleri yıllık olarak kesilen bir poliçedir. Bir kısım durumlarda trafik sigortası iptali için girişimde bulunmanız gerekebilir. Genel olarak tüm sigorta şirketlerinin trafik sigortası iptal koşulları aynıdır. Sigorta şirketinin kullanıcı tarafından değiştirilmek istenmesi, aracın satılması ya da trafikten çekilmesi gibi durumlarda sigortanın iptali gündeme gelebilir.
Üzerinizde bulunan sigorta poliçeleri hakkında bilgi sahibi olmak için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne e-devlet üzerinden bağlanmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Trafik Sigortası İptal Koşulları
Trafik sigortası iptali, yasal mevzuat esasları kapsamında sigorta sahibine verilmiş olan bir haktır. Bu nedenle tüm sigorta şirketlerinin, kullanıcının talep etmesi üzerine sigorta iptalini gerçekleştirmesi gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, kullanıcının belli koşullar altında trafik sigortası iptali için başvuru yapabileceği anlaşılmalıdır. Kullanıcı keyfi olarak bu zorunlu trafik sigortası yaptırmamayı tercih edemez. Bu durumda araç sahibinin cezai müeyyide ile karşılaşması söz konusu olabilir. Trafik sigortası iptal koşullarını şu şekilde sıralayabiliriz.
- Poliçede ismi geçen araç sahibinin vefat etmesi durumunda,
- Aracın hurdaya ayrılarak trafikten çekilmesi durumunda,
- Aracın satılması durumunda,
- Bayiden sıfır olarak alınmış olan aracın tekrar bayiye iade edilmesinde,
- Hâlihazırda aynı araç için mükerrer sigorta poliçesinin bulunması durumunda zorunlu trafik sigortası ya da kasko iptal edilir.
Yukarıdaki şartların oluşması halinde sigorta sahibi tarafından sigorta şirketine trafik sigortası iptali için başvuru yapılabilir. Başvuru sonrasında sigorta şirketi izlediği hizmet politikasına göre değişen zaman aralığında sigortanın kalan bedelini alıcının banka hesabına iade eder. Örneğin Axa Sigorta’dan kestirdiğiniz trafik poliçesini iptal ettirmek istediğinizde sigortanın kalan bakiyesinin hesabınıza yatırılma süresi genellikle 3-5 gündür. Bunun için sigorta şirketinin müşteri hizmetlerini ya da sigorta yaptırdığınız acenteyi aramanız yeterli olacaktır.
Araç Satışı Sonrası Trafik Sigortası İptali
Trafik sigortası iptali için gerekli girişimlerde bulunduğunuzda sigortayı iptal edecek olan birim, sigorta yaptırdığınız şirkettir. Geri ödenecek olan bedelin hesaplanması da ilgili sigorta şirketi tarafından yapılır. Bu hesap yapılırken de belli kriterler baz alınır.
Örneğin araç satışından sonra trafik sigortası iptali için girişimde bulunacaksanız noter satış belgesini sigorta şirketine göndermeniz gerekir. Yapacağınız bu işlemden sonra sigorta şirketi tarafından para iadesi yapılacak olan bedel hesaplanır. Hesaplama yapılırken sigorta sahibinin sigortayı kullandığı 1 yıl içindeki gün sayısı baz alınır.
Aracın satışının yapıldığı gün, 1 yıllık sigorta süresinden düşülerek sigortalının geri alacağı meblağ hesaplanır. Bu paranın sigorta şirketi sahibine ödenmesinde sigorta sahibin menfaati göz önünde bulundurulur. Tabi sigorta süresi içinde kaza durumu oluştuysa alınacak geri iade bedeli daha düşük olacaktır.
Trafik sigortası iptali esnasında paranın ne şekilde size iade edileceği, poliçeyi kestirdiğiniz ödeme şekline göre değişir. Nakit, kredi ya da banka kartı ile sigorta bedelini ödeme yönteminiz ne ise geri iade edilecek olan meblağın da ödenme şekli aynıdır. Yani poliçeyi kredi kartı ile ödediyseniz, iptal işleminden sonra ödenmesi gereken bedel de yine kredi kartınıza yatırılacaktır.
Peşin ödeme yaptıysanız da sigorta poliçesinin iade bedeli yine peşin olarak ödenecektir. Poliçeyi kestirirken kredi kartı ile taksitli ödeme tercihi yaptıysanız trafik sigortası iptali sonrasında geri ödenecek bedel de kredi kartı ekstresine yansıyan taksit oranı kadar olacak ve her ay otomatik olarak geri iade yapılacaktır.
Araç satışından sonra trafik sigortası iptali için gerekli girişim sadece sigorta poliçe sahibi ile yapılır. Bunun yanında 3. kişiler, poliçe sahibinin vekâleti ile de bu iptal başvurusunu yapabilirler. Araç satışından sonra sigorta şirketinizle irtibatta olarak sigorta iptal bedelini eksiksiz olarak geri alabilirsiniz. Burada da geri alınacak olan bedel sigortanın kullanılmayan süresi kadar olacaktır.
Trafik sigortaları konusunda haklarınızı öğrenmek ve daha detaylı bilgi sahibi olmak için güncel olarak paylaşılan trafik sigortası hakkında ki yazılarımıza göz atmak isteyebilirsiniz.