Motorlu araçların trafiğe çıkabilmesi için araç sahibi adına düzenlenmiş zorunlu trafik sigortasına sahip olması gerekir. Söz konusu sigorta, yıllık olarak yapılmakta olup yaptırılmaması halinde cezai müeyyide gündeme gelir. Cezayı erken öderken indirimle karşılaşırken geç ödenmesi halinde de trafik sigortası gecikme cezası ile karşılaşılır.
Zorunlu trafik sigortası, olası bir kaza durumunda karşı tarafın zararını karşılayan bir poliçe türüdür. Karşı tarafın mağduriyetinin karşılanması adına bu sigorta poliçesinin yaptırılması gerektiği, Karayolları Trafik Kanunu esaslarında belirtilmiştir.
Zorunlu trafik sigortasını zamanında yaptırmayanlar ya da sigortayı hiç yaptırmayanlar, belli oranda trafik cezasını ödemek zorunda kalırlar. Trafik sigortasının tespiti her polis kontrol noktasında saptanabilmektedir. Trafik sigortası olmayan ya da hiç yaptırmayan sürücülerin iki tür ceza ile karşılaşması söz konusudur.
- 2022 yılı trafik cezaları baz alınarak yapılan hesaplamaya göre trafik sigortası gecikme cezası 196 TL’dir. Cezanın kesildiği araç sürücüsünün 15 gün içinde cezayı yatırması halinde % 25 oranında indirim uygulanır. Yani bu durumda kesilen ceza 147 TL’ye düşer.
- Herhangi bir motorlu aracın trafikte seyir halinde iken ya da park halinde iken zorunlu sigortasının olmadığı kolluk güçleri tarafından tespit edilirse araç trafikten men edilir.
Trafik Sigortası Gecikme Zammı
Zorunlu trafik sigortası gecikme cezası ile karşılaşmamak adına sigortanın bitiş döneminin hassasiyetle takip edilmesi gerekir. Aksi durumda maddi ve manevi mağduriyetlerin oluşması söz konusudur. Sigorta süresinin dolması ya da aracın hiç sigortasının olmaması durumunda aşağıdaki mağduriyetler de söz konusu olacaktır.
- Aracınız park halinde ya da seyir halinde iken herhangi bir kazaya karıştığında herhangi bir şekilde hak iddia edemezsiniz.
- Zorunlu trafik sigortası olmayan araç muayeneye giremez.
- Geçerli bir trafik sigortası olmayan aracın noterde satışının verilmesi mümkün değildir. Sigorta bilgileri eş zamanlı olarak noter bilgi sistemine düşer.
Trafik sigortası olmadığı için trafikten men edilen araçtan kaynaklı olarak ciddi anlamda maddi mağduriyetler söz konusu olacaktır. Trafikten men edilen araç, kolluk güçleri tarafından otoparka çektirilir. Araç için trafik sigortası gecikme cezası ödenmesi gerektiği gibi, aracın çekici ücreti, otoparkta kaldığı süre boyunca otopark ücreti gibi ödemelerin de yapılması gerekir. Yani ceza sadece trafik sigortası gecikme cezası ile sınırlı değildir. Gecikmeden kaynaklı oluşacak mağduriyetler, hiç sigorta yaptırmamaktan daha fazla olacaktır. Bu nedenle sigortanın bitiş tarihi takip edilerek oluşacak mağduriyetlerin önüne geçilmesi gerekir.
Zorunlu Trafik Sigortası Gecikme Cezası Hesaplama
Trafik sigortası gecikme cezası hesaplaması, cezanın ne kadar geciktiğine göre yapılır. Cezanın kesildiği tarihten sonraki her ay için % oranında gecikme zammı ile karşılaşırsınız. Yani gecikmenin yaşandığı 1. Ay %5, 2. Ay %10 şeklinde artış yaşanır. Fakat ceza artış oranı en fazla % 50’ye kadar ulaşır. 2022 yılı ceza tutarları dikkate alınarak ödenecek olan ceza tutarı şu şekilde olacaktır.
- 1 ay gecikme yaşanması durumunda ödenecek olan tutar 205,8 TL’dir.
- 2 ay gecikme yaşanması halinde ödenmesi gereken tutar 216,09 TL’dir.
- 3 ay gecikme olması halinde ise ödenecek olan tutar 226,89 TL’dir.
Trafik sigortası gecikme cezası her yıl yapılan ceza ödemeleri düzenlemesi ile güncellenmektedir. 2022 trafik cezaları hakkında ki güncel trafik ceza rehberine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu tür cezai yaptırımlarla karşılaşmamak adına zorunlu trafik sigortası bitiş tarihinin takip edilmesi gerekir. Çalıştığınız sigorta şirketi de müşteri kaybetmemek adına zorunlu trafik sigortanızın bitiş tarihini takip edecektir.
Yapılan düzenleme ile zorunlu trafik sigortası, sigortanın son geçerlilik süresinden 15 gün önce yapılabilir. Bu süre içinde sigortanızı yenilediğiniz sürece trafik sigortası gecikme cezası ile karşılaşmazsınız. Sigortanın yenilendiği, trafik bilgi sistemine anında düşmektedir. Yani aracın plaka sorgulamasından, geçerli bir sigortasının olup olmadığı anlaşılabilir.
Trafik Sigortası Gecikme Cezası Bulunan Aracın Satışı
Günümüzde tüm motorlu araçların satışı için noterde satış işleminin yapılması gerekir. Herhangi bir aracın satış işleminin yapılması için de aracın geçerli bir sigortası ve vergilerinin ödenmiş bulunması gerekir. Bunun yanında araca ait herhangi bir trafik cezası ya da vergi borcu da bulunmamalıdır. Aksi durumda noter bilgi sisteminde ceza ve vergi borçları gözükeceği için satış işlemi gerçekleşemez. Satış yapacağınız zaman noter, sizi konuyla ilgili bilgilendirecektir. Trafik sigortası gecikme cezası da bu kapsamda düşünülmesi gereken bir ceza türüdür. Ceza ödenmeden aracın satışının yapılması mümkün değildir.
Gecikmesi ile birlikte ödenen cezanın ardından sigortasız araç hâlâ satışa hazır değildir. Kısa sürede sigorta yaptırarak noter satışı verebilirsiniz. Yeni yaptırılan sigortaya ise zarar gözüyle bakılmamalıdır. Çünkü satış vermenin ardından sigorta iptalini kolayca bir sonraki gün gerçekleştirebilirsiniz. Yalnızca trafik sigorta poliçenizde belirtilen günlük bedelin harici aynen iade edilir. Günlük bedel ise aracın nitelikleri ve kasko değerine göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Trafik sigortası hakkında güncel ve detaylı bilgilere ulaşmak için diğer yazılarımıza göz atmak isteyebilirsiniz.