Zorunlu trafik sigortası ile kasko, çoğu zaman birbirine karıştırılan sigorta türleridir. Kasko, her ne sebeple olursa olsun aracın kazaya karışması, çalınması ya da zarar görmesi durumunda oluşan zararın karşılanmasını esas alır. Zorunlu trafik sigortası ise aracın kazaya karışması durumunda karşı tarafın zararını karşılar. Kısacası kasko, trafik sigortasına nazaran daha kapsamlı bir sigorta türüdür. Bunun yanında kasko, kişinin isterse yaptırabileceği bir sigorta türü iken trafik sigortası yaptırmak zorunludur.
Trafik sigortası cezası ile karşılaşmamak adına zorunlu trafik sigortasının bitiş tarihinin hassasiyetle takip edilmesi gerekir. Keza sigorta yaptırmış olduğunuz sigortacınız veya sigorta firması bunun hatırlatmasını size SMS veya E-mail yolu ile yapacaktır. Ancak bunun için iletişim formuna izin vermeniz gerekmektedir.
Trafik sigortası cezası, adından da anlaşılacağı gibi araç sigortasının zamanında yapılmaması ya da yenilenmemesi durumunda kesilen bir ceza türüdür. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2018 yılı verilerine göre Türkiye’de bulunan 21 milyon motorlu taşıtın 7 milyonunun sigortasız olduğu tespit edilmiştir. Söz konusu sigortasız araçların, trafikte kazaya neden olması ya da trafik kontrollerinde tespit edilmesi durumunda cezai müeyyideye tabi tutulması gerekir.
2022 yılı için trafik sigortası cezası 196 TL olarak belirlenmiştir. Söz konusu cezanın 15 gün içinde yatırılması halinde araç sahibinin %25 indirimli ödeme yapması mümkündür. Yani ceza bu şekilde 147 TL’ye düşecektir. Fakat trafik sigortası cezası sadece kesilen 196 TL’lik trafik cezası ile sınırlı değildir. Trafik sigortasını zamanında yaptırmayan araç sahibi, 1 yıllık süre içinde herhangi bir kazaya karışmamış olsa dahi kazasızlık indirimini de kaybeder.
Ayrıca aracın trafikte ya da park halinde iken sigortasız olduğu tespit edilirse araç trafikten menedilir. Bu durumla karşılaşan araç sahibinin, çekici ücreti ve aracın otoparkta kaldığı süre boyunca kendisinden talep edilecek otopark ücretini de ödemesi gerekir. Kısacası trafik sigortası yaptırmamanın neden olacağı maddi bedel, yaptırmaktan çok daha büyük olacaktır.
Trafik Sigortası Geçerse Cezası Nedir?
Trafik sigortalarının geçerlilik süresi 1 yıldır. Araç satılmadığı ve trafikte seyir halinde bulunduğu süre içinde mutlaka geçerli bir sigortasının bulunması gerekir. Trafik Kanunu esaslarına göre aracın sigortası olmadan trafiğe çıkması yasaktır. Aksi takdirde trafik sigortası cezası ile karşılaşmanız gündeme gelebilir. Bunun yanında, sigortası olmayan araç muayeneye giremez. Herhangi bir mağduriyet yaşamamak adına sigortanın bitiş zamanı hassasiyetle takip edilmelidir.
Sigortanızın bitiş zamanı, sigorta şirketiniz tarafından da takip edilecektir. Kendiniz de farklı şirketlerden fiyat teklifi alarak yaşanacak kaza durumunda mağduriyet yaşamayacağınız bir sigorta şirketi ile anlaşabilirsiniz. Son derece gelişmiş platformlardan istifade ile sigorta şirketleri ve fiyat teklifleri ile ilgili kıyaslama yapabilirsiniz. Aşağıda belirtilen platformlar bu anlamda taleplerinize cevap verecektir. Sigorta şirketleri arasında kıyaslama yaparak teminatları ve fiyat teklifi sizi tatmin eden şirkete poliçenizi kestirebilirsiniz.
- Sigortam.net
- Dijipol.com
- Enuygun.com
Yeni Araç Alındığında Trafik Sigortası Yaptırma Süresi
Satış işleminden sonra yapılması gereken en önemli işlemlerden biri de aracın sigortasının iptal ettirilmesidir. Aracınızı sattığınızda noterden aracın satışını verdiğinize dair belge sigorta iptalinizi yapmanızı sağlar. Sigorta yaptırmış olduğunuz acenteye veya firmaya sigorta iptalini araç satış belgesi ile bildirmek için iletişime geçmeniz gerekecektir.
Aracın sigortası iptal edildikten sonra araç sigortasının 1 yıllık süre içinde kullanılmadığı sürenin geri ödemesi, sigorta şirketi tarafından yapılacaktır. Aracın satışını yapan kişi, sigortayı ne zaman iptal ettirirse ettirsin yeni araç sahibi 15 gün süreyle aracın eski sigortasından yararlanabilir. 15 günlük süre içinde yeni araç sahibi yeniden sigorta yaptırmalıdır. Söz konusu sürenin aşılması durumunda trafik sigortası cezası ile karşılaşmak gündeme gelecektir.
15 gün boyunca eski araç sahibinin sigorta poliçesinin kullanımı ise tehlike arz edebilir. Çünkü 15 gün içerisinde yeni bir sigorta yapılmadan karışılacak trafik kazalarının bedeli eski araç sahibine yazılabiliyor. Maalesef bu duruma dair çokça örnek bulunmaktadır. Bunun sebebi ise yasal açıklık olabilir. Bu durumda yeni araç almış ve sigortasını yaptırmamış araç sahibi kazalı olduğu tarafın haricinde eski araç sahibi ile de davalık olabilir.
Sıfır araç alındığında ise aracın tescil işleminin yapılması gerekir. Tescil işlemi de emniyet birimlerine müracaat edilerek yapılır. Aracın tescil işlemi için emniyet müdürlüğüne gittiğinizde görevliler sizden aracın trafik sigorta poliçesini isteyecektir. Bu poliçe olmadan aracın tescil edilmesi mümkün değildir. Yani sıfır araç aldığınızda yapmanız gereken ilk işlem, aracı trafiğe çıkarmadan önce sigorta yaptırmaktır. Sigortasız ve tescil işlemi tamamlanmadan aracı trafiğe çıkardığınızda çok ağır trafik cezaları ile karşılaşabilirsiniz. Hatta polis kontrolüne sigortasız araç ile girdiğinizde aracın trafikten menedilmesi dahi gündeme gelecektir.
Trafik sigortası cezası ile karşılaşmamak adına, sigorta şirketleri tarafından aracın poliçesinin sonlanıp sonlanmadığı kontrol edilir. Sigorta görevlilerinin ikazlarını dikkate alarak da sigorta tarihinizin sonlandığını takip edebilirsiniz. Genellikle sigortanızı yaptırmış olduğunuz sigorta acentesi sizin adınıza bu takibi yapar. Sigorta şirketinin bilgi sisteminde sizin aracınızın sigortasının sonlandığı ikazı, görevliye bildirilecektir. Bu sayede trafik sigortası cezası gibi olumsuzluklarla karşılaşmazsınız.