Borsa, günümüzün yaygın olarak bilinen yatırım araçlarından biridir. Şirketlerin hisse senetleri bu şekilde alınıp geleceğe yatırım kapsamında değerlendirme yapılabilir. Borsa, getirisi son derece yüksek olan bir yatırım gerecidir. Bunun yanında bilmeden yapılan borsa yatırımının götürüsünün de büyük olduğu bilinen bir gerçektir. Söz konusu ağır sonuçlarla karşılaşmamak adına borsa stop loss nedir hususlarının araştırılıp bilinmesine ihtiyaç vardır.
Stop loss, hisse senedinin belli bir seviyenin altına düşmesi sonunda zararın kısa tutulmasını ifade eden bir kavramdır. Bu sayede borsa yatırımcısının çok fazla zarara girmeden hisse senedi satılacaktır.
Borsa yatırımı doğal olarak para kazanmak için yapılır. Fakat bir kısım durumlarda borsadan para kazanmaktan ziyade zarar etmek de söz konusu olabilir. İşte yatırımcının zarar durumunun minimize edilmesi için stop loss durumunun devreye girmesi gerekir. Stop loss bir nevi borsanın emniyet subabıdır. Riskli bir yatırım aracı olan borsanın bu sayede güvenli bir yatırım mekanizması olması sağlanır.
Borsada Stop-Loss Nasıl Yapılır?
Günümüzde borsa yatırımı için bankalardan istifade edilebileceği gibi aracı kurumlardan da yararlanılabilir. Bunun için banka ya da aracı kurumlardan borsa hesabı açtırmanız gerekir. Bu hesap genellikle 1 gün içinde açılır. Hesabı açmadan önce risk hususlarının ayrıntılı olarak belirtildiği bir talimat, müşterilere imzalatılır. Gerekli sözleşme ve evrakların onaylanmasını müteakip borsa hesabınız açılacaktır.
Hisse senedi alım satımlarında işlem yapılan kurum, müşterilerinden belli miktarda komisyon alır. Banka ya da aracı kurumların her birinin borsa hesabı için uyguladığı komisyon oranı farklıdır. Bu komisyon oranlarını dikkate alarak hangi kurumdan hesap açtıracağınıza karar verebilirsiniz.
Banka ya da aracı kurumların her birinde komisyon oranları farklı olduğu gibi stop loss uygulama yöntemleri de farklıdır. Kimi kurumlarda direkt olarak stop loss talimatı verilebilir. Dilerseniz bunu bir örnekle açıklayalım. Herhangi bir hisse senedini 8,52 Tl maliyetle aldığınızı düşünelim. Yaptığınız teknik analiz çalışması sonunda hisse senedinin stop loss seviyesini 8,24 olarak belirlemiş olun. Gerekli talimatı girdiğinizde, hisse senedinin 8,24 seviyesine düştüğü anda satıldığını görebilirsiniz. Bu sayede zarar kısa tutulmuş olacaktır.
Bir kısım banka ya da aracı kurum ara yüzünde stop loss için kullanacağınız bire menü yoktur. Bu durumda da söz konusu talimatı verebileceğiniz bir yöntem bulunmaktadır. Söz konusu yöntemi uygulayabileceğiniz menü, zincir emir talimat ekranıdır. Yine aynı örnek üzerinden devam edelim. Zararın 8,24 fiyat seviyesinde sonlanmasını istediğinizde zincir emir talimatına, 8,25 fiyattan 1 adet al, 8,24 seviyesinden tamamını sat talimatı verebilirsiniz. Bu talimatla stop loss işleminiz sorunsuz şekilde gerçekleşecektir.
Stop-Loss Hangi Borsalarda Var?
Stop loss, tüm borsa ve kripto para satın alıp satma platformlarında bulunmaktadır. Paribu stop loss menüsünden Binance stop loss menüsüne kadar birçok platformda bu kavramla karşılaşabilirsiniz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi işlemin adı stop loss ya da zararı durdur menüsü olmayabilir. Zincir emir menüsü ile de aynı işlevi görebilirsiniz.
Borsa, temel ve teknik analiz çalışmasına dayanan bir yatırım aracıdır. Söz konusu çalışma sonunda hisse senetlerinin stop loss seviyeleri tespit edilir. Bu tespitte sonra yapılan tüm borsa işlemlerinde bu seviyenin baz alınarak yürütülmesine ihtiyaç vardır. Yapılan yatırımlarda çok kazanmaktan ziyade güvenli kazanma esas alınmalıdır. Bu da ancak belirli bir güvenlik seviyesinin altında işlem yapılmamasına dayanır. Yapılan hisse senedi işlemlerinde alınacak en basit tedbir stop loss oranının korunmasıdır. Bu tedbir sayesinde borsanın çok daha güvenli bir yatırım mekanizması olduğunu görebilirsiniz.