Tüm kesimin finans kaynağı olarak faaliyetlerini gösteren bankaların tahsis ettiği kredilerin kaynağı ise vatandaşlardan ve şirketlerden toplanan mevduat hesapları olarak dikkatleri üzerinde topluyor. Birikim sahibi olan tüm gerçek ve tüzel kişilikler paralarını güvende olması için ve gelir getirebilmesi adına bankalarda açmış oldukları vadeli mevduat hesaplarına yatırma yoluna gidiyor.
Bankalara yatırılan vadeli mevduat hesaplarına verilen faiz oranları ise her banka arasında farklılıklar gözetirken, genel olarak banka faiz oranları yüzde 11-12 seviyelerinde işlem görmekteydi. Ancak özellikle KOBİ’ler gibi işletmelere ve iş kuracak olan parası olmayan girişimcilere devlet kredi imkanlarının çerçevelerini genişletmesinin ardından bankalar mevduat hesabı faizlerinde değişikliğe gitmek zorunda kaldı. Bunun sebebi ise bankalara yatırılan paraların musluğunun kesilmesi olarak değerlendirilebilir.
Vadeli Mevduat Hesabı Faiz Oranları
Bankaların paraya ihtiyaç duymasının ardından, TL talebindeki artış vadeli mevduat hesabı faiz oranlarının zirveye taşınmasına neden olurken, bu durum tabi bankalar arasındaki rekabeti de beraberinde getirmiş oldu. Bankaların işlem büyüklüklerine göre değişen oranların, büyük bankalarca yapılan kampanyalar eşliğinde yüzde 14 seviyelerine çıkması sıfır risk ile en kolay para kazanma yolunu yükseltmiş durumda.
Artan faiz oranlarının aksine döviz kurlarındaki düşüş ve altın fiyatlarının inmesiyle yatırımın yönünü mevudat hesaplarına döndüren girişimciler bu yolla yüzde 2 oranlarında fazladan faiz getirisi elde edebiliyorlar.
Vadeli Mevduat Hesabında En Uygun Vade Nasıl Olur?
Bilindiği üzere elde edilen gelirlerin üzerinden vergi kesintilerine maruz kalınmaktadır. Gerçek ve tüzel kişilikler kısa dönemli ellerinde tutacakları paraları da risksiz getiri olmasından dolayı bu hesaplar üzerinde değerlendirmektedir. Yatıracağınız paranın vadesi bir ayda olabilir birkaç yılda. Ancak yatırılan vadeler üzerinden kesilen vergi oranlarında değişiklik bulunduğu için yatırımcının hangi vadede ne kadar para kesildiğini bilmesinde fayda bulunur. Elbette yatırım esnasında banka görevlisi gerekli açıklamaları yapmaktadır ancak genel olarak bilinmeyen ayrıntıları vardır. Bankalar 32 ile 45 gün arasındaki vadeler için daha yüksek faiz ödeyebilmektedir. Bu zaman aralığını bilmek vatandaşlara daha çok para kazandıracağı aşikar.
Vadeli Mevduat Hesaplarından Kesilen Vergiler
Bununla birlikte daha düşük vergi ödeme avantajlarının bilinmesi de ayrı kazanç kaynağı. 6 Ay’a kadar yüzde 15, 6 ay ile 12 ay arasında yüzde 12, 12 ay ve üzeri yatırımlar ile kesilen vergi oranı ise yüzde 10 olarak hesaplanmaktadır. Yani vade süresi uzadıkça vergi dilimi de düşüş göstermektedir.
Vadeli Mevduat Hesabının Güvencesi Var mı?
Ülkemizde bankalar açılış esnasında gerekli yetkiyi alırken bazı şartları yerine getirme yükümlülüğünü eksiksiz olarak yürütmektedir. Bununla birlikte vatandaşlara devlet tarafından bankalarca güvence verilir ki, sosyal devlet anlayışlarından birisidir. Bu durum vadeli mevduat hesapları için de geçerli olmasına rağmen bununun limiti ise 100 bin liraya kadar olan hesaplardır. Bu rakamların üzeri devlet güvencesi altında değildir.
10 Bin Lira İçin Ne Kadar Faiz Kazanırım?
Kişilerin en merak ettiği hususlardan birisi de örnek kazanç tablosunun oluşturulmasıdır. Kazanç tablosunun oluşturulmasında yatırılan miktar, yatırıldığı süre ve bankanın vermiş olduğu oran önem arz eder. Bununla birlikte örnek olarak 10 bin lira olan paramızı vadeli mevduat hesabına yatırdığımız takdirde kesintiler de hesaba katılması sonucu kişinin cebine girecek oranlar ise şöyle;
Yatırılan Para : 10 bin
Vade Süresi : 32 Gün
Faiz % 12 : 89,42 TL
Faiz % 13 : 96,88 TL
Faiz % 14 : 104,33 TL