Son birkaç yıldır doların sürekli bir artış içerisinde olması, bireyleri farklı yöntemlerle para kazanmayı düşünmeye itiyor. Birçok kişi kredi çekip dolar almak mantıklı mı? sorusunu bile düşünmeye başlamış durumda. Hatta bu yöntemi kullanarak ciddi anlamda kazanç elde edenlerin sayısı da azımsanmayacak türden. Peki, kredi çekip dolar almak mantıklı mı? Böyle bir riske girilerek dolardan para kazanmak için kredi çekilir mi? Kredi çekip dolar almanın avantajları ve dezavantajları nelerdir? Tüm bu soruları sizler için enine boyuna inceleyecek ve genel bir değerlendirme yapacağız.
Kredi çekip dolar almak mantıklı mı? sorusunu cevaplarken sunacağımız bilgiler ihtimallerle alakalı olup buradaki bilgilerin asla bir yatırım tavsiyesi olmadığını belirtmekte fayda var. Bu yazıdan edineceğiniz bilgileri uygulamak tamamen kendi inisiyatifinizdedir. Sadece sizlere kredi çekip dolar almanın doğurabileceği olumlu ve olumsuz durumlardan söz edeceğiz.
Kredi Çekip Dolar Almak
Kredi çekip dolar almak, dolara yatırım yapmak isteyen, fakat bunun için yeterli birikimi olmayan kişilerin kullanabileceği bir yöntem. Bunun yanı sıra hâlihazırda doları olup da daha fazla dolar yatırımında bulunmak isteyenler de kredi çekip dolar satın almak isteyebilirler. Bilindiği üzere kredi çekildiğinde faiz oranına, anapara tutarına ve kredinin vadesine göre belirli bir faiz ödemesi yapılacaktır. Banka, faizin büyük bir kısmını ilk taksitlerle beraber müşteriden tahsil etmeye başlar ve ödeme vadesinin sonuna yaklaştıkça tahsil edilecek faiz oranı düşerken tahsil edilen anapara tutarında artış görülür. Yani kredi çektiğiniz zaman vade sonuna kadar bankaya belirli oranda faiz ödemeniz gerekir.
Kredi Faizlerine Ödeyeceğimiz Tutarlar
Kredi çekip dolar alma konusunu daha iyi anlayabilmeniz adına somut bir örnek üzerinden devam edeceğiz. Diyelim ki bir bankadan 24 ay vade ile 50.000 TL ihtiyaç kredisi çekmek istediniz. Bankaların ihtiyaç kredisi faiz oranları %1,40 ile %1,80 arasında değişmekte. Baz alacağımız oran %1,50 olsun. Bu oranla çekeceğiniz kredinin aylık taksit ve toplam ödeme tutarları ödeme tarihinin başlangıcına ve kredinin ortalama vadesine göre değişkenlik gösterecektir. Kabaca bir hesaplama ile aylık taksit tutarının 2.584 TL civarında olacağını söylememiz mümkün. Bankaya 24 ayın sonunda ödeyeceğiniz toplam tutar ise 62.016 TL olacak. Yani 2 yıl vade ile çekilen 50.000 TL için bankaya 12.016 TL faiz ödemiş olacaksınız. Kredi için sigorta yaptırmadığınızı varsayarak yalnızca 250 TL dosya masrafı ödediğinizi düşünürsek 50.000 TL’lik kredi için toplam masrafınız 12.266 TL olacak.
Güncel ihtiyaç kredisi faiz oranlarını inceleyebilirsiniz.
Çekilen Tutarla Ne Kadar Dolar Alabiliriz?
Bankadan çektiğiniz kredinin tamamını dolar alımında kullanacağınızı düşünelim. Bu durumda dolardaki artışla beraber sıfır noktasına ulaşmanız için aldığınız dolarla 12.266 TL kâr elde etmeniz gerekir. Bunu tek bir işlem olarak düşünmemelisiniz. Zira dolar fiyatları yükseldikten sonra paranızı tekrar TL’ye çevirebilir, fiyatlar düştüğünde yine dolar satın alabilirsiniz. Zaman zaman kâr elde edip bazı zamanlar zarar etmeniz de muhtemeldir. Ne kadar kârda olduğunuzu hesaplayabilmek adına kullanabileceğiniz 2 yöntem mevcut. Ya ettiğiniz her kârı bir yere artı olarak not edip ettiğiniz zararları da eksilterek hesaplama yaparsınız ya da paranızın TL karşılığını hesaplayarak ilk duruma göre ne kadarlık bir fark oluştuğunu belirlersiniz.
Amacınız kredi çekip dolar almak ve bu şekilde kâr elde etmekse toplam kârınızın toplam zararınızın üzerinde olması gerekir. Ayrıca böyle bir yöntemi kullanabilmek için kredi taksitlerini karşılayacak bir gelirinizin de olması gerekir. Kredi taksitlerini yalnızca dolar alım satımından elde edeceğiniz kâr ile yapmayı düşünüyorsanız taksit günü geldiğinde ters bir fiyatta yakalanabilirsiniz. Dolar alım ve satım fiyatları arasındaki kur farkı sebebiyle bozdurduğunuz her doları tekrar edinmeniz zarara sebep olacaktır.
50.000 TL krediyi dolar fiyatı 8,5 iken dolara yatırdığınızı düşünürsek bunun karşılığında 5.882 USD civarı bir mevduata sahip olacaksınız. Bir süre sonra dolar yükselir ve dolar bozma fiyatı 8,6 seviyelerine gelirse 50.000 TL’lik yatırımınızın yeni TL karşılığı 50.588 TL civarı olur. Elbette bu rakamlar tamamen örnek amacıyla verilmiş olup buradaki amaç olayı tam anlamıyla kavramanızdır. Dolar bu seviyedeyken paranızı TL’ye çevirip fiyatlar aşağı indiğinde tekrar almanız halinde her yükseliş sonrasında paranızı katlayabilirsiniz. Bu duruma sadece olumlu açıdan bakmamak gerekir. Siz doları 8,5 kur ile aldıktan sonra dolar fiyatlarında düşüş yaşanabilir. Hatta bazen bu düşüş öyle seviyelere gelir ki daha düşük fiyattan alabilmek adına zararına bozmak zorunda kalabilirsiniz. Kredi çekip dolara yatırım yapacaksanız kur düzeyinin yükselmesi kadar düşmesini de göz önünde bulundurmalısınız.
Kredi çekip dolar satın almak için iyi bir piyasa takipçisi olmanız gerekir. Bunun için gerekli sistemlere de sahip olmalısınız. Döviz fiyatlarında yaşanan dalgalanmalara anında tepki vereceğiniz bir bankanın internet veya mobil bankacılığını kullanmanız daha yararlı olacaktır. Ayrıca döviz fiyatlarını etkileyen faiz kararı, enflasyon verileri gibi gelişmeleri de yakından takip etmelisiniz. Faiz fiyatlarının yükselmesinin ya da enflasyon rakamlarının beklenenden az veya yüksek çıkmasının döviz fiyatlarında ne gibi bir etki yaratacağını bilmek de yararınıza olacaktır. Sadece kredi çekip dolara yatırım yapmak ve dolar fiyatlarının artmasını beklemek biraz hayalcilik olacaktır.
Kar Edebilecek Miyiz ?
Özetle kredi çekip dolar almak mantıklı mı? sorusunun yanıtı döviz fiyatlarında yaşanacak dalgalanmalara bağlı olarak değişebilir. Bununla beraber siyasi, sosyal ve ekonomik gelişmeler de son derece etkilidir. Döviz fiyatlarının yükselişte olduğu bir dönemde bunu yapmanız size yarar sağlayabilirken döviz fiyatlarının düşüşte olduğu dönemde terste yakalanabileceğiniz için zarar edebilirsiniz. Üstelik zarar durumunda hem anaparanızın düşmesine sebep olur, hem de bankaya faiz ödemesi yapmak durumunda kalırsınız. Elinize para geçtiğinde kredinizi erken kapatırsanız bu zararı düşürebilirsiniz. Zira kredinizi erken kapattığınızda kalan taksitlerin faizlerini ödemenize gerek olmaz ve sadece kalan anapara tutarını bankaya ödemek kaydıyla kredinizi kapatabilirsiniz. Kredinin erken kapatılması döviz fiyatlarının aşağı ya da yukarı yönde olmasına bakılmaksızın kazanç elde etmenizi sağlayacaktır.
Dolardan Alınan Vergi
Bilindiği üzere ülkemizde dolardan alınan vergi %0,2 yani binde 2 oranında tahsil edilmekte. İhracatçı kaydı ve döviz geliri olmayan gerçek ya da tüzel kişiler, dolar alımlarında bu vergiyi ödemekle mükellef. Eğer döviz geliriniz ve ihracatçılar birliği kaydınız yoksa bu vergiyi ödeyeceğiniz için dolar alırken bunu da hesaba katmalısınız. Dolar bozduğunuzda ise herhangi bir vergi ödemenize gerek olmuyor.
Kredi çekip dolar alacaksanız dolardan alınan vergi kısmını da mutlaka hesaba katmanızı tavsiye ederiz. Elbette bu vergi bankalardan yapılacak işlemleri kapsıyor. İşlemlerinizi döviz bürolarından gerçekleştiriyorsanız dolar alımlarında vergi ödemenize gerek olmaz veya size sunulan kur fiyatı bu vergiyi de kapsar.
Kredi Çekip Dolar Almak Yasak mı?
Kredi çekip dolar almak yasak mı? sorusu son dönemlerde özellikle internet üzerinden yapılan araştırmalarda sıkça karşımıza çıkan sorulardan biri. Kredi çekmek tamamen kendi inisiyatifinizde olup çektiğiniz krediyi ne şekilde değerlendireceğiniz de yine size bağlıdır. Yani kredi çekip dolar almak ya da parayı başka yerde kullanmakta özgür olacaksınız. Dolayısıyla kredi çekip dolar almak yasak mı? sorusunun yanıtı hayır olacaktır. Elbette bunun için yasal yollarla dolar alıp satıyor olmanız gerekir. Yasal olmayan yollarla yapacağınız işlemler ise kredi çekiminden bağımsız olarak başınıza iş açacaktır. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak adına dolar alım ve satım işlemlerinizi yalnızca resmi kanallar üzerinden gerçekleştirmenizi tavsiye ederiz.
Ayrıca doları faize yatırdıktan sonra faiz getirisi de elde edebilirsiniz. Bu konu da bilgi almak istiyorsanız Doları Faize Yatırmak konumuzada göz atabilirsiniz.