Kredili mevduat hesabının kısaltılmışı olan KMH, ihtiyaç kredisinden farklılık göstermekte olup, limiti önceden belirlenerek mevduatsız hesabınıza tanımlanmış olan ve acil nakit ihtiyaçlarınızda kullanabileceğiniz KMH faizi uygulanan bir kredi türüdür.
Mevduat hesabınıza tanımlanmış olmasından dolayı da 7/24 banka kartlarınız sayesinde kullanabileceğiniz kredi limitinizdir. KMH limiti kredi notunuz dikkate alınarak bankanın inisiyatifine göre belirlenmektedir ve banka maaş müşterisi olmanız durumunda maaşınızın en fazla üç katı olacak şekilde belirlenebilmektedir.
KMH Özellikleri Nelerdir?
KMH limiti önceden banka tarafından belirlenen ve mevduat hesabınıza tanımlanan nakit para limitine denir. İstediğiniz zaman kullanma şansınız olduğu gibi, kullanmamanız durumunda herhangi bir masraf ya da faiz ödemesi yapmadığınız bir kredi türüdür. Üstelik mesai saatleri dışında da rahatlıkla kullanabileceğiniz KMH sayesinde nakit çekim yapabileceğiniz gibi fatura ve kredi kartı gibi borçlarınızı ödeyebilir, havale ve EFT gibi bankacılık işlemlerinizi de gerçekleştirebilirsiniz. Ama KMH kullanılarak yatırım hesabınıza para aktarma yapamayacağınız gibi dolar, altın, hisse senedi alım işlemi gerçekleştiremezsiniz.
KMH için Ne Kadar Faiz Ödemesi Yapılır?
Vadesiz mevduat hesabı üzerinden nakit çekme, havale/EFT işlemleri, fatura ödeme gibi işlemleri gerçekleştirmek için nakit bulunmadığı durumunda KHM limitinizi kullanarak, vadesiz hesabınızın eksi bakiyeye düşmesini sağlarsınız ve vadesiz hesabınıza para girişi olması durumunda eksi bakiye kapatılmaktadır.
KMH faizi hesaplanırken, valörlü bakiye dikkate alınarak faiz işletilir ve faiz tutarı günlük olarak hesaplanmaktadır. Hesaplanan KHM faizi ve vergi yükümlülüğü de ay sonunda bağlı bulunduğu vadesiz hesaba tahakkuk edilmektedir. Hesabınız üzerinden gerekli nakit akışını sağlamak için KMH’ın tümünü kullanmanız durumunda en azından asgari ödeme tutarını ödemeniz, temerrüde düşmenizi engelleyecektir.
KMH hesaplaması, aylık faiz olarak bankaların inisiyatifi dahilinde belirlenmektedir. Ama hesabınızdan çekilen nakit tutarı üzerinden faiz hesaplaması yapılmaktadır. Örnek vermek gerekirse diyelim ki KMH faiz oranı %2 olsun ve 1.000 TL nakit çektiğinizi düşünelim ve 1.000 TL’yi ay sonunda yatıracağınızı varsayalım, o zaman KMH faizi olarak 20 TL hesabınıza yansıyacaktır.
1 ay değil de 15 gün sonra parayı yatırırsanız, işleyecek faiz tutarı 15 TL olacaktır. Yani kullandığınız limit ve süreye göre faiz hesaplaması yapılmaktadır. Ayrıca KMH üzerinden para çekip hemen yatırmanız durumunda bile 1 günlük faiz işlemektedir. Bunun dışında hesaplama sırasında resmi tatiller ve hafta sonları dahil edilmektedir. Bu nedenle cuma günü için KMH üzerinden nakit çekmeniz durumunda aynı gün parayı hesabınıza yatırmanız durumunda bile para 1 iş günü valörlü olarak yani 1 iş günü sonrası yatırılmış gibi dikkate alındığı için paranız pazartesi günü yatırılmış gibi olacağından 3 günlük KMH faizi işletilecektir.
KMH faiz oranları 1 Nisan 2020 tarihi itibarıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından TL için %1,25 olarak belirlenirken, yabancı para için %1,00 olarak belirlenmiştir. Yine aynı şekilde KMH için aylık maksimum gecikme faiz oranı ise TL için %1,55 belirlenirken, yabancı para için %1,30 olarak belirlenmiştir.
Kredili Mevduat Hesabı (KMH) Sigortası Nedir?
Kredili mevduat hesabı sigortası, daha çok özel sektör çalışanları ve KOBİ’ler için sunulmuş olan bir sigorta türüdür. Özel sektörde çalışan kişinin işsiz kalması ya da KOBİ için işlerin beklenmedik şekilde ilerlemesi durumunda sigorta sayesinde KMH borcu, KMH faizi de dahil olmak üzere düzenli ödenmektedir. Teminatlarına bakıldığında ise,
- Vefat Teminatı
- Kaza Sonucu Maluliyet Teminatı
- İstem Dışı İşsizlik ve Gündelik Hastane Teminatı olarak üç farklı olumsuzluk kapsamında devreye girdiği görülmektedir.
KMH Kullanmak Avantajlı mıdır?
Kredili mevduat hesabı yani KMH banka tarafından ya da sizin talebiniz üzerine açıldıysa gelecek dönemlerde problem yaşamamak adına bilinçli bir tüketici olarak kullanım sırasında dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.
Kısa süreli nakit ihtiyacınız varsa ve limit olarak düşük bir meblağ ise, kredi çekmek yerine KMH üzerinden nakit çekmeniz size avantaj sağlayacaktır. Ama elinize nakit geçmesi durumunda hemen KMH borcunuzu yatırmanız ise, işinizi kısa sürede halletmenize yardımcı olurken, kredi masrafları gibi ekstra masraflardan da kurtulmanızı sağlayacaktır.
3 aydan gibi kısa bir süre için kredi çekme ve kapatma gibi bir planınız varsa, kredi masraflarını ödemek yerine KMH kullanmanız ve KMH faizi ödemeniz sizi ciddi bir masraftan kurtaracaktır.
KMH bir kredi türü olarak tanımlansa bile tam anlamıyla kredi değildir. Eksi bakiyeye düşmeniz ile birlikte gün sonu itibarıyla faiz işletilir ve kredi kartında mevcut olan hesap kesim tarihi gibi ayın belli bir gününde ki bu genellikle ay sonuna denk gelmektedir borç olarak mevduat hesabınızda para olması durumunda otomatik kesilir. Şayet artı bir paranız yoksa KMH faizi, KMH’ta bulunan paranızdan düşüldüğü için daha da borçlanmanıza neden olmaktadır. Bu nedenle KMH kredi gibi düşünülerek kullanılmamalı ve ödemeler düzenli yapılmalıdır.
KMH Faiz Hesaplamalarında Müşteri Şikayetleri
KMH faiz hesaplamaları ile ilgili banka müşterilerinin şikayetleri bulunmakta olup, şikayetlerini internet üzerinde bulunan şikayet sitelerinde paylaşmaktadırlar. Bu tür durumlarla karşılaşmamak adına hesaplarınızı düzenli bir şekilde takip etmenizi ve yanlış olup olmadığını kontrol etmenizi öneririz.
Kullanıcı diyor ki;
300 TL bir nakde ihtiyacım olması üzerine sadece 2 gün kullanmak üzere KMH üzerinden nakit çektim ve 2 gün için KMH faizi hesabıma 15 TL olarak yansıtılmış ve bankanın hesaplama araçlarını kullandığımda 2 günlük faiz 300 TL için sadece 45 Krş olarak çıkıyor. Bankayı aradığımda da bir muhatap bulamıyorum ve telefon kesiliyor. Gerekli düzeltmenin acil yapılmasını istiyorum.