Kısmi taksit tahsilatı, bankalara kredi veya kredi kartı borcu olan müşterilerin karşılaştıkları işlemlerden biridir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), tarafından belirlenen kurallara göre bazı durumlarda borçlulardan kısmi taksit tahsilatı alınmaktadır. Gecikmeye giren krediler, takibe aktarılmadan önce 90 gün yerine 180 gün bekleme sürecine alınır. Tüm ticari krediler için bu uygulama geçerlidir. Yeniden yapılandırılmış kredilerin geri ödenmesi konusunda da BDDK desteği kapsamında kolaylık sağlanmaktadır.
Kredi Taksitlerinde Gecikme
Kredi taksitlerinde yaşanan gecikme sürecinden itibaren bankanın borçluyla iletişime geçmesi gerekir. Banka, kredi kartı veya ticari kredi borçlusu müşterisiyle iletişimini şu şekilde sürdürür:
- Banka, ilk taksit gecikmesi durumunda telefon, mesaj, e-posta gibi iletişim araçlarının bir ya da birkaçını kullanarak bildirim yapar.
- Kısmi ödeme yapılması halinde yine gecikme sayıldığı için iletişim kanallarıyla bildirim yapılır.
- Kredi Kayıt Bürosu’na gönderilen bu gecikme ve geç ödeme, tüm finansal kurumlar tarafından görünür bir hale gelir.
- Bu süreçte genellikle ilk iki taksit ödenmemesi halinde kayıtlı adrese ihbarname gönderilir.
- Gönderilen ihbarnamede verilen süre sonunda ödeme yapılmaması halinde (genellikle 30 gün) yasal süreç başlar.
- Yasal süreç başlayınca kredi dosyası bankanın avukatına aktarılır ve bu avukatla muhatap olunur.
- Bu süreçte genellikle borçludan haciz işlemleri de başlatılır.
- Kredi borcunun ödenmemesi ve haciz yoluyla tahsil edilememesi halinde çoğu banka kredi borcunu BDDK tarafından lisanslı varlık yönetim şirketlerine devreder.
- Varlık yönetim şirketlerine devir işlemi genellikle 1 yıl bekledikten sonra yapılır.
- Alacaklı varlık yönetim şirketi, bundan sonraki süreçte borcun takipçisi olur.
Gecikme Faizi Nedir?
Kredi borcunda gecikme faizi, bankaların ilgili ödemelerin gecikmesi durumunda alacaklarını faiz olarak yansıtmasıdır. Gecikme faizi, kredi kullanırken sunulan faiz oranının en yüksek yüzde 30 fazlası olacak şekilde hesaplanır. Örnekle açıklamak gerekirse aylık yüzde 1 faiz ile kredi kullanıldığında bankanın borca uygulayabileceği gecikme faizi en fazla yüzde 1.30 olabilir. Bu durumda yüzde 1 faiz oranı + yüzde 1.30 gecikme faizi ile toplamda ödenecek faiz yüzde 2.30 olacaktır.
Kısmi Taksit Tahsilatının Kredi Notuna Etkisi
Kısmi taksit tahsilatı geciken ödemelerin kredi notuna etkisi süreç içinde krediyi etkilemez. Fakat borçlu kişinin kredi siciline olumsuz yansıyarak ileriki dönemde yapılacak kredi başvurularını da etkileyecektir. Bankalar, ödeme düzenine ve bunun sonucunda oluşan kredi notuna bakarak kişilere kredi verip vermeyeceğine karar verir. Eğer kredi ödemelerinde gecikmeler yaşayan biriyle karşılaşırsa, yeni kredi kullandırma ihtimali de ciddi oranda düşer.
Bu yüzden bankalarla iş yapan kredi kullanan veya kredi kartı çıkartan kişilerin borçlarını mutlaka zamanında ödemeye gayret etmeleri gerekir. Bankalar, kredi borcunu geciktiren müşterilerini BDDK kapsamında Kredi Kayı Bürosu’na bildirdiği için, tüm bankalar kredi borcunu geciktiren kişileri görebilirler. Dolayısıyla A bankası müşterisi olup kredilerinizi zamanında ödemediğiniz takdirde bile B bankasından kredi çekerken yapılan araştırmada bu bilgilerinize kolaylıkla ulaşılabileceğini unutmamanız gerekir.
İnceleyebilirsiniz: En Yüksek Faiz Veren Bankalar Listesi
Kredi Taksit Ödemeleri Yapılmadığında Ne Olur?
Kredi taksit ödemeleri yapılamadığında farklı alternatifleri tercih etmeniz gerekebilir. Borcunuzu takibe düşürmek yerine ödemelerde zorlanmaya başladığınızda bankalardan borç kapatma kredisi kullanmayı tercih edebilirsiniz. Borç kapatma kredisi ile bütçenizi yeniden düzenleyip yeni bir ödeme planıyla ödemeleri rayına oturtmak seçenekler arasında yer alır. Ancak bu hamleyi yapmak için ödeme düzeninin tamamen bozulmasını beklemenize gerek yoktur. Kısmi taksit tahsilatı gibi durumlarda da bu seçeneği tercih edebilirsiniz.