Yasaya göre maddi hasarlı kazalar sonrası kazaya karışanlar arasında anlaşmalı kaza tespit tutanağının düzenlenerek taraflar arasında tasdiklenmesi gerekmektedir. Ancak her kaza sonrası bu tutanak düzenlenemeyebilir. Düzenlenmesine engel teşkil eden hususları bu makalemizde sizler için açıklamaya çalıştık.
Hangi Hallerde Kaza Tespit Tutanağı Düzenlenmez?
Öncelikle zorunlu trafik sigortası bulunmayan taşıtlar kaza sonrası bu tutanağı tanzim edemezler. Çünkü onların haklarını koruyacak bir unsur ortadan kaldırılmış olur. Kaza sonrası taraflar anlaşamıyorlarsa bu tutanağı düzenleyemezler ve bunun için kolluk kuvvetinin çağırılması gerekir. Ancak kolluk kuvveti maddi hasarlı kaza sonrası gelir ve tutak düzenlerlerse iki tarafa da trafik cezası kesmekle yükümlüdürler. Kazaya karışan sürücülerden birinin yaşının küçük olması, ehliyetinin olmaması tutanak düzenlenmeyecek hallerdendir. Kazaya karışan resmi plakalı bir kamu kuruluşuna ait araçsa tutanak mutlaka Polis ya da Jandarma ekiplerince yapılır. Kaza yapan araçlar dışında birine zarar gelmesi halinde, kamu kurumlarına ait araç ve mallara gelen zararlar sonrası, yaralanma ya da vefat durumu gerçekleşmesi tutanak düzenlenmesine engel durum teşkil eder.
Kaza Tespit Tutanağı Düzenlemek İçin Gerekli Belgeler Neler?
Bu tutanağın düzenlenebilmesi için kazayı gerçekleştirenlerin imzaladığı anlaşmalı kaza tutanağı, şoförlere ait alkol durumunu belirtir rapor, Ehliyetlerin fotokopileri, taşıtların ruhsatlarına ait fotokopiler, rehinli olan araçların muvafakati, araç yanarsa itfaiye raporu, yük taşıyan araçların yükleri varsa irsaliye ve faturaları ve gerekirse sigorta eksperi sizler için gerekli olacaktır.