Kredi kullanacaksınız ve alacağınız paradan ne kadar masraf kesileceğini merak ediyorsanız hemen cevap vermek istiyorum. Alacağınız paranın yüzde üçü oranında Kredi Tahsis Ücreti dışında ücret kesilmeyecektir.
Bankadan kullanacağınız krediler üzerinden kesilen masraflar hakkında internette bir çok yorum ve makale okuyabilirsiniz. Size açıkça belirtmek istiyoruz ki okuduğunuz eski makalelerin hepini unutun ve yazımıza kulak verin.
Kesintilerin Resmi Dayanağı Nedir?
Öncelikle makalemizden sonra ilgilendiğiniz kredinin masrafları ile ilgili olarak başka yazıları da okuyarak hangisinin doğru olduğuna karar verebilirsiniz. Ancak kesin ve net olarak belirtirsek bankalar 3 Ekim 2014 tarih ve 29138 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren; Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik ile bankaların kesebilecekleri kesinti ücretlerine dair kalemler belirtilmiştir.
Çıkan bu yönetmelik ile birlikte bankalar Dosya Masrafı, İstihbarat Ücreti, kredi kullandırım ücreti, yeniden yapılandırma, kredi açılış, komisyon ücreti adı altında bir kesinti yapmamaları gerekir.
Yönetmelikte bankaların keseceği ücretlere sınırlama getirilirken bazı kesinti kalemlerinin önü ise açılmış oldu. Bankalar bir çok isim altında kesinti yaparken, tüketiciler mağdur ediliyordu. Tüketici Hakem Heyetlerinin aktif olarak çalışmasıyla kullanılan krediden sonra, tüketici soluğu hakem heyetlerinde alarak yapılan kesintiye geri alabilmek için başvuruda bulunuluyordu.
Bankalar Hangi Ücretleri Kesebiliyor ?
Bankalar Ekim 2014 Yönetmeliğinden sonra alınan kredilerden Kredi Tahsis Ücretini yasal olarak kesmeye başladı. Konut kredilerinde ise Ekspertiz Ücreti ve ipotek rehin tesis ücreti adı altında kesinti yapma imkanı getirildi. Ancak Ekspertiz ücretinin kesiminde bankanın bu işlemi başka bir firmadan satın alması gerekmektedir. Bankalar kendi içlerinde ekspertiz görevlendirmesi yapamazlar. Başka bir deyişle banka ekspertiz ücreti için 3’ncü kişilere yapıldığını gösterir herhangi bir bilgi ve belgeleri sunarak bu işlemi satın aldığını bilgilendirmesi gerekmektedir. Bununla ilgili bir çük Tüketici Hakem Heyeti Kararı bulunmaktadır. Karar tüketici lehine çıktığında bankalar karara itiraz ederek Tüketici Mahkemelerine başvuru yapmaktadırlar. Tüketici Mahkemesi Kararını ayrıca açıklayacağız.
Bir tüketici olarak kullanacağınız kredilerden alınacak miktarlar ve kesinti kalemlerini bilmeniz sizlerin en doğal hakkıdır. Aldığınız krediler için faiz ödeyerek bir çok isteklerinizden, ihtiyaçlarınızdan ödünler veriyorsunuz.
Bazı internet sitelerinde belirtildiği gibi bankalar dosya masrafı için miktar belirleyemezler. Türkiye’de bankalar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’nun denetiminde çıkan yasa, kanun, yönetmelik ve genelgelere göre işlem yaparlar. Bunların dışında yapılan kesintiler için limitler dahilinde ikametinizin bulunduğu Tüketici Hakem Heyetlerine başvurabilirsiniz.
Tüketici Hakem Heyetleri Limitleri Ne Kadar?
Ocak 2016 tarihinden itibaren yapılan düzenleme ile İlçe Tüketici Hakem Heyetlerinin 2.320 TL, İl Hakem Heyetlerinin 2.320-3.480 TL arası, daha üzeri rakamlar için ise doğrudan Tüketici Mahkemelerine başvurabiliyorsunuz. Ancak Kasım ay’ı ortalarında olduğumuz bu günlerden sonra Ocak 2017 tarihinde bu limitlerde değişikliğe gidilecek olup, yeni düzenlemeden sonra gerekli bilgiler sitemizde açıklanacaktır.
Bankalar, bankaların yaptığı kesintiler, kesinti miktarları, kesilen masrafların ne kadarının yasal olduğu, ne kadar alınabileceği hakkındaki sorularınızı yorumlar bölümünde yazabilirsiniz.