Milletin efendisi çiftçiler kırsal alanda sürdürdükleri tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlarken, aynı zamanda riskleri de yanına alarak emek harcamaktadırlar. Bu emeğin karşılığı türlü sebeplerle alınamazken, çiftçi için bir sezonun oldukça geçeceğine işaret olarak gözleniyor. Çiftçinin her daim maddi ve manevi olarak yanında olma çabasında olan devlet her türlü karşılıklı ve karşılıksız hibeler ile desteklerine devam ediyor.
Bu desteklere alt zemin hazırlayan düzenlemeler dönem dönem yapılırken son düzenleme 11 Mart 2017 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kırsal alanda faaliyet gösteren çiftçilere istihdam sağlayacak düzenleme ile damızlık keçi, koyun gibi küçükbaş hayvancılığın yanı sıra manda ve düve gibi büyükbaş hayvancılığı ve kanatlı hayvan yetiştiricili faaliyetlerinde destek olacak olan 2018 yılı Hayvan Alım Hibe Destekleri belirlendi.
Hayvan Alım Hibe Desteği Ne Kadar?
Devletçe verilecek kredi ve benzeri hibe desteklerinin olgunlaşabilmesi için öncelikle Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı olunması gerekiyor. Sisteme kaydını yaptıran çiftçi mutlaka almak istediği hibe için bir proje hazırlamalı. Yapılan desteklerin hepsi için plan dahilinde hazırlanacak mantıklı projeler destek görür ve maddi karşılığını alabilir. Bu hibelerden İpek böceği yetiştiriciliği için gerekli olan her türlü tesis ve donanım için verilen hibe desteği tamamına yapılıyor. Arı yetiştiriciliği yapak isteyenler ekipman ve arılar için % 60 oranında, kanatlı hayvan yetiştirecekler için % 75, koyun, keçi, manda ve düve alımları için de % 50 oranında hayvancılık hibe desteği bu yılda devam edecek.
Hayvancılık Hibe Desteği Başvurusu
Her türlü hayvancılığın yetiştirilmesi amacıyla yapılan hibe desteklere başvurular İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine yapılıyor. Başvurularda hazırlanan proje dosyalarının kabul görmesi, onaylanması halinde talep edilen yatırım projeniz hayata geçirilmeye başlanıyor. Yapılan proje süresi boyunca yetkililer tarafından denetleniyor, eksiklikler gideriliyor ve tam potansiyel ürün alınabilmesi adına gerekli adımlar hep birlikte atılıyor.
Hayvancılık Hibe Projelerinde Şartlar
Hangi hayvancılığı yetiştiriciliğini seçerseniz seçin bunun için başvuran tarafından yerine getirilmesi gereken şartlar bulunuyor. Bunlarda kısaca şu şekilde;
Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliğinde; hibe desteği % 75 olarak belirlenmiş. Bunun için ise en az 500 kaz ya da 1000 tane hindi veya ördek ile işe başlanılması gerekli ki, verilen hibe kanatlı hayvanların barınağı ve beslenmesi esnasında kullanılacak ekipmanlar için gerekiyor.
Koyun ve Keçi bazlı küçükbaş hayvan alımlarında; yarısına hibe desteği veriliyor. Bu hayvancılık için en az 150 hayvan ile işe başlanılması gerekiyor.
Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde yine hibe desteği yarısı kadar veriliyor ve burada 150 manda ya da düvenin üzerine çıkılması gerekenlerden.
Arıcılık desteğinde % 60 olan hibe desteğini alabilmeniz için ise en az 30 kovan ile işe başlanılıyor.
İpek Böceği yetiştiriciliğinde verilen hibe desteği tamamına sağlanıyor. İpek böceğinin besleneceği ev, dut bahçesi gibi donanım ile ekipmanların alımı için % 100 oranında hibe desteği alabiliyorsunuz.
Ben sıfır dan başlayacak biriyim yer mevcut nekadar kredi cıkar deveye yüzde kaç alırım şuanda fabrikada calışıyorum
Barış Bey , başvurunuzu yapın kriterlere göre alacağınız tutar belirlenir. Net olarak biz bilememekteyiz.
Yasım 28 arsa var aileme ait tavukculuk yapmak ıstıyorum buna bı yardımınız varmı acaba nereye basvurabılırım bu konıda