Her ne kadar toplumumuzda eşinden ayrılan ya da eşi ölen kadınlara hitap için söyleniyor olsa da, aslında bu durum cinsiyet farketmeksizin kadın ya da erkeğe söylenen bir kelimedir. Bu nedenle Sosyal Güvenlik Kurumu mevzuatında dul kelimesini her iki cins için kullanarak aynı hakları sağlama yoluna gitmiş durumdadır.
SGK eşi vefat eden kişilere maaş ödemesi yapabilmesi için mevzuatta belirtilen hususların oluşması gerekiyor. Bu mevzuata göre belirli prim gününü doldurması ise ilk önemli şart olarak dul kalan kişilerin karşısına çıkıyor.
Dul Maaşı Şartları Neler?
Emeklilik şartlarının oluşması için bilindiği üzere çalışanlar için 1999 yılı ve sonrası ile 2008 yılı sonrasında işe başlayanlar arasında farklılıklar gösteriyor. Kanun gereği dul aylığının bağlanabilmesi için eşin vefat etmesi halinde vefat anında en az 900 gün prim ödemesinin sağlanmış olması ve kişinin en az beş yıllık sigortalı olması gerekiyor.
Fakat 2008 Ekim ay’ı sonrasında vefat eden kişilerin eşlerine bu maaşın bağlanabilmesi için ise en az 1800 günlük pirim ödemesi yapılmış gerekiyor. Daha az ödeme yapılan kişiler için bu maaşın bağlanması ise gerçekleştirilmiyor.
Dul Maaşı Almak İçin Ne Yapmalı?
Ölen kişinin maaşı nasıl bağlanır? başlıklı yazımızda başvurular, başvuru şartları ile ilgili ayrıntılı bilgi açıklamıştık. Bu nedenle bu maaşı almak isteyen hak sahibi öncelikle başvuru yapmalıdır. Eşi çalışırken vefat edenler dışında birde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca nakdi olarak yapılan bir dul maaşından ayrı olarak şartlı yardımlar yapılmaktadır. Buradaki yardım ile karıştırılmaması adına Dul aylığı nasıl alınır? başlılık yazımızı okuyabilirsiniz. Bununla birlikte eşin vefatından itibaren olarak geriye dönük olarak beş yıllık başvuruların yapılabilmesi ise mümkün. Yani kişi bu bilgiden mahrum ise ve yeni öğrenmiş ise çalışırken vefat eden kişinin gerekli şartları taşıyor ise geriye dönük beş yıllık başvuru yapabilirsiniz ve sosyal yardım içerisinde bulunan cenaze yardımı da dahil alabilirsiniz.
Geriye Dönük Maaş Alınıyor mu?
Geçmişe yönelik olarak başvuru yapılması halinde SGK size toplu olarak ödeme yapıyor ve hak kaybı yaşamamış oluyorsunuz. Ancak bu süre içinde dul kalan fert tekrar evlenmiş ise evlilik tarihine kadar olan süreyi alabilirken diğer kısmı ise iptal ediliyor. Yetim maaşı alan kişi mevcut ise eşin evlenmesi bir değişikliğe uğramıyor ve yetim maaşını almaya devam ediyor.