Türkiye’de tarım politikasının oluşturulması, çiftçilere ait istatistiki bilgiler ile ürün yetiştiriciliğinin takibinin yapılabilmesi adına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yürütülen yazılıma Çiftçi Kayıt Sistemi denilmektedir.
Gerçekleştirilen veri tabanı ile birlikte ülkenin tarımsal politikası oluşturularak yetiştirilen ve ürünlerin takibi yapılmaktadır.
Çiftçi Kayıt Sistemine çiftçilik yapan arazi sahipleri, arazi kiralayanlar ve arazi sahiplerinin birinci derece yakınları kayıt olabilir.
Çiftçi Kayıt Sistemi İçin Gerekli Belgeler
Daha önce bir kaydınız yoksa ve ilk kez böyle bir kayıt gerçekleştiriyorsanız bunun için arazinin aslı gibidir onaylı olan tapu fotokopisi, Form C belgesine tapu bilgilerinin doldurularak köy muhtarına onaylattırılması gerekir. Tarım arazisi ilçe hudutları içerisinde ise İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne eğer merkez ilçe ise İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne şahsen başvuru yapılması gerekir.
Kayıt için Çiftçi Kayıt formu, C Formu, Kira kontratı, Muvafakatnameler ve B formu gereklidir.
Araziyi kiralayan kişi kayıt olacaksa kiralandığına dair sözleşme yapılmalıdır. Arazi 100 dekar üzerinde ise kira sözleşmesi Noterler aracılığıyla yapılır.
Tarım arazisi farklı il sınırları içerisinde olan kişiler bu başvuruya ikamet ettikleri İlçe Müdürlüğünden ya da arazinin bulunduğu il veya ilçe müdürlüklerinden başvuru yapabilirler.
Tarlayı, Arazi sahibinin akrabaları kullanıyorlarsa bunun için muvafakatname tanzim edilerek imza altına alınmalıdır.
Çiftçi Kayıt Sistemi Başvuru Tarihleri
Bulunduğunuz yıldan sonraki bir yıl için kayıt yaptırmak isteyen çiftçilerin kayıt tarihi 31 Aralık günü itibariyle sona ermektedir. Bu tarihten sonra kayıt yapılamaz. Ancak çiftçi güncellemeleri ise 15 Mart – 15 Mayıs tarihleri arasında yapılmaktadır.