“Bugün emekli olsam ne kadar maaş alırım” sorusu gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Türkiye İstatistik Enstitüsü (TÜİK) tarafından Aralık ayı enflasyon verilerinin açıklanması ile birlikte, asgari ücretlerde olduğu gibi, emekli maaş oranları da yükseldi. Yeni açıklamalarla birlikte 4/A, 4/B ve 4/C olarak sigortalı çalışanların 2022 emekli maaşı kaç TL olacak?
Bugün Emekli Olsam Ne Kadar Aylık Alırım?
Emekli olacak kişilerin aylık maaş miktarları; bağlı oldukları kurum, sigorta başlangıç tarihi, sigorta prim gün sayısı, sigortalı olarak çalışılan süre ve emekli olmak için hak kazanılan ilk tarihe göre farklılık göstermektedir. Emekli olmak için yeterli prim sayısını tamamlamış olan birçok vatandaşın merak ettiği, 2022 aylık maaş hesaplama nasıl yapılır?
4/A Sigortalıları için Aylık Hesaplama Nasıl Yapılır?
4/A (SGK) kurumuna bağlı olarak çalışanlar, emeklilik ve maaş bilgilerine ulaşmak için öncelikle https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ internet adresine giriş yapmalıdır. Sosyal Güvenlik Kurumuna ait olan ana ekranda istenenler; TC Kimlik Numarası, SSK Sicil Numarası, Baba Adı, Nüfus İl ve Doğum Tarihi gibi bilgilerdir. Kişiye ait bilgilerin eksiksiz ve doğru olarak yazılmasının ardından sorgulama butonuna basıldığında, 2022 4/A emekli maaşı ne kadar olduğu öğrenilebilmektedir.
4/B Sigortalıları için Aylık Hesaplama Nasıl Yapılır?
4/B sigortalıları için aylık hesaplama yapılırken, 4/A sigortalıları için yapılan işlemden farklı bir yol izlenmektedir. 4/B Bağ – Kur sigortalıları aylık hesaplaması için, öncelikle kimlik bilgilerini doğruladıktan sonra, e-Devlet uygulaması veya https://www.turkiye.gov.tr/4b-emekli-aylik-hesaplama adresine giriş yapılmalıdır. Ana ekranda çıkan hizmet dökümü bölümünde, tarım işçisi veya esnaf seçenekleri arasında kendi kategorisini tercih ederek, 2022 aylık maaş miktarını sorgulayabilmektedirler.
4/C Sigortalıları için Aylık Hesaplama Nasıl Yapılır?
4/C (Kamu çalışanları) Sigortalıları güncel aylık hesaplama için ilk yapılması gereken, Sosyal Güvenlik Kurumuna ait olan https://uyg.sgk.gov.tr/IkramiyeMaasHesapla4c/Welcome.do internet adresine girmektir. Ana ekranda çıkan 4/C çalışanına ait; Derece, Kademe, Ek Gösterge, Makam+ Temsil+ Görev Tazminat Göstergesi ve diğer bilgilerinin doldurulmasının ardından, hesapla butonuna basılmalıdır.
SGK Emekli Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Sosyal Sigortalar Kurumu, Emekli Sandığı ve Bağ – Kur çalışan ve emekli mevzuatları, 2006 yılından itibaren SGK çatısı altında toplanmıştır. Bu nedenle tüm emekli maaşları e-Devlet uygulaması üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumuna ait sayfa kullanılarak sorgulanmaktadır. Tanımlanmış e-Devlet şifresine sahip olmayan kişiler, kendilerine en yakın PTT şubesinden şifresini öğrenebilmektedir. 2022 emekli maaşı, tek bir adresten sorgulanmaktadır. Fakat 4/A, 4/B ve 4/C emeklilerinin her biri, farklı linkler kullanarak sonuca ulaşabilmektedir.
4/A emekli maaşı sorgulaması için https://www.turkiye.gov.tr/4a-emekli-aylik-bilgisi internet adresine giriş yapılması ve gerekli olan kimlik bilgilerinin doğrulanması gerekmektedir. Bu aşamadan sonra emekli maaşı sorgulama sayfasına yönlendirilerek 4/A emekli maaş miktarı öğrenilmektedir.
4/B emekli maaşı sorgulaması yapmak için ekrandaki arama çubuğuna https://www.turkiye.gov.tr/4b-emekli-aylik-bilgisi yazılarak, çıkan ana sayfadaki ekrana yine kimlik bilgileri doğrulaması yapılmaktadır. Bilgilerin doğrulanmasının ardından 4/B emekli maaşının ne kadar olduğu ekranda görülmektedir.
4/C emekli maaşı sorgulaması da aynı şekilde https://www.turkiye.gov.tr/4c-emekli-aylik-bilgisi internet adresine giriş yaparak öğrenilmektedir. Sayfa açıldığında ana ekranda belirtilen kimlik doğrulama işlemleri gerçekleştirilmekte ve arama yapan kişi emekli maaşı sorgulama sayfasına yönlendirilmektedir. Bu alanda 4/C emekli maaşı miktarı görüntülenmektedir.
TC Kimlik Numarası ile Emekli Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Özellikle e-devlet şifresine sahip olmayan kişiler tarafından merak edilen bir konu olan TC kimlik numarası ile emekli maaşı sorgulaması nasıl yapılır? TC kimlik numarası kullanarak emekli maaşı miktarı öğrenmek için, ilk olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna ait olan https://uyg.sgk.gov.tr internet adresine giriş yapılmalıdır. Siteye girilmesinin ardından ana ekranda; baba adı, nüfusa bağlı olunan il, doğum tarihi ve sicil numarasının doğrulanması gereken tablo bulunmaktadır. Hemen ardından tablonun alt kısmında bulunan sorgula butonu tercih edilerek, TC kimlik numarası ile emekli maaşı sorgulaması yapılabilmektedir.
2022 Emekli Aylıkları Ne Kadar Oldu?
Geçtiğimiz Aralık ayında TÜİK verilerine göre enflasyon oranlarının belirlenmesinin ardından emekli maaşlarına zam uygulaması gerçekleşmiştir. Buna göre, 2022 en düşük ve en yüksek emekli maaşı ne kadar oldu?
En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar?
Kabine toplantısında görüşülen ek zam düzenlemesinin TBMM’de onaylanması ve Resmi Gazetede yayınlanmasının hemen ardından, en düşük emekli maaş oranı belirlenmiştir. Bu düzenleme sonucunda:
- 2022 en düşük Bağ – Kur çiftçi ve esnaf emekli maaşı % 25.47 zam oranı ile 2500 TL,
- 2022 en düşük 2000 yılı öncesi emekli olan işçi emekli maaşı 3.290 TL,
- 2022 en düşük 2000 yılı sonrasında emekli olan işçi emekli maaşının ise, 2500 TL,
- 2022 en düşük memur emeklisi maaşı ek zam kararnamesi ile birlikte yüzde % 30.5 oranında artırılarak 3899,10 TL
olarak belirlenmiştir.
En Yüksek Emekli Maaşı Ne Kadar?
Ocak ayında görüşülen emekli maaşı zam oranının ardından çiftçi, esnaf, işçi ve memur emekli maaşlarında iyileştirmeye gidilmiştir. Emekli maaşlarında düzenlenen bu iyileştirme ile beraber en yüksek emekli maaşı:
- 2022 en yüksek çiftçi ve esnaf emeklisi ile işçi emeklisinin maaşı 6804 TL olarak belirlenmiştir.
- 2022 en yüksek memur emeklisi maaşı ise, 15.394 TL olarak düzenlenmiştir.
En Yüksek Emekli Memur Aylıkları (TL)
- Müsteşar (1/1): 15394
- Genel müdür (1/1): 13608
- Şube müdürü (Lisans – 1/4): 5222
- Memur (Lisans – 1/4): 5109
- Öğretmen (1/4): 5254
- Kaymakam 1. sınıf (1/4): 8919
- Başkomiser (1/4): 5434
- Polis memuru (8/1): 5434
- Hemşire (Lisans – 1/4): 5107
- Mühendis (1/4): 6407
- Teknisyen (Lise -1/4): 4459
- Profesör (1/4): 12187
- İmam-hatip: 5254
- Avukat (1/4): 5254
Memur emekli aylıklarına ek ödeme dahildir.
2022’de Emekli Olan Ne Kadar Maaş Alır?
Enflasyon oranlarına göre belirlenmiş olan ocak ayı emekli maaşı zamları ile birlikte merak edilen bir başka konu, 2022’de emekli olan kişilerin ne kadar maaş alacağıdır. Bağ – Kur ve SGK çalışanlarına emekli olduklarında ödenecek maaş miktarı, emekli olunan tarih ve tabi olunan sigorta türüne göre değişmektedir. Buna göre;
- 2022’de emekli olan memur maaşı en düşük 3899,10 TL ve en yüksek 15.394 TL,
- 2022’de emekli olan işçi maaşı en düşük 2500 TL ve en yüksek 6.804 TL,
- 2022’de emekli olan esnaf ve çiftçi maaşı ise en düşük 2500 TL ve en yüksek 6.804 TL’dir.
Emekliye promosyon veren bankalara göz atabilirsiniz.
Ali Tezel Kimdir?
Sosyal güvenlik uzmanı ve aynı zamanda gazeteci, yazar, televizyon programcısı olan Ali Tezel kimdir? Uzun yıllar Sosyal Güvenlik Kurumu, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı ile İstanbul 1 Nolu Grup Başkanlığında Başmüfettişlik görevi yapmış olan Ali Tezel’in hayat hikayesi nedir?
Ali Tezel, memuriyet hayatına Konya Atatürk Sağlık Meslek Lisesinden mezun olmasının ardından sağlık memuru olarak başlamıştır. Yükseköğrenimini 9 Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümünde tamamlamıştır. 1995 yılından, istifa ettiği 1 Eylül 2008 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumunun müfettişlik de dahil birçok kademesinde yer aldıktan sonra memurluktan istifa etmiş ve sosyal güvenlik uzmanı olarak hayatına devam etmektedir.
Bugüne dek sosyal güvenlik mevzuatları ile ilgili olarak yazılan yedi adet kitabı bulunan Ali Tezel, pek çok ulusal televizyon kanalında çalışma hayatı ile ilgili programlar hazırlayıp sunmuştur. Bunun yanı sıra, Türkiye’nin en çok okunan gazetelerinde sosyal güvenlik ve çalışma hayatı ile ilgili köşe yazıları yazmıştır. 13 Ocak 2020 tarihinde, sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımlar nedeni ile FETÖ terör örgütüne destek vermek iddiası ile gözaltına alınmıştır. Ünlü sosyal güvenlik uzmanı son olarak 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldığı bilinmektedir.