Dalında uzmanlaşmış bir çok insan ek gelir elde etmek ve kariyer edinebilmek için bilirkişi olma çabasındadır. Ancak bilirkişi nasıl olunur? Olunabilir mi? Bu konular hakkında bilgisi olmamaktadır.
Çözümlenmesi gereken bir olayın bilimsel kanıtlara dayandırılarak, branşında uzmanlaşmış, çözümünün sağlanması için başvurulan kişilere bilirkişi denilmektedir.
Kimler Bilirkişi Talebinde Bulunur?
Şikayete konu bir başvuru sonucu, yapılan başvuruya karar verecek mecralar konuya uzmanlaşmış kişilerden yardım alarak bir sonuca ulaşırlar. Ülkemizde trafik kazalarından, adli vakalarda oluşacak hususlar ve Tüketici Hakem Heyetlerince verilecek kararlara has olmak üzere branşında uzmanlaşmış ve rapor verebilecek kabiliyete ve ehliyete sahip kişilerden bilirkişiler oluşturulmaktadır. Verilecek nihai karar alacakları ayrıntılı raporlarda belirtilen hususlara dayanarak karar almaktadır.
Bilirkişi Olmanın Şartları Neler?
Adli bilirkişi olmanın şartları biraz ağırdır. Öncelikle 25 yaşını geçmiş olmakla birlikte, başvuruda yapacağı alanda en az üç yıllık deneyimi olmalı ve affa uğramış olsa dahi işlediği bir suç bulunmamalıdır. Başvurular, başvuru dilekçesi, nüfus cüzdanı fotokopisi ve ikametgah bildirimi ile birlikte Adliye binasında ilgili birimlere yapılır.
Bunlarla birlikte en rahat bilirkişi olunabilen bir kurum ise Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığına bağlı olarak ilçelerde Kaymakamlık bünyesinde kurulmuş olan Tüketici Hakem Heyetleridir. Heyetler bir başkan ve beş üyeden oluşurken bazı başvurular için karar alınması için bilirkişilere başvurulur. Heyetlerdeki kişilerin elektronik cihazlar, ayakkabılar, elbiseler ve beyaz eşyaların arızaları gibi husumetlerin çözülmesinde karar alabilmesi için dalında uzmanlaşmış bilirkişilerden yardım almaktadırlar. Bu tip yerlerde genel olarak elektronik kararları için Endüstri Meslek Liselerinde görev yapan elektronik ve elektrik öğretmenleri, Kız Meslek Liselerinde görev yapan giyim öğretmenleri yada bir ayakkabı için Esnaf ve Sanatkarlar odasına bağlı olarak faaliyet gösteren ayakkabı tamir atölyeleri ya da satıcılarından oluşan kişiler bilirkişi olarak yazılı fikir beyanında bulunurlar. Tüketici Hakem Heyetinde bilirkişi olmak istiyorsanız Kaymakamlıklara dilekçe ile başvurabilirsiniz.
Bilirkişi Ücretleri Ne Kadar?
Bilirkişi ücretlerinin ne kadar olacağından ziyade, konusunda yapılan başvuruların sayısının önemli olduğu ücretlendirme de dosya başı ücret alınmaktadır. Bu anlamda dosya başına 30 ile 80 lira arasında değişen rakamlarda bilirkişilik ücreti alınmaktadır. Ancak bu ücretlerin yatırılması kurumuna göre biraz zaman alırken, tüketici heyetlerinde mutemet tayin edilerek ücretler nakit olarak elden teslim edilmektedir. Elde edilen ücret üzerinden damga vergisi kesilir.