Gündelik hayatta ve ticari faaliyette bulunurken ister istemez borç sözleşmelere attığımız imzalar ile birlikte büyük yükümlülükler altına gireriz. İşlerimiz iyi gider ve borçlarımızı hiç aksatmadan öderiz. Zamanla yeni borçlar birbirini kovalarken, hayat işte bazı nedenlerden dolayı borçlarımızı ödeyemez hale gelebiliriz.
Kişilerin en çok borcunun bulunduğu kurumlar bankalardır. Sonucunda ne olacağını bilmeden alacağımız krediler, kredi kartı harcamaları gibi biriken ve icralık olan borçlarımız olur. Pe ki ödenmeyen banka borçlarından dolayı hapis olur mu? Ödenmeyen icralık borçlar yüzünden borçlu hapse mahkûm olur mu? Borcu olan kişilerin merak ettiği sorulardandır.
Kredi Borçlarına Ne Zaman Hapis Olur?
Öncelikle şunu belirtelim kolay kolay borçlardan dolayı kimse hapse girmez. Fakat kişinin borcunu ödeyeceğine dair alacaklıya taahhütte bulunması sonucunda verdiği taahhüt süresi içerisinde ödeme yapmazsa tazyik hapsi cezası alabilir. Bu hapis cezası 3 aylık olup, cezayı çektikten sonra kişinin borcu silinmez ve faiziyle büyür gider. Aynı şartlar borçluya kefil olan kişiler içinde geçerlidir. Kefillik ödenmeyen borca ödeyeceğim anlamına geldiğinden aynı muameleyi görür. Verilen Tazyik Hapsi borçların ödenmesini sağlamak için zorlayıcı sebeplerdendir.
Kredi Borçlarına Hapis Cezasını Kim Belirler?
Banka borçlarından dolayı verilecek hapis cezalarında yetkili İcra Mahkemeleridir. İcra mahkemeleri geçmiş adli cezalarınıza bakar ve daha öncede aldığınız bir ceza var ise bunu Cumhuriyet Başsavcılığı, İlamat ve İnfaz kurumuna gönderir. İnfaz savcılığı bürosu cezası kesinleşen kişiye hapis olduğu için davet gönderir. Alınan davetiye ile kişinin on gün içerisinde teslim olması, kişinin teslim olması halinde açık ceza evinde cezanızı çekeceğinizi aksi takdirde teslim olmayanların kapalı cezaevlerinde infaz edileceğini davette belirtilir. Kesinleşen hapis cezasının 3 yıl ve daha az olması durumunda ceza açık ceza infaz kurumlarında çekilir.
Borçlarımızı Neden Ödemeliyiz?
Ağır yükümlülükleri bulunan diğer borçlarda dahil banka borçlarımızın başımıza ne gibi sorunlar açacağının bilinmesinde fayda vardır. Kişiler borç altına girerken bütçelerini, ödeyip ödeyemeyeceklerine azami özen göstermeleri gerekir. Kimse size al bu parayı ama borcu ödemesen de olur demez. Kanuni ve yasal olarak tanının haklar çerçevesinde sizler nasıl kredi alabiliyorsanız krediyi veren finans kuruluşları da kendilerine tanınan yasal hakları kullanırlar.
Bir diğer husus da, bugün ihtiyacınız olan krediyi alabilir ve işlemlerinizi yapabilirsiniz. Ancak borçlarınıza sadık olmadığınız süre içerisinde kredi yasaklı duruma düşerek bir daha kredi alamazsınız. Gelecekte ihtiyacınız olabilecek nakit krediler için bu borçlarınıza sadık olmalı ve kredi notunuzu yüksek seviyelerde tutmanız gerekir.