Bilindiği üzere trafiğe çıkan taşıtlar süresinin dolmasıyla birlikte gerekli kurum bulunan TÜVTÜRK tarafından muayeneye çağrılıyor. 21 milyonun üzerinde taşıtın trafiğe çıktığı ülkemizde yaklaşık 3,5 milyon aracın muayenesi bulunmuyor. Bu taşıtlar hem sürücülerinin hayatını tehlikeye atarken aynı zamanda başka araçlar ile kişilerinde hayatını tehlikeye sokuyor.
Ülkemizdeki trafik ve yol güvenliğinin en üst seviyelere çıkarılması için sürekli yapılan ve güncellenen çalışmalar ile istatistikler yapılıyor. Bu istatistikler de dikkate alınarak yapılan muayenelerdeki kusur tabloları güncellenen konular arasında bulunuyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yenilenen bu kusur tablosunu 3 Temmuz tarihi itibariyle yürürlüğe geçirmesinin ardından taşıtlarını muayeneye getiren ve getirecek olan taşıt sahiplerine TÜVTÜRK bir dizi uyarılarda bulundu. Bu uyarıların en büyük nedeni büyük zaman kaybının yaşanmaması. Çünkü uygun olmayan araçlar muayeneden geçirilmiyor ve gerekli eksikliklerin giderilerek istasyonlara tekrar çağrılması ile araç sahiplerinin zaman kaybı yaşamasının önüne geçilmesi planlanıyor.
Yeni tablo ile yürürlüğe giren hususlar şöyle.
– Taşıt sürücüsünün görüşünü engelleyen cam hasarları,
– Standartların dışında basılmış plakalar ve bu plakaların vidalarla, boya ve diğer malzemeler ile rakamlarının okunamaz haline gelmiş olması nedeniyle elektronik denetleme sistemlerinin rakamları okuyamaması olarak başlıca sıralanabilir.
Standart Dışı Plaka Ne Anlama Geliyor?
Araçlara takılan standart plakalar düzenlenen yasalar ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonuna yetkilendirilmiştir. Burada plaka basımında kullanan rakamlar ve harfler yasalarla düzenlenen puntolarda ve karakterlerde yapılmak zorunda. Temmuz 1997 yılında ve sonrasındaki basılan plakalarda TŞOF mühürü ve TR Ay yıldız ile bir hologram bulunmalı. Plakanın başında yani solunda ise mavi zemin üzerine TR yazısı bulunuyor. Eylül 2011 tarihi ve bundan önceki plaka basımlarında ise Emniyet Genel Müdürlüğü ile TŞOF mührü birlikte bulunabiliyordu. Bunlarla birlikte TR yazısı bulunmayan plakalarda çok değil. Ve bu plakalar da muayenelerden geçebiliyor. Burada etken plakanın yetkili kurumca basılması ve plakada değişiklik yapılmamış olması esastır. Burada plakada mühür bulunmayanlar, TR yazısı ile zemininin farklı renklerde yapılması, harflerin okunmasını engelleyecek vidaların takılması, plakanın boyanması yada çerçeve içine alınması gibi nedenler ağır kusur olarak sayılacak ve muayenelerden kalmış olacaklar.
Ön Cam Hasarlarında Ağır Kusur Ne Anlama Geliyor?
Araç sahiplerinin en çok sorduğu konulardan birisi olan cam hasarı yalnızca ön cam için geçerli. Bu camda bulunan ve şoförün görüşünü engelleyebilecek çatlaklar, kırıklar ve aşırı çizikler ağır kusur sayılan nedenler arasında yerini aldı. Burada sürücünün görüş alanında olmasa bile bu nedenler ağır kusurlar arasında olacak.