2018 yılının yaklaşmasının ardından uygulanacak harç, vergi ve cezalara yeni düzenleme açıklandı. Yeni yıla girmemizin ardından her türlü trafik cezalarına yeni düzenlemeler getirildi. Getirilen bu yeni düzenlemeye göre B sınıfı ehliyet alacaklar harç parası olarak 418,3 lira yerine 479 lira ödeyecekler.
2018 Trafik Cezaları Ne Kadar Oldu?
Alkollü araç kullanarak trafiği tehlikeye atanların aldığı 876 liralık cezalar artık bin lira olarak kesilecek. İkinci kez alkollü olarak araç kullanan ise bin 258 lira ödeyecek. En çok kesilen cezalardan birisi olan emniyet kemeri takmama 96,5 liradan 110,5 liraya çıkarıldı. Kamuoyuna açık alanlarda gereğinden fazla gürültü çıkaranlara ve çevreyi kirletenlerin cezası ise 232,4 lira olarak düzenlendi. Kırmızı ışıkta geçmenin ve aşırı hız cezasında 30 liralık artışa gidildi ve bu rakam 236 lira olacak.
Ülkemizde genel olarak trafik cezası ile karşılaşan sürücülerin söylediği şey, trafik kuralı ihlali yaptıklarının farkında olmadıkları yönündedir. Burada ise sürücülerin genel olarak trafik kurallarına tam anlamıyla hakim olmadıkları sonucu çıkıyor. Kırmızı ışıkta geçmek, ehliyetsiz araç kullanmak gibi temel kuralların dışında trafik kuralları oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Her sürücünün trafik kurallarını tam anlamıyla öğrenmek için vakit ayırıp araştırma yapması gerekiyor. İnternet üzerinden trafik cezaları hakkında birçok bilgi elde edilebilir. Son yıllarda araç sahiplerinin en fazla karşılaştıkları cezalardan bir diğeri ise aşırı hız nedeniyle plakaya yazılan cezalar olarak karşımıza çıkıyor. Sürücülerin burada dikkat etmeleri gereken temel nokta seyir halindeyken trafik levha ve işaretlerine gereken dikkati vermekten geçiyor.
Trafik Cezalarının Gerekliliği
Trafik kurallarının temel olarak bütçeye yönelik bir tehlike olarak değil, can ve mal güvenliğinin korunması adına belirlenen evrensel kurallar olduğu kabul edilmelidir. 2018 trafik cezaları ile karşılaşmamak ve hem can hem de mal güvenliğinizi korumak için 2018’de gereken önlemleri ve gerek görüyorsanız eğitimleri almaktan kaçınmayın. İstatistikler emniyet kemeri kullanmanın otomobillerde ağır yaralanma riskini %45, kamyonetlerde ise %60 oranında azalttığını ortaya koyuyor. Ölümlü kazalarda ise emniyet kemeri kullanımın önemi çok daha fazla ön plana çıkıyor. Yapılan araştırmalara göre ölümlü kazalarda emniyet kemeri kullananların %24.8’i bu kazalardan hiçbir zarar görmeden kurtulurken, emniyet kemeri kullanmayanlarda ise bu oranın sadece %6.3’te kaldığı görülüyor. Bu yüzden hem kişinin kendisi için hem de karşı taraftaki insanlar için trafik kurallarına uyulmaması dahilinde ceza kesilmesi oldukça gerekli olan bir uygulama olmaktadır.
Tahmini Ceza Tutarları
Yeni yılın yaklaştığı günlerde 2018 trafik cezaları da geçilecek olan seneye göre artış ya da azalış mı göstereceği merak konusu olmaktadır. 2017’deki artışın üzerine yine caydırma politikası odaklı bir artış söz konusu olabilmektedir. 2017’de getirilmiş olan ve üzerine belirli bir oranda zam yapılması beklenen cezalar şunlardır;
- Taşıma sınırı üstünde yolcu almak:
- Ehliyetsiz araç kullanmak:
- Seyir halinde cep telefonu kullanmak:
- Yetkisi bulunmadığı halde plaka basmak:
- Karayoluna, trafiği tehlikeye sokacak ve trafik işaretlerinin görülmelerini engelleyecek şekilde bir şey atanlara, dökenlere, bırakanlara ve karayolunun yapısına, güvenlik tesisleri ile trafik işaretlerine zarar verenlere, bunların yerlerini değiştirenlere veya ortadan kaldıranlara:
- Yönetmeliğe aykırı plaka takmak:
- Plakasız trafiğe çıkma:
- Geçici tescil belgesi düzenlemek: